Karfiolová polievka so zeleninou a s krupicovým liatym cestom
Suroviny
| 1 ks stredný |
|
| (z 2 kusov karfiolu) |
|
|
|
|
|
|
|
| 1 ks väčšia |
|
|
|
|
| 1 PL |
|
|
|
|
| 1/2 ks |
|
| 2 ks menší |
|
| 5 ks menšia |
|
| 1/6 ks |
|
| 1 menšia stonka |
|
| 1 menšia stonka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 kocka (alebo slepačí) |
|
|
|
|
|
|
|
| domáca |
|
|
|
|
| Krupicové liate cesto: | |
| 1 ks |
|
|
|
|
| štipka |
|
Postup
-
1
Karfiol si uvarím v osolenej vode – nie celkom na mäkko. Vyberiem ho z vývaru a nechám zatiaľ bokom chladnúť. Vývar použijem do polievky aj s vývarom z druhého karfiolu, ktorý budeme robiť zapečený so zemiakmi. Do polievky použijem tiež aj hrubšie stonky a očistený hlúbik, ktoré nakrájam na drobno.
- 2
Na horúcej zmesi masla a oleja s trochou celej rasce opražím do zlata nakrájanú cibuľu, pridám očistenú a na menšie kocky nakrájanú všetku koreňovú zeleninu i zemiaky, stonky vňate zeleru, petržlenu a vňať ligurčeka. Osolím ju a restujem chvíľu.
- 3
Zasypem hladkou múkou a opražím ju na svetlohnedo. Miešam. Dám trošku mletej červenej sladkej papriky, spením a zalejem už studenými karfiolovým vývarmi. Na bok hrnca vešiam menšie sitko s celým čiernym a novým korením. Všetko nechám zovrieť. Pridám nakrájané hlúbiky a hrubšie stonky z uvareného karfiolu, kocku slepačieho bujónu, posolím, dochutím a varím za občasného premiešania. Podľa potreby dolejem vodu.
- 4
Pred dovarením zeleniny vložím rozobraté ružičky uvareného karfiolu. Nechám prevrieť a následne vlejem pomaly krupicové liate cesto, ktoré nie je ani riedke ani husté. Pripravila som ho z celého vajíčka a detskej krupice, štipky soli poriadnym vymiešaním. Chvíľu ešte povarím, zamiešam. Ak treba, dochutím ešte a polievku odstavím.
Tiež zeleninová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu