 Patrik Pokrývka počas súťaže
Patrik Pokrývka počas súťažeFoto: Bocuse d´ Or Slovakia
Do slovenského finále sa dostali tri tímy, zložené zo šéfkuchára, jeho pomocníka, ktorý nemohol mať viac ako 23 rokov a trénera. Samotnému finále predchádza niekoľko týždňov prípravy a 5,5 hodiny čistého stresu počas súťaže, kedy musia súťažiaci pripraviť pre porotu najprv na taniere jedlo z prvej suroviny, ktorou bol jeseter a zároveň slávnostnú misu z druhej, ktorou bol daniel. Tá musí krásne vyzerať a potom ju musia naservírovať na taniere tak, aby aj vtedy lahodila oku.
 Medzi porotcami bola aj známa cukrárka Petra Tóthová
Medzi porotcami bola aj známa cukrárka Petra TóthováFoto: Jarmila Horváthová
Keďže medzi vydávaním prvého a druhého jedla je len pol hodina času, musia obidva chody pripravovať súbežne – preto tie týždne prípravy, aby všetko „klaplo“ v časovom limite. Pretože kto ho prekročí a jedlo nestihne servírovať, presne vtedy keď zaznie gong, tomu sa odoberajú body. Takže v súťažných kuchyniach vládne naozaj počas celej prípravy frmol, ktorý si v domácej kuchyni nikto ani nevie predstaviť. Navyše sa vám stále niekto z poroty pozerá doslova na prsty. Hodnotilo sa pritom nielen ako jedlo chutí a vyzerá, ale aj koľko odpadu tím vytvorí.
 Na prácu súťažiacich dozerala celý čas technická porota
Na prácu súťažiacich dozerala celý čas technická porotaFoto: Bocuse d´Or Slovakia
Jedlá hodnotí porota zložená z najuznávanejších slovenských kuchárov a prizvaní boli do nej aj kuchári zo zahraničia – zo Švédska a z Českej republiky. Aj keď výkony súťažiacich boli v stredu v Banskej Bystrici, kde sa národné kolo konalo, vyrovnané, najmä v príprave mís s mäsom z daniela, nakoniec Bocuse d´Or dominoval tím Patrika Pokrývku.
Ten zaujal porotu svojím škandinávskym rukopisom, dôrazom na sezónnosť a čistotu chutí. Jeho pomocníčka Viktória Orolínová vyhrala cenu pre najlepšieho asistenta. Podľa vyjadrení poroty ukázala počas celej súťaže pokoj, technickú istotu a tímového ducha – presne to, čo robí z commis, ako sa asistent odborne nazýva nepostrádateľnú súčasť úspechu.
Tím Patrika Pokrývku získal aj ocenenie za najlepšiu misu, kde porota ocenila pri spracovaní daniela precíznu techniku, vyvážené chute a pôsobivú prezentáciu.
Možnosť spolupracovať s víťazom národného kola najprestížnejšej svetovej súťaže kuchárov Patrikom Pokrývkom sme pred časom mali aj my vo Vareche. Podelil sa s nami o svoje užitočné tipy, ako najlepšie pripraviť králika.
 Úspešná premiéra: 9 tipov šéfkuchára, ako si v kuchyni poradiť s králičím mäsom
Úspešná premiéra: 9 tipov šéfkuchára, ako si v kuchyni poradiť s králičím mäsom
 
                                                     


Diskusia k článku