Bocuse d´Or:
Prestížnu súťaž kuchárov vyhral šéfkuchár, ktorý spolupracoval aj s Varechou

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Národné kolo najprestížnejšej svetovej súťaže kuchárov Bocuse d´Or pozná svojho víťaza. Stal sa ním Patrik Pokrývka, šéfkuchár z hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici. Slovensko tak bude reprezentovať v európskom finále tejto súťaže v Marseille.

Patrik Pokrývka počas súťaže
Foto: Bocuse d´ Or Slovakia


Do slovenského finále sa dostali tri tímy, zložené zo šéfkuchára, jeho pomocníka, ktorý nemohol mať viac ako 23 rokov a trénera. Samotnému finále predchádza niekoľko týždňov prípravy a 5,5 hodiny čistého stresu počas súťaže, kedy musia súťažiaci pripraviť pre porotu najprv na taniere jedlo z prvej suroviny, ktorou bol jeseter a zároveň slávnostnú misu z druhej, ktorou bol daniel. Tá musí krásne vyzerať a potom ju musia naservírovať na taniere tak, aby aj vtedy lahodila oku.

Medzi porotcami bola aj známa cukrárka Petra Tóthová
Foto: Jarmila Horváthová


Keďže medzi vydávaním prvého a druhého jedla je len pol hodina času, musia obidva chody pripravovať súbežne – preto tie týždne prípravy, aby všetko „klaplo“ v časovom limite. Pretože kto ho prekročí a jedlo nestihne servírovať, presne vtedy keď zaznie gong, tomu sa odoberajú body. Takže v súťažných kuchyniach vládne naozaj počas celej prípravy frmol, ktorý si v domácej kuchyni nikto ani nevie predstaviť. Navyše sa vám stále niekto z poroty pozerá doslova na prsty. Hodnotilo sa pritom nielen ako jedlo chutí a vyzerá, ale aj koľko odpadu tím vytvorí.

Na prácu súťažiacich dozerala celý čas technická porota
Foto: Bocuse d´Or Slovakia


Jedlá hodnotí porota zložená z najuznávanejších slovenských kuchárov a prizvaní boli do nej aj kuchári zo zahraničia – zo Švédska a z Českej republiky. Aj keď výkony súťažiacich boli v stredu v Banskej Bystrici, kde sa národné kolo konalo, vyrovnané, najmä v príprave mís s mäsom z daniela, nakoniec Bocuse d´Or dominoval tím Patrika Pokrývku.

Ten zaujal porotu svojím škandinávskym rukopisom, dôrazom na sezónnosť a čistotu chutí. Jeho pomocníčka Viktória Orolínová vyhrala cenu pre najlepšieho asistenta. Podľa vyjadrení poroty ukázala počas celej súťaže pokoj, technickú istotu a tímového ducha – presne to, čo robí z commis, ako sa asistent odborne nazýva nepostrádateľnú súčasť úspechu.

Tím Patrika Pokrývku získal aj ocenenie za najlepšiu misu, kde porota ocenila pri spracovaní daniela precíznu techniku, vyvážené chute a pôsobivú prezentáciu.

Možnosť spolupracovať s víťazom národného kola najprestížnejšej svetovej súťaže kuchárov Patrikom Pokrývkom sme pred časom mali aj my vo Vareche. Podelil sa s nami o svoje užitočné tipy, ako najlepšie pripraviť králika.





ANKETA: Doprajete si na výnimočné príležitosti návštevu špičkovej reštaurácie?

0,0%



100,0%







Diskusia k článku










TOPlist