Foto: Shan’shi
Shan´shi Ryžový ocot: Chuť Ázie vo fľaši
Ryžový ocot Shan´shi je jemný, mierne sladkastý a vyrába sa fermentáciou ryže. Tento ocot má menej výraznú kyslosť než klasický destilovaný ocot a preto je ideálny na dochucovanie sushi, marinád, šalátov alebo rôznych omáčok. V ázijskej kuchyni sa používa už stovky rokov a je neodmysliteľnou súčasťou tradičných receptov.Ako vznikol ryžový ocot?
Ryžový ocot pochádza zo starovekej Číny, kde sa používal ako konzervant a liek. Japonci ho neskôr vylepšili a spravili ho populárnym po celom svete. Dnes je ryžový ocot základom v kuchyni nielen v Japonsku, ale aj v Číne, Kórei a ďalších ázijských krajinách.Japonci majú dokonca svoje vlastné techniky prípravy sushi ryže, ktoré zahŕňajú kombináciu ryžového octu, cukru a soli – táto zmes sa nazýva sushi-su.
Kde sa dá využiť ryžový ocot?
Foto: Shan’shi
Sushi ryža – Základná ingrediencia na prípravu sushi. Stačí zmiešať ryžový ocot Shan´shi s cukrom a soľou a vznikne perfektný dressing na ochutenie ryže.
Marinády – Skvele sa hodí do marinád na ryby, kuracie mäso alebo tofu. Dodá im jemnú kyslosť a vyváži ostatné chute.
Šaláty a omáčky – Ak chcete dodať svojmu ázijskému šalátu alebo dressingu trochu osvieženia, ryžový ocot je skvelou voľbou.
Príloha k rezancom – Ryžový ocot tiež dochutí rôzne druhy rezancov, od ramen po soba.
Fun Fact: V Japonsku sa ryžový ocot používa aj na čistenie rýb pred prípravou sushi – jeho jemná kyslosť pomáha zachovať čerstvosť a chuť surového mäsa.
Ryžový ocot
Ryžový ocot Shan’shi sa vyrába z fermentovanej ryže. Ryžový ocot sa v japonskej kuchyni používa hlavne na jemné ochutenie sushi ryže.
Wasabi pasta
Foto: Shan’shi
Wasabi pasta je veľmi štipľavá pasta vyrobená z chrenu, ktorá má významné postavenie v japonskej kuchyni. Tradične sa Shan’shi wasabi pasta podáva k sushi, maki a sashimi spolu so Shan’shi sójovou omáčkou. Okrem toho je ideálna ako korenistá pasta na jedlá s rybami, ako je grilovaný, vyprážaný losos alebo tuniak. Wasabi pasta Shan’shi dodáva ohnivú chuť steakom aj šalátom z morských plodov.
Sójová omáčka
Sójová omáčka je neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne, rovnako ako soľ a korenie v Európe. Vyrába sa z fermentovaných sójových bôbov, pšenice a soli. Rôzne druhy sa odlišujú farbou, konzistenciou a sladkosťou. Shan´shi sójová omáčka je všestrannou prísadou do domácich ázijských receptov. Je vhodná dokonca aj k sushi, maki, či sashimi.
Sushi šalát v skle
Prísady:4-5 PL Ryžový ocot
10 g Wasabi pasta
1 PL Sójová omáčka
Ostatné prísady:
200 g sushi ryže
400 g filety z lososa (sushi kvalita)
1 avokádo
50 ml teriyaki omáčky
šťava z 1/2 citróna
2 PL olivového oleja
50 g rukoly
2 ČL čierneho sezamu
Foto: Shan’shi
Postup:
1. Ryžu uvaríme presne podľa návodu na obale. Uvarenú ryžu necháme mierne vychladnúť a potom ju ochutíme a premiešame s ryžovým octom Shan´shi. Lososa nakrájame na kocky a marinujeme v teriyaki omáčke. Na panvici zohrejeme olivový olej. Lososa krátko opečieme na horúcej panvici zo všetkých strán, kým mierne nezhnedne a nie je chrumkavý na povrchu.
2. Ryžu rozdelíme do pohárov. Navrch dáme rukolu a opečeného lososa. Avokádo ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do pohára. Podávame ihneď, preliate trochou sójovej omáčky, posypané čiernym sezamom, s kúskom wasabi pasty.
TIP: Ak máte lososa v kvalite vhodnej na sashimi, pokojne ho pridajte do pohára surového, bez opekania.



