Kokosová torta
Kokosová torta

Kokosová torta fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 31. októbra 2025

Torta pečená na rodinné stretnutie.

12-14
porcií
90 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
6 PL
6 PL
1,5 ČL
Krém:
500 ml
2 balenia
3-4 PL
200 g
1000 g
100 g
Na navlhčenie korpusov:
1 plechovka
Na posypanie torty:
Na zdobenie:
250 g
2 PL
3 PL
1 KL
12 ks (Raffaello)



Postup

  1. 1

    KRÉM: Deň vopred pripravíme puding. V 100 ml mlieka rozmiešame pudingový prášok a cukor. Zvyšok mlieka dáme variť do hrnca. Do horúceho mlieka vlejeme pripravenú zmes a uvaríme hustý puding. Prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť najprv na izbovú teplotu a potom dáme na noc do chladničky.

    Kokosová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň vytiahneme mascarpone z chladničky aspoň 2 hodiny pred prípravou krému, aby mal izbovú teplotu.

  3. 3

    Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme úplne vychladnúť.

  4. 4

    V robote s nástavcom lopatka najprv premiešame samotný puding, aby sa netvorili hrudky. Postupne pridávame mascarpone. Pridáme vychladnutú bielu čokoládu. Tu už miešame na miernych otáčkach, alebo len stierkou, aby sa krém nezrazil. Pridáme kokos.

  5. 5

    Krém vložíme do chladničky, aby trochu stuhol a lepšie sa s ním pracovalo a nevytekal z bokov torty.

  6. 6

    KORPUS: Bielky s cukrom vymiešame do pevného snehu. Pridáme po jednom žĺtky a nakoniec múku s práškom do pečiva.

  7. 7

    Cesto prelejeme do tortovej formy (priemer 24 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečieme cca 50 minút na 170 °C. Každá rúra je iná, sledujte si korpus, vyskúšajte špajdľou. Upečený korpus necháme trochu vychladnúť vo forme a následne ho vyrežeme z formy (nakoľko sme boky formy nevysypali múkou), vyberieme z formy a necháme na mriežke úplne vychladnúť.

    Kokosová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    SKLADANIE TORTY: Vychladnutý korpus rozrežeme na tri pláty. Spodný korpus potrieme kokosovým mliekom. Nanesieme krém. Zopakujeme so stredným korpusom. Vrchný korpus už len potrieme mliekom a tou stranou ho položíme na krém.

  9. 9

    Celú tortu potiahneme tenkou vrstvou krému a dáme zachladiť a stuhnúť. Potom ju znova celú potiahneme zvyškom krému. Tento dvojkrok by mal zabezpečiť, že druhá vrstva krému pri tuhnutí už nepopraská. Boky a vrch obsypeme kokosom.

    Kokosová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ZDOBENIE: Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom, prilejeme smotanu a vanilkový extrakt. Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka a na torte do kruhu spravíme 12 ružičiek. Do každej dáme jednu Raffaello guľôčku.

Diskusia k receptu