Zeleninová polievka s bedľou jedlou fotorecept
Veľmi rád varím, hlavne pre deti, vnúčence a tých, ktorí si moju snahu i námahu zaslúžia. Ďakujúc mojim rodičom i prarodičom, prežil som Zobraziť celý popisVeľmi rád varím, hlavne pre deti, vnúčence a tých, ktorí si moju snahu i námahu zaslúžia. Ďakujúc mojim rodičom i prarodičom, prežil som detstvo i predpubertálny vek, v šťastí a v ich „škole“ a výchove, aké dnešní mladí už, žiaľbohu a na ich škodu, nezažijú. Žilo sa, hlavne v 50. rokoch skromnejšie, ale zato v úcte ku chlebíku každodennému, skôr narodeným, ale aj medzi rovesníkmi družnejšie a citlivejšie. Základy som sa dostal a čas mi doprial podeliť sa o skúsenosti aj mimo kuchyňu najbližších.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL |
|
2-3 PL |
|
1 ks stredný |
|
6-7 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks (kvaka) |
|
6-8 ks |
|
podľa chuti |
|
|
|
2-3 KL |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
2-3 KL |
|
1,5-1,8 l (alebo vývar zeleninový) |
|
8-12 ks čerstvá |
|
1 ML |
|
150-180 ml (petržlenová a zelerová) |
|
120-150 g nastrúhaný (na zahustenie) |
|
Postup
-
1
Po skoro 20 rokoch som mohol u nás obľúbenú zeleninovú polievku uvariť aj s vlastnoručne zbieranými hubami pod naším balkónom. Aj keď to boli, tohto roku v naozaj štedrom množstve, „obyčajné bedle jedlé“.
-
2
Do polievkového hrnca som nalial olej, po miernom zohriatí vložil pokrájaný celý pór a zväzok mladej cibuľky, premiešal a pridal maslo, na c-éčka nakrájaný stonkový zeler, kolieska mrkvy a petržlenu, na julienne nakrájanú vodnicu a hlavičky ružičkového kelu rozrezané na polovičky. Všetko som premiešal, zo 10 minút dusil a okorenil (soľou, čerstvo mletým korením štyroch farieb, mletou sladkou paprikou, Nahrin korením do polievok, kurkumou a „hranu“ nadstavil pikantnou Harissou).
-
3
Po premiešaní a spoločnom asi 7-minútovom ohriatí, som dusenú zeleninu zalial horúcou vodou (kto chce môže použiť bársaký vývar), nechal dôjsť do varu a
-
4
vložil pokrájané hlavičky bedlí (očistené nožičky som pokrájal a dal vysušiť, pomleté budú do hubového prášku), posypal ich čerstvo mletými guľôčkami jalovca (borievky, srdečne ďakujúc super priateľovi Tibýkovi Nagyovi, mám ešte NZ na viac rokov), polievku som zahustil asi 150 g zemiakom postrúhaným na malých „slzičkách“.
-
5
Po ďalšom 10 minútovom povarení vložil polovicu pokrájaných petržlenových a zelerových lístočkov.
-
6
Po premiešaní a odstavení posypal ešte ich štvrtinou vňate, nuž a
-
7
s poslednou časťou som posypal servírovanú horúcu polievku. Prudko jedlá, „bars fajna“!
-
8
Ešte jeden pohľad na tohotoročné júnové, či júlové iowské bedle jedlé, oproti nášmu vežiaku v Des Moines.
Diskusia k receptu