Sezónne a sviatočné jedlá

Podrobnejšie členenie

Fašiangy 653 receptov
Jarné 2123 receptov
Jesenné 3172 receptov
Letné 4970 receptov
Pôstne jedlá 600 receptov
Zimné 2339 receptov


Sezónne a sviatočné jedlá

prazdny

Mäsové guľky s kyslou kapustou

Bravčové mäso

Bravčovú krkovičku uvaríme a postrúhame alebo pomelieme. Cibuľu nakrájame na jemno, podusíme na oleji, pridáme cesnak, mäso, ...

prazdny

Trebuľková polievka

Polievky

Natrháme poriadne hrste trebuľky, pridáme k nej šťaveľové listy a varíme ju s teľacími kosťami a soľou v 2...

prazdny

Sedmohradská paradajková polievka

Bezmäsité jedlá

Z múky pripravíme zápražku, podlejeme ju paradajkovým pretlakom a vodou.

prazdny

Polievka z miešanej zeleniny

Bezmäsité jedlá

Na drobné kúsky porezaný paštrnák, zeler, kaleráb, trochu nastrúhanej cibule, petržlenovú vňať a zelený hrášok premiešame a...

prazdny

Polievka ragú s hubami

Kuracie mäso

Drobky uvaríme namäkko, medzitým na masti upražíme cibuľu a po pridaní húb a ostatnej zeleniny všetko udusíme v malom množstve vody....

prazdny

Mäsová polievka soľanka

Hovädzie mäso

Nadrobno pokrájanú cibuľu dáme do roztopeného masla. Bravčové mäso pokrájame na drobné kúsky, rovnako aj...

prazdny

Spišské pirohy - s bryndzovou plnkou

Bravčové mäso

V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť...

prazdny

Námornícke mušle

Hlavné jedlá

Mušle dobre očistíme v niekoľkých dávkach vody. Otvorené vyhodíme.

prazdny

Kalamáre

Hlavné jedlá

Kalamáre nakrájame na prúžky, cibuľu a petržlenovú vňať nadrobno a cesnak na plátky.

prazdny

Burgundské plnené jablká

Dezerty

Jablká očistíme, priečne rozpolíme a jadrovníky vyberieme. Potom ich položíme do misky reznou plochou nadol....

prazdny

Praženica na lyonský spôsob

Bezmäsité jedlá

Do šálky vlejeme vajcia, pridáme štipku nastrúhaného syra a vyšľaháme do peny.

prazdny

Vajcia na bretónsky spôsob

Vajcia uvaríme, očistíme a zohrejeme v rúre. Potom ich polejeme štipľavou omáčkou a posypeme nakrájanou...

prazdny

Slimáky s cesnakovým maslom

Hlavné jedlá

V rajnici varíme 2 minúty víno, vývar, estragón a 125 ml vody. Potom pridáme...

prazdny

Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)

Bezmäsité jedlá

Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste...

prazdny

Nákyp Nanette

Dezerty

Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka...

prazdny

Piperada

Hlavné jedlá

Zo žemle vyberieme striedku, namočíme ju do mlieka a následne vyžmýkame. Šunku opečieme a uložíme...

prazdny

Šampiňónové paštétky v cestíčku

Bezmäsité jedlá

Príprava bešamelovej omáčky: najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po...

prazdny

Francúzka nátierka (French Paté)

Bezmäsité jedlá

Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť.

prazdny

Francúzska pečeňová pochúťka

Bravčové mäso

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme rozotrenú pečeň (teľaciu, alebo bravčovú) a nakrájané šampiňóny....

prazdny

Francúzsky koláč

Koláče

Všetky suroviny určené na cesto zmiešame a vypracujeme cesto.

prazdny

Bretónsky koláč

Koláče

Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru....

prazdny

Palacinky plnené mandľovým krémom

Dezerty

Cesto na palacinky musíme pripraviť asi o 12 hodín skôr, aby sa uležalo. Do misy...

prazdny

Koláč s grapefruitovým krémom

Koláče

Formu vymastíme maslom a z lístkového cesta v nej upečieme koláč.

prazdny

Francúzska čokoládová torta

Torty

Žĺtky vyšľaháme s trochou cukrom a vanilkovým cukrom. Z bielkov spravíme tuhý sneh a vmiešame do...

prazdny

Kokosovo-rumový krém s ovocím (Créme Á La Noix De Coco)

Dezerty

Žĺtky s cukrom vyšľaháme. Vyškrabeme dreň vanilkového struku, pridáme vaječný krém a vytvoríme zmes z...

prazdny

Cibuľky s hrozienkami

Bezmäsité jedlá

Olúpané cibuľky opečieme na masle a oleji dozlata, tuk zlejeme, na panvičku pridáme sparené hrozienka,...

prazdny

Špargľa s vajcami na francúzsky spôsob

Bezmäsité jedlá

Žĺtky a bielky natvrdo uvarených vajec osobitne nadrobno nakrájame.

prazdny

Zapekaná zelenina

Bezmäsité jedlá

Rúru zohrejeme na 180 °C. Pekáč s rozmermi 15 x 25 cm vymastíme roztopeným olejom alebo...

prazdny

Pór so zemiakmi

Bezmäsité jedlá

Biele časti póru nakrájame najemno a cibuľu nasekáme. Spolu ich dáme na rozpálený olej a na...

prazdny

Zapekaný baklažán

Bezmäsité jedlá

Baklažán pozdĺžne prerežeme. Do každej polovice urobíme asi 4 zárezy, pričom dávame pozor, aby...

prazdny

Pražená zelenina (Achard de Légumes)

Bezmäsité jedlá

Umytú zeleninu nakrájame na tenké prúžky, cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak roztlačíme. Do zeleniny pridáme...

prazdny

Tuniakový šalát

Šaláty

Na dobre rozohriatom oleji osmažíme nakrájanú cibuľku, pridáme petržlenovú vňať, paradajky, portské víno a...

prazdny

Paradajkový šalát

Bezmäsité jedlá

Z paradajok odstránime zvyšky stopiek. Rozkrájame ich na plátky a naukladáme na tanier alebo misku...

prazdny

Francúzsky šalát

Bezmäsité jedlá

Šalát natrháme, zeleninu nadrobno nakrájame a mandarínky rozoberieme na mesiačiky.

prazdny

Šalát z mladého karfiolu

Bezmäsité jedlá

Príprava jarnej šalátovej omáčky: všetky prísady dobre vyšľaháme v šľahači.

prazdny

Šalát zo šampiňónov

Bezmäsité jedlá

Šampiňóny očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme ich a na masle podusíme na miernom ohni....