Šachovnicové sušienky

dora - fotkadora, 22. novembra 2009
Šachovnicové sušienky
Foto: dora
50
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

300 g
150 g
200 g
1
2
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Múku, cukor, maslo, vanilku, rumovú arómu a žĺtky spracujeme na cesto, ktoré hneď potom rozpolíme. Kakao zmiešame so smotanou a pridáme do jednej polky cesta. Obe cestá zabalíme každé zvlášť do fólie a uložíme na 2 hodiny do chladničky.

  2. 2

    Z každého cesta odoberieme jednu tretinu a vyvaľkáme na dva tenké pláty. Zo zvyšného cesta oboch farieb vyvaľkáme obdĺžnik hrubý 1 cm. Tento pravítkom rozrežeme na prúžky široké 1 cm a ukladáme na prvé, už rozvaľkané, pláty vedľa seba v striedavej farebnej kombinácii po 3 – 4 kusoch. Na ne umiestnime ďalšie poschodie tak, aby na bielom prúžku ležal hnedý a naopak – vytvárame teda šachovnicový vzor. Vrstvíme, kým nie sú dostatočne vysoké, najlepšie sú 3 – 4 vrstvy, tak podľa odhadu, aby to pekne ukázalo. Koláčiky nám ešte v rúre narastú, takže ich netreba robiť priveľmi vysoké. Takto navrstvené prúžky zabalíme po celom obvode dĺžky do plátov, na ktoré sme ich ukladali, vytvoríme tak rámik šachovnice. Znovu uložíme do chladničky na 1 hodinu.

  3. 3

    Rúru predhrejeme na 190°C. Valčeky nakrájame na pláty hrubé pol cm a dáme na vymastený plech. Pečieme cca 15 min tak, aby cesto nezhnedlo.

Diskusia k receptu

nyja
Dora, ďakujem za tento recept. Už som to videla na MMB, ale tvoj návod je zrozumiteľnejší. Už sa teším, ako ich budem robiť pred Vianocami :)) Vyzerajú fakt pekne, aj tie špirálky :)
dora
Ďakujem, teší ma, že sa Vám môj výtvor páči. Ešte dodám, že inšpiráciu pre tento recept som vzala z časopisu, kde na fotografii boli koláčiky nadýchanejšie a tak sme sa s mamou zhodli, že tam zabudli dopísať prášok do pečiva, ktorý som potom naozaj v iných receptoch videla uvedený. Avšak dá sa aj bez, vtedy sú keksíky zrejme trošku chrumkavejšie, ako tie moje, takže závisí od preferencií.
Inak a z popisu v tom časáku mi tiež dlho trvalo, kým som pochopila ako treba cesto ukladať, aby sme dosiahli žiadaný vzor, tak som to sem napísala podľa seba!
nyja
videla som tvoj blog. skoro som padla na zadok. škoda, že na blogspote to nie je dosť na očiach. aj fotky krásne. nie si náhodou profesionálna fotografka? :)) lebo fotky sú priam dokonalé, ideálne nastajlované.
dora
Nyja dakujem, ani nevies, ako ma tvoj komentar tesi. Si nezainteresovana osoba a som velmi rada, ze sa ti moja tvorba paci.
Nie som fotografka, ani som nechodila do ziadneho kurzu. Nikdy som nevlastnila fotak a to, co si videla, aj ked je to tazko uveritelne, je fotene mobilom. Sama pozeram kde sa to vo mne cely ten cas skryvalo. Este nedavno som vobec nevarila...
Ale vidim, ze aj ty sa pekne cinis. Mas tu strasne vela receptov, klobuk dolu. Prajem este vela kulinarskych inspiracii :-)
nyja
No ty vieš človeka šokovať tuším stále viac :)) Nechce sa mi veriť, že fotky si robila mobilom. Alebo máš dáky supermultiextrašpeci mobil :))
Moje fotky robené mobilom (2Mpx foťák) sú také akési neostré, nič moc, tak preto tak pochybovačne z mojej strany. No musíš byť iste talent. Máš to v sebe, dáky ten cit pre fotenie a kusisko estetického cítenia. No a keď píšeš o tom varení, tak to je zasa ďalší zvláštny úkaz u teba, pretože recepty sú také že wau! A som zvedavá, čo ešte ďalšie na nás vybalíš :-)))))) Ahojky :-)))) a prajem Ti krááásne Vianoce.
dora
Ďakujem ešte raz. Teraz je to pre mňa taký záväzok, že musím variť viac a musím variť dobre :-)))
Mobil mám asi jeden z lepších - Samsung Touchwiz, fotak je 5 Mpix a naozaj, čo sa fotiek týka, nemôžem nič povedať, je úplne dokonalý!
Aj ja sa teším na tvoje recepty Nyja a prajem podobne príjemné sviatky!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia