Zemiakovo-krupicové šúľance s orechmi
Jedlá z cesta patria k mojim najobľúbenejším. Baví ma pripravovať ich tak, aby opäť lákali a prekvapovali....
Jahodovo-tvarohový dezert zo slaných praclíkov
Tento dezert je chuťovo tak úžasný, že som sa rozhodla pridať ho sem, aj keď...
Morčacia polievka s domácimi cestovinami a mäsom
Môže byť nedeľa bez dobrej polievky, v ktorej sú domáce cestoviny... ?????
Takzvaný krušaci marhuľový koláč
Variabilný recept, možno použiť hocaké sezónne ovocie. Spisovnejšie by to bolo nazvať koláč z mrveničky,...
Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou
Tieto zemiaky som jedla cez víkend v Košiciach na Gurmánfeste ako prílohu ku morčaciemu steaku. Veľmi...
Domáce tvarohové rezance s pažítkou
Rýchle a jednoduché jedlo, ktoré milujú veľkí aj malí.
Krumplačka od babky Žofky
Táto zemiaková polievka je veľmi chutná a pritom ide o jednoduché varenie a pomerne rýchle.
Šenkárov voňavý reznisko
Takúto dobrotu som jedol v jednom šenku istej rekreačnej oblasti. Páni toto je najlepší rezeň aký...
Žitno-pšeničná chlebovice
Chlebovou polévku s celerovými knedlíčky jsem popsala tady: https://varecha. pravda. sk/recepty/celozrnna-polevka-chlebova-s-celerovymi-knedl/40153-recept. html Dnes, u nás klasická už...
Furmanská fazuľa
Nosievali si ju gazdovia, keď išli na zárobky furmančiť. Takúto fazuľu mali celodenné jedlo...
Bjaľoš bryndzový
Tento recept je na prípravu bryndzového koláča našich predkov, ktorý patrí aj k pokladom regiónu Turiec....
Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke
Veľa vody pretieklo v našich tokoch. Niekedy okolo roku 1975 som v Brne vyhral jednu z...
Kabáč s kyslou kapustou a slaninou
Sú to kabáče, ktoré vám neuschnú a sú trochu kyslé od kapusty, fajn dobrota...
Alžbetine orechové rezy
Recept si opísala moja mamka zo zošita mojej babky, keď babka ešte žila. Neviem,...
Kardinálove rezy bez lepku
Kardinálove rezy sú špecialitou našich susedov z Rakúska. Tak ako my bežne pečieme na jar a...
Mangoldové závitky
Mangoldové listy jsou ideální balicí folií nejen masa, ale i hub a zeleniny. V tomto...
Kedgeree – indická koreninová ryža s rybou a so zeleninou
Makrelu zbavíme chvosta a hlavy a opatrne ju vykostíme. Ryžu varíme v slanej vode 10 minút,...
Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling
Ešte jedna francúzska lahôdka ako tip na víkendový obed. Je to alsaský variant kohúta na...
Bryndzové gnudi
Zmiešaním surovín uvedených v recepte získame voňavé a vláčne cesto. Z cesta tvarujeme gule s hmotnosťou cca 30...
Krumpľovníky od babky
Je to niečo medzi haruľou a posúchom. No odporúčam robiť z viacerých dávok, lebo bude...
Nakladané olomoucké tvarôžky
Recept som objavil na internete a ihneď vyskúšal. Príjemne prekvapil. Je to výborná ale zároveň...
Bryndzový krém s cibuľovým koláčikom
Očistenú červenú cibuľu nakrájame na 1 cm hrubé kolieska. Z cukru vytvoríme svetlý karamel, zalejeme červeným vínom...
Bryndzová panna cotta na oškvarkovom koliesku
Bryndzové halušky nás ako kulinárska ikona preslávili aj za hranicami. Začína sa nimi ochutnávanie slovenských jedál.....
Zapekaná kyslá kapusta
Táto kapusta je vhodná ako samostatné jedlo, ale aj ako príloha.
Prívarok z mladej púpavy v bešamelovej omáčke
Variant omáčky s čisto púpavovou zložkou. Naša milovaná babička lady Ann, ju síce používala iba...