Paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak

Lenivý paradajkový pretlak fotorecept

soniatko - fotkasoniatko, 10. augusta 2020
Lenivý paradajkový pretlak (fotorecept)
Foto: soniatko

Pri úžasnej úrode paradajok je varenie pretlaku nekonečný príbeh. Ja ho už roky robím takto jednoducho.

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dobre umyté prezreté paradajky nakrájame a vložíme do tlakového hrnca.

    Lenivý paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V tlaku varíme 10 minút.

  3. 3

    Pozor!!! Paradajky po otvorení hrnca nemiešať!!! A teraz to príde - prebytočnú vodu odoberieme naberačkou. Týmto si ušetrím kopu času pri odváraní na požadovanú hustotu.

    Lenivý paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ponorným mixérom paradajky rozmixujem a následne prepasírujem. Privediem k varu, 2-3 minútky povarím a hneď plním do fliaš. Uzavreté naplnené fľaše otočím hore dnom a nechám vychladnúť.

  5. 5

    Cely proces mi takto zaberie vrátane umývania maximálne hodinku.

    Lenivý paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Jednoduchý, skvelý nápad bez väčšej roboty, až na jedno - neviem, ale sa mi zdá, že máš ten tlakáč hliníkový, ja aspoň taký mám, a práve paradajky by sa v ňom variť nemali....kvôli tomu hliníku, len si už nepamätám, aký vplyv má na ne......ale vyhýbam sa dávať do toho môjho paradajky a ak ide nejaká do jedla, dám ju až nakoniec.
45678
@soniatko (10.8.2020 18:54)
Máš ho krásny! :-) v tlakaci robím aj ja, len s tým rozdielom, že vylejem uvarené do sitka, nechám stiect, vodu vylejem a rovno pasirujem, vrátim do tlakaca prevarím a dávam do pohárikov. Ma to výhodu, lebo robím aj v malom množstve.
sovka62
A opäť raz prišlo na rad moje obľúbené heslo: "Leniví ľudia sú zárukou pokroku." Nič v zlom, ak sa človek zamyslí, musí uzanť, že je to pravda.
Naozaj dobrý nápad, málo prace, úspora času, odstránenie rizika, že sa niečo pripáli.... Ukladám, hádam sa zíde.
soniatko
Presne tak a roky ho takto robím a až teraz mi bliklo žeby sa snáď niekto mohol inšpirovať
1x haji
haji
Velmi pěkný postup, rychlý a účinný! Jen jednou v životě jsem vystřihla předpisový kečup a ani se moc nenadřela. Dostala jsem do daru soudková rajčata, vyšlechtěná přímo pro přípravu kečupu, protlaku. Byla moučná, téměř bez vody a barva nádherně rudá. Chuť i barva kečupu už se mi nikdy nepodařila zopakovat. Díky za moc pěkný a vychytaný receptík!
soniatko
@haji (11.8.2020 19:02) 867g mala jedna z mnohých paradajok čo sa nám podarilo tento rok vypestovať. Dakujem za koment a teším sa, že som inšpirovala ...




1x haji
longova
Robím podobne, len nie v tlakovom hrci. Vodu nevylievam, ale pijeme to ako slabší rajcinovy džús, ak je toho veľa tak aj to zavaram, postupne sa to vypije
marienka44
Volakedy som mala na pasírovanie korýtko, v ktorom sa pohyboval rucne valcek. Uz je to odlozeneé v pivnici.
Teraz mám novinku: drevený hríb s vyfrezovanámi sustrednými kruhmi. Krúžim s ním v nerez.sitku. Potom zvyknem este odparit vodu, nebudem ju predsa zavárať. A pre istotu este stelizujem v steril. hrnci. Vydrží dlho uskladnený vo vetranej špajzi.
marienka44
@evanaaa (10.8.2020 18:48)

Paradajky sú kyslé a reagujú s hliníkom, lebo je to amfoterny prvok, t.z. reaguje aj s kyselinami, aj so zasadami. Ani hlinikový pribor sa nemá používat. Hliník škodí a odbburáva mozgové bunky.
pacik
Roky robím tak isto, ale uvarené paradajky vylejem na sitko a získanú šťavu dám do fliaš a sterilizujem. Zužitkujem ju cez zimu do paradajkovej polievky. Nič nevyjde nazmar.
sedlacka
Veľká vďaka! Stískam Vás za tento bombový nápad a Vašu ochotu hodiť ho sem na Varechu. Robím už tretiu várku a je to neskutočná úspora času.