Lenivý paradajkový pretlak fotorecept
Foto: soniatko
Pri úžasnej úrode paradajok je varenie pretlaku nekonečný príbeh. Ja ho už roky robím takto jednoducho.
Postup
-
1
Dobre umyté prezreté paradajky nakrájame a vložíme do tlakového hrnca.
-
2
V tlaku varíme 10 minút.
- 3
Pozor!!! Paradajky po otvorení hrnca nemiešať!!! A teraz to príde - prebytočnú vodu odoberieme naberačkou. Týmto si ušetrím kopu času pri odváraní na požadovanú hustotu.
- 4
Ponorným mixérom paradajky rozmixujem a následne prepasírujem. Privediem k varu, 2-3 minútky povarím a hneď plním do fliaš. Uzavreté naplnené fľaše otočím hore dnom a nechám vychladnúť.
- 5
Cely proces mi takto zaberie vrátane umývania maximálne hodinku.
Tiež paradajkový pretlak:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Máš ho krásny! :-) v tlakaci robím aj ja, len s tým rozdielom, že vylejem uvarené do sitka, nechám stiect, vodu vylejem a rovno pasirujem, vrátim do tlakaca prevarím a dávam do pohárikov. Ma to výhodu, lebo robím aj v malom množstve.
Naozaj dobrý nápad, málo prace, úspora času, odstránenie rizika, že sa niečo pripáli.... Ukladám, hádam sa zíde.
Teraz mám novinku: drevený hríb s vyfrezovanámi sustrednými kruhmi. Krúžim s ním v nerez.sitku. Potom zvyknem este odparit vodu, nebudem ju predsa zavárať. A pre istotu este stelizujem v steril. hrnci. Vydrží dlho uskladnený vo vetranej špajzi.
Paradajky sú kyslé a reagujú s hliníkom, lebo je to amfoterny prvok, t.z. reaguje aj s kyselinami, aj so zasadami. Ani hlinikový pribor sa nemá používat. Hliník škodí a odbburáva mozgové bunky.
A ešte sa aj odstehoval do Humpolce.
:-))) Marienka sa takmer vždy "trafí"...