Pečené buchty
Pečené buchty

Makové buchty fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 13. augusta 2020
Makové buchty (fotorecept)
Foto: gordonko

50 rokov dozadu takéto buchty robila moja mama. Jediné vylepšenie tohto receptu je, že namiesto kávovej lyžičky makovej Zobraziť celý popis50 rokov dozadu takéto buchty robila moja mama. Jediné vylepšenie tohto receptu je, že namiesto kávovej lyžičky makovej plnky som dával polievkovú lyžicu, lebo keď makové, tak MAKOVÉ.

150 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

500 - 600 g
1 kocka
75 - 80 g
1 bal.
štipka
125 g
250 ml
2 ks
Plnka:
300 g mletý
500 ml
1 bal.
1 bal.
3 PL
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky urobíme jamku, do nej namrvíme kocku droždia, zasypeme cukrom, zalejeme vlažným mliekom a necháme vzísť kvások.

    Makové buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď vzíde kvások, pridáme štipku soli, 2 žĺtky, rozpustené maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a vymiešame. Mama to robila ručne, ja som použil techniku. Vypracované cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť.

    Makové buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým kysne cesto, pomelieme si mak. Dáme zovrieť 1/2 litra mlieka a keď mlieko začína vrieť, pridáme pomletý mak, vanilínový, škoricový a práškový cukor a varíme a miešame do zhustnutia.

    Makové buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a cesto rozdelíme na malé bochníčky trochu väčšie od vajíčka. Z tých potom vytvarujeme placku a na ňu dáme za lyžicu makovej plnky. Okraje cesta dáme k sebe a postláčame ich tak, aby sa otvor uzavrel.

    Makové buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Buchty kladieme do vymasteného pekáča uzavretím - postláčaním cesta dole a každú jednu buchtu ponatierame po bokoch olejom, aby sa pri pečení nezlepili do hromady. Buchty na pekáči necháme chvíľku nakysnúť a potom s ním šup do rúry.

    Makové buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru si rozohrejeme na 170 °C a pekáč dávame do rúry na 30 minút.

    Makové buchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A treba pred koncom kontrolovať, aby buchty nechytili tmavý nádych ako tie moje (ale nič im nebolo). Po upečení ich potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.

    Makové buchty (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kuko95
To je super.pekne buchty ešte mlieko a som v siedmom nebi haha
1x haji
lenka248
Výborný recept, kopa maku presne ako doma máme radi 🙂
Ďakujem