Kysnutý slivkový koláč s posýpkou fotorecept
Jemná chuť cesta s acidofilným mliekom, ktoré mu dodáva výbornú chuť. Slivky už dozrievajú, pripravte túto dobrotu na posedenie.
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
300 g |
|
300 ml |
|
100 g rozpustené |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
3 ks |
|
1-2 PL |
|
2-3 ČL |
|
Plnka: | |
400 ml |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
podľa potreby (čerstvé odkôstkovane alebo z kompótu) |
|
Posýpka: | |
80 g zmäknuté |
|
80 g |
|
80 g |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, rozdrobíme droždie, pridáme rozpustené maslo, acidofilné mlieko a vajcia. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť. Netrvá to dlho asi 35-40 minút.
-
2
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na dve časti. Plech 30x40 cm vymastíme maslom a preložíme naň jedno rozvaľkané cesto. V mlieku s cukrom uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného miešania vychladnúť. Ak použijeme slivky z kompótu, scedíme ich a necháme odkvapkať.
-
3
Puding rovnomerne rozotrieme na cesto, poukladáme slivky.
-
4
Posýpka: Rozpustené maslo, cukor a múku zmiešame spolu, prstami urobíme mrveničku, ktorou posypeme pripravený koláč. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 35-40 minút do zlatista.
-
5
Po upečení ešte za horúca zľahka potrieme boky rozpusteným maslom alebo olejom, necháme vychladnúť. Po vychladnutí pokrájame. Dobrú chuť všetkým.
To si povedala velkú pravdu :-) Ja som síce nevypekala v pekárniach, ale mám s kysnutým cestom dosť skúseností a praxe. Pečiem vela rôznych koláčov a pečivo, takže velmi dobre viem, že "suroviny" a ich množstvo práveže velmi ovplyvnia VÝSLEDOK :-)
Nepochybne, môžeš mať skúsenosti, vďaka za rady, ale práve pridaním smotany, jogurtu a pod. sa líši chuťou domáce pečivo, koláče, od pekárenskych:-)
Nože daj recept na Slatinske buchty, keď si tam robil:-) to bude pre nás asi užitočnejšie, ako rady, či dat mlieko, alebo vodu:-) Iste, názory iných prijímam, ale tak ako ja, aj mnohí iní majú svoje skusenosti=chute a ťažko ustúpime od toho. Neber to v zlom, ale v domácom prostredí robí kvalitu a chuť, pripravených koláčov, jedál aj láska a dotyk rúk priložených k dielu.