Kysnutý slivkový koláč
Kysnutý slivkový koláč

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 13. augusta 2020
Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept)
Foto: olinecka

Jemná chuť cesta s acidofilným mliekom, ktoré mu dodáva výbornú chuť. Slivky už dozrievajú, pripravte túto dobrotu na posedenie.

40 minút
príprava
35-40 minút
na 190  °C

Suroviny

Cesto:
300 g
300 g
300 ml
100 g rozpustené
1 kocka (čerstvé)
3 ks
1-2 PL
2-3 ČL
Plnka:
400 ml
1 bal.
3 PL
podľa potreby (čerstvé odkôstkovane alebo z kompótu)
Posýpka:
80 g zmäknuté
80 g
80 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, rozdrobíme droždie, pridáme rozpustené maslo, acidofilné mlieko a vajcia. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť. Netrvá to dlho asi 35-40 minút.

    Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na dve časti. Plech 30x40 cm vymastíme maslom a preložíme naň jedno rozvaľkané cesto. V mlieku s cukrom uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného miešania vychladnúť. Ak použijeme slivky z kompótu, scedíme ich a necháme odkvapkať.

    Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Puding rovnomerne rozotrieme na cesto, poukladáme slivky.

    Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posýpka: Rozpustené maslo, cukor a múku zmiešame spolu, prstami urobíme mrveničku, ktorou posypeme pripravený koláč. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 35-40 minút do zlatista.

    Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení ešte za horúca zľahka potrieme boky rozpusteným maslom alebo olejom, necháme vychladnúť. Po vychladnutí pokrájame. Dobrú chuť všetkým.

    Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@45678 (13.8.2020 14:20)

To si povedala velkú pravdu :-) Ja som síce nevypekala v pekárniach, ale mám s kysnutým cestom dosť skúseností a praxe. Pečiem vela rôznych koláčov a pečivo, takže velmi dobre viem, že "suroviny" a ich množstvo práveže velmi ovplyvnia VÝSLEDOK :-)
@emdy (13.8.2020 15:05)

Nože daj recept na Slatinske buchty, keď si tam robil:-) to bude pre nás asi užitočnejšie, ako rady, či dat mlieko, alebo vodu:-) Iste, názory iných prijímam, ale tak ako ja, aj mnohí iní majú svoje skusenosti=chute a ťažko ustúpime od toho. Neber to v zlom, ale v domácom prostredí robí kvalitu a chuť, pripravených koláčov, jedál aj láska a dotyk rúk priložených k dielu.