Pečený králik
Pečený králik

Králik z rímskeho pekáča fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 10. augusta 2020
Králik z rímskeho pekáča (fotorecept)
Foto: kimlo

Podarilo sa mi zohnať zopár domácich králikov, tak som sa rozhodoval na aký spôsob jedného spravím, nakoniec vyhral pečený v rímskom pekáči.

5
porcií
40 minút
príprava
200 minút
na 150 °C

Suroviny

1 ks domáci
100 g
800 g malé
1 ks
1 ks menšia
6 strúčikov
1 ks
1 ks
6 ks
10 ks
3 ks
1 PL
podľa chuti
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Králika rozporciujeme, jednotlivé diely prešpikujeme slaninou, osolíme a riadne potrieme pretlačeným cesnakom. Slaninu je vhodné vopred nakrájať na špicaté hranolčeky a tie dať do mrazničky, aby stuhli, lepšie sa s tým pracuje.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky zvolíme vcelku čo najmenšie, len ich umyjeme a očistíme kartáčom. Vložíme do rímskeho pekáča, ktorý sme predtým nechali namočený asi 30 minút v studenej vode. Pekáč nasiakne a pokrm sa nemusí podlievať.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na zemiaky nasypeme polovicu zeleniny (mrkva a petržlen), ktorú sme nakrájali na menšie kocky. Pridáme aj zopár plátkov slaniny čo nám zostala a cuketu, ktorú sme rozrezali pozdĺžne na zopár kúskov. Poukladáme aj nahrubo nakrájanú cibuľu.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na to poukladáme jednotlivé časti mäsa.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ochutíme provensalskými bylinkami, pridáme zvyšok zeleniny, korenie, bobkový list a ešte zopár plátkov slaniny.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme uzatvorené 3 hodiny. Čas je trocha dlhší, lebo rímsky pekáč sa dáva do studenej rúry a pokrm sa pomalšie začne zahrievať. Rúru nastavíme na 150 °C.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 3 hodinách pekáč odkryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a dopečieme ešte asi 20 minút.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kuko95
Mnaaaam.naposledy som jedol králika ako malý chalan v cachticiach dedo im dal poza uši ,ocistil a aj vyprazil a potom sme spolu sedeli vonku na záhrade na slnku a jedli..ale to už sú roky rokúce :D super recept a krásne fotky
haji
Velmi pěkný recept, moc se mi líbí, že je to všechno v jednom hrnci v jeden čas. Domácí králík nemá chybu, važ si toho, že také zoženieš. Moj dědko choval králíky a že jsme se jich najedli! Za mého dětství v obchodě masa nebylo, takže jsem vychovaná na králících a nepřejedli se mi nikdy. Recept vedu v patrnosti a jak se dodrapím k domácímu micákovi, udělám podle tebe. Díky za sdílení!
emdy
Bodaj by tu bolo takýchto receptov viac.... a nie telenovely mimo realitu
kvakac
To áno to môžem a často. Dnes v noci sa mi bude snívať králikoch, pokiaľ si ho neupečiem. Ten hrniec mám aj ja a dlho som ho nepoužil. Je to parádne pečenie v ňom. Zase si mi nahnal chuť na králika. Riadny pokušiteľ si vieš o tom.
45678
Chutne vyzerajúce finále :-) tajne si zapisujem Tvoje recepty, :-)) lahodia našej chuti:-)) už len králika domáceho a idem na to, rada robím jedla v jednom hrnci, všetko naraz.
2x kimlo a haji
kimlo
@haji (10.8.2020 12:55)
Tiež som vyrastal na tomto mäse, chovali aj starí rodičia, aj moji, takže králik bol na niekoľko spôsobov...
1x haji
kimlo
@olinecka (10.8.2020 14:15)
Rímsky pekáč je výborná vec, šetrí čas, netreba nič kontrolovať, podlievať, obracať... človek sa pri pečení môže venovať ďalšej činnosti.
kimlo
@kvakac (10.8.2020 15:38)
Kamarát vytiahni ten hrniec a vyskúšaj, neobanuješ... ono sa namiesto králika dá použiť akékoľvek mäso..
1x kvakac
kimlo
@45678 (10.8.2020 19:31)
Tiež mám rád jedlá z jedného hrnca, rímsky pekáč je na to ideálny...
kvakac
@kimlo (11.8.2020 08:27)

Stalo sa, len nemám teraz králika, tak som oprášil hrniec na slovenskej klasike - zemiaky, kyslá kapusta a slanina.


veronika353
Manžel má nejradši králíka s rýží,ale tento recept s brambory je něco pro mě .Chováme králíky a tak někdy fakt nevím,co s tím