Pečený králik
Pečený králik

Králik z rímskeho pekáča fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 10. augusta 2020
Králik z rímskeho pekáča (fotorecept)
Foto: kimlo

Podarilo sa mi zohnať zopár domácich králikov, tak som sa rozhodoval na aký spôsob jedného spravím, nakoniec vyhral pečený v rímskom pekáči.

5
porcií
40 minút
príprava
200 minút
na 150 °C

Suroviny

1 ks domáci
100 g
800 g malé
1 ks
1 ks menšia
6 strúčikov
1 ks
1 ks
6 ks
10 ks
3 ks
1 PL
podľa chuti
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Králika rozporciujeme, jednotlivé diely prešpikujeme slaninou, osolíme a riadne potrieme pretlačeným cesnakom. Slaninu je vhodné vopred nakrájať na špicaté hranolčeky a tie dať do mrazničky, aby stuhli, lepšie sa s tým pracuje.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky zvolíme vcelku čo najmenšie, len ich umyjeme a očistíme kartáčom. Vložíme do rímskeho pekáča, ktorý sme predtým nechali namočený asi 30 minút v studenej vode. Pekáč nasiakne a pokrm sa nemusí podlievať.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na zemiaky nasypeme polovicu zeleniny (mrkva a petržlen), ktorú sme nakrájali na menšie kocky. Pridáme aj zopár plátkov slaniny čo nám zostala a cuketu, ktorú sme rozrezali pozdĺžne na zopár kúskov. Poukladáme aj nahrubo nakrájanú cibuľu.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na to poukladáme jednotlivé časti mäsa.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ochutíme provensalskými bylinkami, pridáme zvyšok zeleniny, korenie, bobkový list a ešte zopár plátkov slaniny.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme uzatvorené 3 hodiny. Čas je trocha dlhší, lebo rímsky pekáč sa dáva do studenej rúry a pokrm sa pomalšie začne zahrievať. Rúru nastavíme na 150 °C.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 3 hodinách pekáč odkryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a dopečieme ešte asi 20 minút.

    Králik z rímskeho pekáča (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kuko95
Mnaaaam.naposledy som jedol králika ako malý chalan v cachticiach dedo im dal poza uši ,ocistil a aj vyprazil a potom sme spolu sedeli vonku na záhrade na slnku a jedli..ale to už sú roky rokúce :D super recept a krásne fotky
haji
Velmi pěkný recept, moc se mi líbí, že je to všechno v jednom hrnci v jeden čas. Domácí králík nemá chybu, važ si toho, že také zoženieš. Moj dědko choval králíky a že jsme se jich najedli! Za mého dětství v obchodě masa nebylo, takže jsem vychovaná na králících a nepřejedli se mi nikdy. Recept vedu v patrnosti a jak se dodrapím k domácímu micákovi, udělám podle tebe. Díky za sdílení!
emdy
Bodaj by tu bolo takýchto receptov viac.... a nie telenovely mimo realitu
kvakac
To áno to môžem a často. Dnes v noci sa mi bude snívať králikoch, pokiaľ si ho neupečiem. Ten hrniec mám aj ja a dlho som ho nepoužil. Je to parádne pečenie v ňom. Zase si mi nahnal chuť na králika. Riadny pokušiteľ si vieš o tom.
45678
Chutne vyzerajúce finále :-) tajne si zapisujem Tvoje recepty, :-)) lahodia našej chuti:-)) už len králika domáceho a idem na to, rada robím jedla v jednom hrnci, všetko naraz.
2x kimlo a haji
kimlo
@haji (10.8.2020 12:55)
Tiež som vyrastal na tomto mäse, chovali aj starí rodičia, aj moji, takže králik bol na niekoľko spôsobov...
1x haji
kimlo
@olinecka (10.8.2020 14:15)
Rímsky pekáč je výborná vec, šetrí čas, netreba nič kontrolovať, podlievať, obracať... človek sa pri pečení môže venovať ďalšej činnosti.
kimlo
@kvakac (10.8.2020 15:38)
Kamarát vytiahni ten hrniec a vyskúšaj, neobanuješ... ono sa namiesto králika dá použiť akékoľvek mäso..
1x kvakac
kimlo
@45678 (10.8.2020 19:31)
Tiež mám rád jedlá z jedného hrnca, rímsky pekáč je na to ideálny...
kvakac
@kimlo (11.8.2020 08:27)

Stalo sa, len nemám teraz králika, tak som oprášil hrniec na slovenskej klasike - zemiaky, kyslá kapusta a slanina.


veronika353
Manžel má nejradši králíka s rýží,ale tento recept s brambory je něco pro mě .Chováme králíky a tak někdy fakt nevím,co s tím
1x kimlo
szavla
Na tieto komentáre som prišiel, keď môj králik je už skoro hotový. Králiky som choval u ná s doma len ja. Otec bol mäsiar, ešte k tomu z dolniakov - neuznával takéto mäso. Ale zjedol ho vždy. Asi od 12-tich som si sám sklepal zajačience, njprv len pre 2 páry a skončil som ako starý chlap , keď sa deti rosprchli. Mával som aj 50 zajacov.
Moja Eva veľmi nemala rada zajace ale vždy zjedla dake suché mäsko. Musel som jej olúpeného pekne pripraviť rozporcovať - keď videla len olúpeného - vraj fuj mačka a skryla si ruky pod pazuchy aby ho nemusela chytiť., ( Bol som aj 44 rokov rybár a to zas pre ňu boli hady- tiež nechytila až kď som jej dal len čisté mäsko- ale pripraviť ich vedela asi lepšie ako ja). No spät. Zajace som rád choval - aj ušlachtilé aj na mäso. Jeden rok si pamätám- som pred vianocami "bil" 52 kusov- celej rodine som poroznášal aj po dva. Moje 4 deti ichi radi jedli. Už som nejedol zajaca asi 15 rokov - som pred 85 kou sám. V ľadnici som mal jedneho králika skoro rok. Nemal mi ho kto urobiť, tak som sa pribral sám. Ale po 30 tich rokoch som už pozabúdal tie moje finty tak som pozrel do varechy a tam sa mi zapáčil recept (králik v Rýmskom hrnci - ( Bol som podliať)- tak som ho inovoval v pečienke (bývalé remosky) a vyzerá dobre už len dochutiť tak po štipkách no uvidíme.
Nie žiaden recept Vám už nedám - netrúfam si. Žijem už len ako nejaký bývalý dobrý fodbalista, či hokejista - zo starej slávy , spomienok. No čo bolo , bolo. A pointa ; ďakujem ľuďom - kolektívu vo "Vareche", že si podľa ich zbierky receptov môžem oživiť a uvariť staré chute a spôsoby varenia o ktorých som ani nevedel alebo pozabúdal a spestriť si jedálniček tak zvaných závodných kuchýň , na ktoré sú ľudia v mojom veku niekedy odkázaný. Majú moju poklonu. Ja už bez Varechy neuvarím ani guláž . Neveríte, počkajte si po 80-ke.
kimlo
@szavla (9.7.2022 18:58)
Vďaka za pekný komentár, tiež mám spomienky na detstvo ako som tieto jedlá mal rád, naši chovali pár zajacov a babka tiež takže som zvyknutý na králika v akejkoľvek úprave, najradšej mám však na smotane a pečeného. Želám všetko dobré a pevné zdravie 👍

Zaujímavé video z archívu TV Varecha