Králik z rímskeho pekáča fotorecept
Podarilo sa mi zohnať zopár domácich králikov, tak som sa rozhodoval na aký spôsob jedného spravím, nakoniec vyhral pečený v rímskom pekáči.
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
1 ks domáci |
|
100 g |
|
800 g malé |
|
1 ks |
|
1 ks menšia |
|
6 strúčikov |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
6 ks |
|
10 ks |
|
3 ks |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Králika rozporciujeme, jednotlivé diely prešpikujeme slaninou, osolíme a riadne potrieme pretlačeným cesnakom. Slaninu je vhodné vopred nakrájať na špicaté hranolčeky a tie dať do mrazničky, aby stuhli, lepšie sa s tým pracuje.
-
2
Zemiaky zvolíme vcelku čo najmenšie, len ich umyjeme a očistíme kartáčom. Vložíme do rímskeho pekáča, ktorý sme predtým nechali namočený asi 30 minút v studenej vode. Pekáč nasiakne a pokrm sa nemusí podlievať.
-
3
Na zemiaky nasypeme polovicu zeleniny (mrkva a petržlen), ktorú sme nakrájali na menšie kocky. Pridáme aj zopár plátkov slaniny čo nám zostala a cuketu, ktorú sme rozrezali pozdĺžne na zopár kúskov. Poukladáme aj nahrubo nakrájanú cibuľu.
-
4
Na to poukladáme jednotlivé časti mäsa.
-
5
Ochutíme provensalskými bylinkami, pridáme zvyšok zeleniny, korenie, bobkový list a ešte zopár plátkov slaniny.
-
6
Pečieme uzatvorené 3 hodiny. Čas je trocha dlhší, lebo rímsky pekáč sa dáva do studenej rúry a pokrm sa pomalšie začne zahrievať. Rúru nastavíme na 150 °C.
-
7
Po 3 hodinách pekáč odkryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a dopečieme ešte asi 20 minút.
Tiež ma napadol vyprážaný, nabudúce bude aj to...
Tiež som vyrastal na tomto mäse, chovali aj starí rodičia, aj moji, takže králik bol na niekoľko spôsobov...
Rímsky pekáč je výborná vec, šetrí čas, netreba nič kontrolovať, podlievať, obracať... človek sa pri pečení môže venovať ďalšej činnosti.
Ďakujem a cením si to.
Kamarát vytiahni ten hrniec a vyskúšaj, neobanuješ... ono sa namiesto králika dá použiť akékoľvek mäso..
Tiež mám rád jedlá z jedného hrnca, rímsky pekáč je na to ideálny...
Stalo sa, len nemám teraz králika, tak som oprášil hrniec na slovenskej klasike - zemiaky, kyslá kapusta a slanina.