Trhance

janeg - fotkajaneg, 15. augusta 2020
Trhance
Foto: janeg

Vždy, keď mamina navarila toto jednoduché jedlo, išli sme sa oň potrhať. Doteraz ho milujem.

1
porcia
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2  ks menšie
3/4 hrnčeka
1/2 téglika
 (na opraženie)




Postup

  1. 1

    Smotanu si vytiahneme z chladničky, aby sa zohriala. Očistené pokrájané zemiaky dáme klasicky variť. Do druhého hrnca dáme variť vodu na trhance.

  2. 2

    Z múky, štipky soli a vody vypracujeme hladké, pevné cesto. Vodu pridávame po troške. Cesto vyvaľkáme na tenšie, nakrájame na veľké štvorce a tie potom trháme do vriacej osolenej vody.

  3. 3

    Kým sa trhance varia, opečieme si pokrájanú slaninku. Množstvo záleží len a len podľa chuti.

  4. 4

    Zemiaky zlejeme, presypeme do väčšej misky a hneď rozpučíme vidličkou. Najlepšie ak sem tam ostanú malé kúsky zemiakov. Primiešame smotanu, slaninu a scedené uvarené trhance. Podľa potreby ešte dosolíme a podávame.

Diskusia k receptu

janeg
@terinka55 (15.8.2020 18:09)

Za máličko. Zrejme rozdiel kvôli regiónu :) Ako ste ich robili vy?
mahreb
Moje babička vařila brambory s moučnými noky - stejné suroviny jako na trhance. vařila s brambory dohromady a pak opekla škvarky s cibulí a dávala na pomačkané brambory s noky. Dávala k tomu mléko a dodnes vzpomínám na přesbidlo - tak tomu říkala. Bylo to moc dobré. Díky za připomínku. Musím po letech letoucích uvařit.
1x motyka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia