Bravčové karé
Bravčové karé

Bravčové karé s chrenovo-horčicovou omáčkou fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 8. augusta 2020
Bravčové karé s chrenovo-horčicovou omáčkou (fotorecept)
Foto: kvakac

Ostré ako britva, ale dobré.

6
porcií
15 minút
príprava
300 minút
na 90 - 97 °C

Suroviny

1200 g
220 g čerstvý očistený
7 PL
1 KL
50 g (82 %)
2 PL
2 PL
750 ml
500 ml
200 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Tu je hlavná časť surovín. Očistený chren nastrúhame na jemno, len ho nestrúhajte v miestnosti, lebo budete plakať.

    Bravčové karé s chrenovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dve lyžice nastrúhaného chrenu, tri lyžice horčice a soľ (medzi prsty) spolu vymiešame.

    Bravčové karé s chrenovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Túto zmes rozotrieme na osolené mäso.

    Bravčové karé s chrenovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cele mäso dobre zabalíme do viacerých vrstiev potravinovej fólie. To aby sa k nemu nedostala voda. Previažeme špagátom, nech to poriadne drží pri varení. Dáme variť do pomalého hrnca na päť hodín pri Low. To je 90 °C až 97 °C. Ja som to dal večer variť nastavil čas na 5 hodín.

    Bravčové karé s chrenovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ráno to bolo uvarené. Potom len odstrániť fóliu a nechať to trochu stuhnúť pred krájaním.

    Bravčové karé s chrenovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na omáčku dáme do širšej rajnice zohriať maslo a olej, na to pridáme muku. Popražíme do orieškovej farby a teraz pridáme chren a horčicu, necháme to všetko pekne spojiť. Potom prilejeme vývar a riadne rozvaríme. Vlejeme smotanu na varenie a varíme za stáleho miešania, aby sa nenarobili hrčky. Ďalej pridáme cukor a varíme aspoň 15 minút. Pred koncom prilejeme smotanu na varenie. Tu povaríme tak štyri minúty. Ochutnáme a prípadne dosolíme. Máme dobrotu hotovú. Teraz nakrájame mäso a knedľu.

    Bravčové karé s chrenovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Môžeme nakladať na tanier. Ja som si dal ešte feferónky k tomu. Potom mi tlaky začali vyhadzovať poistky v hlave. Je to dosť chrenu a kremžská horčica je tiež ostrá, takže je to jedlo pre odolných a nie bábovky. Nuž ale na druhej strane vám prečistí dýchanie a zaženie vírus. A hlavne je to dobré.

    Bravčové karé s chrenovo-horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kvakac
@kavicka11 (8.8.2020 19:27)

Vďaka za koment. Pritom je to jednoduché. Mäso sa robí v P.H. samo a omáčka je rýchlo hotová. Knedľu som kúpil od susedy, ktorá robí knedle v sobotu na predaj. Takže malo práce a dobré.
kvakac
@kimlo (8.8.2020 20:39)

Vďaka za koment. Riadne som si to vychutnal. Chcel som aby to bolo diétnejšie, ale malo svoju ostrosť. Treba aj bacile zničiť. Prišla na to chuť, tak som nemohol odolať.
kvakac
@haji (8.8.2020 20:44)

Vďaka za koment. Nie je to moc vynaliezavosť, ale chuť na niečo. Keď ma človek na niečo chuť, tak uvariť už je ľahko. Želám tiež peknú nedeľu.
kvakac
@torticka (8.8.2020 22:08)

Vďaka za koment. Veď keď sa to dobré zbalí, tak by sa to dalo uvariť aj obyčajnom hrnci, len treba striehnuť na pomalé varenie, aby teplota nebola vyššia ako 95°C. A čo sa tyká WC všetko priadku. Trening robí závodníka.
chemik
Nádherně vymyšlený a dokonale popsaný recept, u kterého oceňuji, že neobsahuje nic kyselého ( ani zakysanou smetanu ) a cukr na závěr osladí omáčku, protože protože ostré a sladké navzájem ladí. Bohužel líní kuchaři v restauracích vesměs použivají krenex v octě. Ale pláč nad křenem není nutný, když se strouhá na sporáku pod zapnutou digestoří jednosměrnými tahy jen zhora dolů a křenem se otáčí,. aby se netřepil.
sracz
Ako všetci "oponenti", ani ja nebudem iný! Prudko jedlá pochuťka, podľa mojeho "gUSTA". Som priam až masochisticky zaťažený na procedúry s chrenom. Tu v AZ nerastie, ale o týždeň sa sťahujeme späť do Des Moines IA, tam si nakopem čerstvý a budem "inhalovať" až do úplného prečistenia všetkých párov sínusov. Prajem Ti, @Kvakac priateľ vysoko vážený, ako aj všetci ctení spolupútnici na Varecha.sk, pekné dni, s oceánom kladnej duševnej i fyzickej pohody!
kvakac
@chemik (9.8.2020 18:10)

Vďaka za koment. Dá sa aj pod digestorom strúhať. No najlepšie je to vonku nastrúhať. Tak veru keď sa neotáča tak ostane strapatý.
1x haji
kvakac
@sracz (9.8.2020 19:24)

Vďaka za koment a prianie. Chren je pre mňa ako liek, ako aj pre vysokú zverinu. Raz som objavil lúku v horách plnú chrenu a ostal som prekvapený, ako si jelenia zverina na nej pochutnávala. Tiež obdivujem ľudí, ktorý sa sťahujú. Keď si predstavím ten chaos pri ňom mám husiu kožu z toho. Takže želám veľa sily pri sťahovaní.
2x haji a sracz
haji
@kvakac (9.8.2020 19:57)
Svatá pravda. Vždy se snažím chren pred strúhaním ponorit do vody, klidně i několik hodin. Struktura se líp strouhá. Alespoň mně. No a ostré struhadlo je nutnost. Což dnes sehnat je kumšt. Hezký nedělní večer!
1x kvakac
45678
@kvakac (9.8.2020 19:57)

Pekne pozdravujem a recept chválim, pasuje mi k Tebe:-) určite vyskúšam pripraviť karé podľa Teba, vyzerá, že zostane šťavnaté a chuť v tejto kombinácii mi vyhovuje. Mňa chren pri strúhani vôbec neštípe, strúha manzel:-))
olinecka
To Ti nezávidím, plač pri struhani chrenu, či...? Recept sa mi veľmi páči, ale výsledok viac. Chválim
1x kvakac
kvakac
@45678 (9.8.2020 20:53)

Vďaka za koment. Tak to je dobré zariadene s tým strúhaním. No horšie by bolo, keby ho začal strúhať hneď pri tebe. To karé takto urobené nemá chybu. Keby bolo na mňa tak dám bravčové koleno, ale technické príčiny - aby nebolo mastné mäso.
1x 45678
kvakac
@olinecka (10.8.2020 07:24)

Vďaka za koment. Ja veru oželiem to štípanie oči, keď si potom dám tú dobrotu, tak je potom chutnejšia.
sidlo
nemám skúsenosť s varením vo folii, tak sa chcem opytat, to maso asi nieje suché, však? dá sa takto pripraviť aj hovädzie?
1x kvakac
kuko95
Jaj to je zas jeden perfektný recept ja omáčku a knedľu kedykoľvek premna najlepšia kombinácia:))ta tvoja rodinka sa má ze má takého kuchára :D
1x kvakac
kvakac
@sidlo (10.8.2020 13:44)

Vďaka za koment. Áno dá sa. Už som takto varil aj hovädzie mäso. Zalial som ho večer suchým červeným vínom a pred zabalením som dal naň bylinky. Víno ostalo na omáčku. Pravé týmto varením ostane ta chuť v mäse a nevyvarí sa do vody. No potom je dobré to nechať stuhnúť v obale a až potom odstrániť obal a nakrájať.
kvakac
@kuko95 (10.8.2020 16:42)

Vďaka za koment. Veď aj mne to takto chutí. Zatiaľ ma baví varenie no nie je to vždy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia