Black forest cupcakes fotorecept
Foto: janeg
Cupcakes inšpirované skvelou tortou
black forest, s plnkou z čerešní
marinovaných v rume. Šťavnaté a
neodolateľné aj bez vajec.
Zdroj: pinterest
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
220 g (roztopený) |
|
24 g |
|
56 g |
|
85 ml |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
2 PL teplá silnejšia |
|
85 g |
|
18 g |
|
1/2 ČL |
|
1/4 ČL |
|
štipka |
|
Čerešňová plnka: | |
20 ks zavárané |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
1/2 PL |
|
1 PL |
|
Na vrch: | |
50 ml |
|
1 PL |
|
1/2 PL |
|
|
Postup
-
1
Čerešne minimálne deň vopred vykôstkujeme (snažíme sa zachovať ich tvar), vložíme ich do zaváracieho pohára a zalejeme zmesou vody z kompótu a rumu. Pomer podľa chuti. Dáme do chladničky. Moje čerešne sa marinovali týždeň, ale pokojne stačí cez noc, rum vždy môžete pridať ešte do plnky.
- 2
V studenom mlieku dobre rozmiešame ocot a odložíme bokom. V miske si vymiešame metličkou olej s cukrami. Pridáme odstáte mlieko (malo by byť trochu hrčkovité), kávu a miešame len toľko, aby boli všetky ingrediencie premiešané. Do zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao. Opatrne miešame, nechceme cesto prepracovať, len sa zbaviť hrudiek.
- 3
Lyžičkou dávkujeme cesto do košíčkov, ktorými sme vystlali muffinovú formu. Plníme do troch štvrtín, potom formou jemne pobúchame, aby cesto pekne sadlo a dáme piecť na 180 stupňov na 12 minút. Prepečenie skontrolujeme špáradlom. Vytiahneme a necháme vo forme chladiť zhruba 10 minút, potom cupcakes vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- 4
Medzitým pripravíme plnku. Z čerešní si necháme 8 alebo 10 kusov (podľa toho, či máme 4 alebo 5 cupcakes), zvyšné nakrájame na menšie kúsky a dáme na panvicu. Zalejeme tekutinou, v ktorej boli marinované, pridáme cukor, med, škrob, podľa potreby rum a privedieme k varu.
- 5
Stíšime plameň a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezačne tuhnúť a nezostane nám hustejší sirup. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- 6
Cupcakes opatrne vybalíme z košíčkov. Do každého urobíme otvor (ja som použila škrabku na zemiaky :D), dávame pozor, aby sme nešli príliš hlboko. Vydlabkáme malý priestor na plnku, cesto môžeme spapať :) Do dierky dáme lyžičku plnky, vtlačíme dnu celú čerešňu a opäť ju prikryjeme plnkou. Tento postup opakujeme pri všetkých koláčikoch. Na každý koláčik by nám na vrch mala ostať jedna čerešňa.
- 7
Zvyšnú plnku môžeme rozotrieť po vrchu ako džem. Šupneme do chladničky stuhnúť.
- 8
Pripravíme si šľahačku. Vychladenú smotanu krátko prešľaháme, potom pridáme cukor, stužovač a vyšľaháme. Horkú čokoládu nasekáme nadrobno. Šľahačku pomocou cukrárskeho vrecka vytlačíme na cupcakes, zasypeme čokoládou a do stredu položíme čerešňu. Môžeme podávať :)
Tiež cupcakes:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu