Baklažánová nátierka
Baklažánová nátierka

Baklažánová nátierka pre priateľa fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. septembra 2025
Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept)
Foto: sracz

Rád mám recepty s príbehom. Niekedy okolo roku 1983 som bol na návšteve u mojej spolužiačky Kláriky Samuelisovej. Jej manžel, Juraj Kerekeš, B. Zobraziť celý popisRád mám recepty s príbehom. Niekedy okolo roku 1983 som bol na návšteve u mojej spolužiačky Kláriky Samuelisovej. Jej manžel, Juraj Kerekeš, B. P., známy režisér TV Košice, vlastnoručne pripravil výbornú baklažánovú nátierku a podával ju na hriankach dobre potretých cesnakom. Ochutnal som, pochválil a poďakoval, no sľúbený „revanš“ som už nestihol. Na jeho počesť a večnú pamiatku, som pripravil svoju verziu. Nádejám sa, že Ďurko v Nebeskej réžii to vidí a moje ospravedlnenie prijíma. R. I. P.

12-18
porcií
100 minút
príprava
60/50 minút
na 200 °C

Suroviny

3-4 PL (rastlinný)
2 ks
4 ks (Roma)
3 ks čerstvé (alebo feferónka podľa chuti)
920 g
27 strúčikov
4 ks
250-300 ml (nadrobno nasekaná)
podľa chuti
1 KL (alebo čerstvá strúhaná)
1/2 ks
2-3 PL hustá (voliteľné)
1 ks (kôra a šťava)
podľa chuti (Calabrian)



Postup

  1. 1

    Potrebné ingrediencie som uložil na takúto paletu farebnú paletu.

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začal som teplou zložkou, ktorá musí pred konečným zmiešaním vychladnúť Na oleji som podusil pokrájanú cibuľu, pridal paradajky nasekané nadrobno, zmiešal a pokračoval v dusení, než som

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokrájal jalopeño, vložil ho do základu a po zmiešaní ešte dlhšie (aby som odparil zbytočnú tekutinu) spoločne podusil.

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Umytý a stopky zbavený baklažán, spolu s očistenými strúčikmi cesnaku, som na alobalovej fólii potrel olejom a

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    dôkladne zabalené i s umytými červenými paprikami (kvazi kapiami) vložil na hodinku do rúry vyhriatej na 200 ºC. V polovici pečenia som baklažán otočil o 180º a pokračoval v pečení.

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do základu som vmiešal pokrájanú petržlenovú vňať a 3 pretlačené strúčiky cesnaku.

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 50 minútach, keď už mali pečené papriky čierne „pľuzgiere“, tak som ich vložil do dvojitého mikroténového vrecúška a po asi 12 minútovom zaparení som ich

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ľahko a rýchlo (max 8´) stiahol z kože (vo výlevke je odpad, jaderník som zjedol).

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzitým sa dopiekol baklažán, ktorý som rozkrojil, nechal vychladnúť, pomocou lyžice som vydlabal dužinu (ak by ste nechali aj kožu, výsledné „dielo“ by malo nahorkastú chuť, takže kto rád, môže použiť aj kožu, či jej časť). Vydlabanú baklažánovú dužinu a stiahnuté papriky som preložil do veľkého sitka a nechal z nich odkvapkať zbytočnú kvapalinu.

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ešte pohľad zľava na balenie hustej kyslej smotany, mlynček s korením štyroch farieb, soľ, kurkumu a muškátový oriešok so škrabátkom a v pozadí citrón.

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pokiaľ som na dve hlavné ingrediencie musel čakať viac ako hodinu, teraz to už išlo naozaj rýchlo. Do zmiešovacej misy z jenského skla som vložil odkvapkanú dužinu baklažánu, papriky, obsah panvice s vychladnutým základom, PL kyslej smotany, korenie štyroch farieb, soľ, kurkumu, nastrúhaný muškátový oriešok, postrúhanú kôru i šťavu z jedného dôkladne umytého a „kefkou vydrhnutého“ citróna.

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Všetko komplet „roztentočkoval“ ručným šľahačom s hranatými metličkami. Po ochutnaní sa mi nepozdávala „hrana“ nátierky (papričky jalapeño boli asi z chovu pre kojencov), tak som použil moje tajné NZ => 2 KL krájaných papričiek Calabrian (DIVINA - Chopped Calabrian Peppers) a bol som na výsosť spokojný!

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Takto vyzeralo výsledné dielo, pre deti, labužníkov a kto rád jemnejšiu konzistenciu, môže použiť klasický mixér.

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Nuž a na hriankách z domácej bravčovej masti, bohato potretých cesnakom, to muselo byť naisto (teda „bistoš finom, ako by bol povedal môj krstný otec Ján Zbur, B. P.“) chutné.

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Nátierky ostalo na tri-štyri dni, tak som „zajtra“ urobil cestovinu (anjelské vlasy = Angel Hair Pasta) s opraženým maslom, 4 naberačkami mojej baklažánovej nátierky a posypanú čerstvo strúhaným parmigiano reggiano (parmezánom). Za horúca … bars fajne, prudko jedlé!

    Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

farbuska
Takáto nátierka (trochu modifikovaná verzia toho, čo poznám v indickom origináli) je vynikajúca! Tú indickú priam zbožňujem a rada vyskúšam aj túto podobu obľúbenej lahôdky. Ďakujem.