Dusené bravčové karé
Dusené bravčové karé

Bravčové na skaramelizovanej cibuli fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. augusta 2025
Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept)
Foto: sracz

Chuťovka a navyše jednoduchá a rýchla. Dielo vzniklo čistou náhodou. No, náhodou! Vzhľadom na „hotovosť 80-nika v bugiľári“ sa u mňa prejavuje aj Zobraziť celý popisChuťovka a navyše jednoduchá a rýchla. Dielo vzniklo čistou náhodou. No, náhodou! Vzhľadom na „hotovosť 80-nika v bugiľári“ sa u mňa prejavuje aj „syndróm vyhorenia“, či skôr držgroša. V obchode som zbadal balenie už naporcovaného bravčového karé za seniorskú cenu. No, nekúp to! Po druhé, ale zavážilo to ako prvé, pri lekárskej prehliadke asi pred tromi mesiacmi nám v krvi namerali „zvýšené čísla“ cukru a cholesterolu. Takže, buď tabletky, alebo schudnúť! … ide sa na „kontrolované“ stravovanie.

2-4
porcie
15 (+ odležanie) minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

510 g
podľa potreby (alebo štvorfarebné)
podľa potreby
2 PL (alebo plnotučná Liptov)
330 ml
3-4 PL (olivový na varenie)
250-300 g (alebo červená)
2-3 KL
4-5 strúčikov
2 PL
3 KL (Nahrin)
1 KL
1,5 PL (pikantný krém)
250 ml



Postup

  1. 1

    … ako na perzskom trhu! Mäso (6 plátkov) som kúpil už porciované, 5-7 mm hrubé a naklepané, takže som mal uľahčenú prácu.

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poskladal som si ho do pyramídy, po obvode som na nej urobil 5 zárezov.

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozložil na celofánovú fóliu a každý plátok obojstranne posolil, posypal čerstvo mletým korením a jemne pomazal celozrnnou dijonskou horčicou.

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne som ich vložil do „kysky“, zalial coca colou (jej agresivita má výborný účinok na mäsá) a

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pod pokrievkou na 2,5 hodiny (najlepšie cez noc) vložil do chladničky, než mäso tepelne upravím.

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak a ide sa na „vec“! Plátky z bravčového karé som obojstranne opiekol po 3-4 minúty,

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    preložil ho na pomocný tanier a vo výpeku orestoval asi na 5 mm pokrájanú veľkú žltú cibuľu, po premiešaní, do jej stredu, vložil polievkovú lyžicu hnedého cukru a nechal skaramelizovať. Potom som pridal plátky zo štyroch strúčikov cesnaku, po premiešaní vložil 2 PL masla a

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    okorenil (korenie Nahrin na mäso, ak by som ho nemal stačí aj grilovacie korenie, paprika mletá sladká a Harissa pikant), premiešal, zo 2-3 minúty nechal zladiť chute,

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vložil predpečené plátky mäsa,

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    zalial kuracím vývarom a

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pod pokrievkou asi 20 minút dusil, potom ochutnal, no dochucovať nebolo potrebné.

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Za horúca som plátky mäsa poukladal ma taniere, pridal skaramelizovanú cibuľu a ako prílohu tentoraz pokrájanú žltú paradajku. … a mohli sme „diétovať“. Naozaj chutné a množstvo stačilo. Skúsenosť, podávať a jesť horúce, lebo postupným ochladzovaním mäso začína tvrdnúť!

    Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu