Chutné, obľúbené, spravidla raňajkové, jedlo. Odchoval som na ňom svoje deti Bobeša a Angie, obaja už dnes po pätdesiatke i vnúčence dvojčence – Zobraziť celý popisChutné, obľúbené, spravidla raňajkové, jedlo. Odchoval som na ňom svoje deti Bobeša a Angie, obaja už dnes po pätdesiatke i vnúčence dvojčence – „bľižňaci“, Samka a Lilly, po dvadsaťpäťke. Suroviny je možné kombinovať podľa zaužívaných chutí, či požiadaviek stravníkov. Ja mám sedliacku omeletu odskúšanú aj so sterilizovanými i s čerstvými šampiónmi, čínskymi i japonskými hubami, ale aj s marinovanými i čerstvými hríbmi a kozáčikmi. Keď núdza pritlačí, uspokojím sa veru aj s len čisto zemiakovou.
porcie
príprava
Suroviny
600-700 g |
|
200-250 g prerastená |
|
podľa potreby |
|
220-250 g (žltá alebo červená) |
|
|
|
podľa chuti (alebo štvorfarebné |
|
|
|
2-3 KL |
|
3-4 ks |
|
200 g (čerstvý, mrazený alebo sterilizovaný) |
|
120-150 g strúhaný (oštiepok) |
|
Postup
-
1
Olúpané zemiaky som do ¾ uvaril v mierne osolenej vode a zlial.
-
2
Pokrájanú slaninu som vyškvaril na panvici.
-
3
Slaninu som zasypal predvarenými zemiakmi zmiešal, dve tri minúty nechal zladiť teplotu.
-
4
Keď zemiaky dostali správny červenkastý „nádych“, prisypal som mesiačiky pokrájanej cibule,
-
5
ochutil troškou soli, čerstvo mletého čierneho korenia a mletej údenej papriky.
-
6
Zostavu som zmiešal, zo 5 minút podusil a pridal „hoblinky“ masla.
-
7
Všetko som zalial „roztentočkovanými“ vajíčkami a posypal hráškom, ktorý som počas 3 minút rozmrazil v teplej vode. Vajíčka som nechal asi 2 minúty zapiecť.
-
8
Potom som ich prikryl obráteným plytkým tanierom, otočil, zosunul späť do panvice, dopiekol aj na druhej strane.
-
9
A hotovú omeletu som servíroval posypanú čerstvo strúhaným parmigiano reggiano syrom. Žiaľ, slovenský údený oštiepok sa mi už dávno minul. Aj teraz nám k nej „pasoval“ šalát zo surovej cvikly, karotky a zeleného jablka s nahrubo pokrájanými vlašskými orechmi.
Diskusia k receptu