Bravčová panenka najjednoduchšie ako sa len dá fotorecept

Foto: sracz
Moja milovaná dcérka Angie (52) i moja prevzácna „prišahaná“ (77) rukou i hlavou spoločnou, pri varení razia motto: „Čo najrýchlejšie, najjednoduchšie a maximálne Zobraziť celý popisMoja milovaná dcérka Angie (52) i moja prevzácna „prišahaná“ (77) rukou i hlavou spoločnou, pri varení razia motto: „Čo najrýchlejšie, najjednoduchšie a maximálne 7 surovín“. Takže aj tento recept vznikol v múdrej to hlavičke mojej veliacej „admirálky maršálky“. Naviac, v tunajších obchodoch je bravčová panenka dostupná i v bezproblémovom množstve a cena napodiv naozaj nízka. Podľa dostupných informácií je to aj doma podobne. Výsledné dielo s úžasnou chuťou a prílohou na želanie, príprava rýchla.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 200 g |
|
400-500 g (alebo červená cibuľa) |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
10-12 strúčikov |
|
600-700 ml horúca |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 PL (krém pikant) |
|
250 ml |
|
Postup
-
1
Panenku dočistiť, prípadne odblaniť, dôkladne osušiť a pokrájať na kúsky podľa zásady môjho hlavného JA: „Nech je do čoho kusnúť!“
-
2
Šalotku alebo cibuľu – najchutnejšia červená, pokrájať na drobno a
-
3
ľahko orestovať na olivovom oleji (NIE na extra panenskom!!!), ak pridáte aj PL bravčovej masti, výsledok bude chutnejší.
-
4
Potom vložiť a nechať do biela „zatiahnuť“ kúsky mäsa, pomiešať, podusiť, než
-
5
uvoľní vlastnú šťavu (5-7 minút) a zasypať PL mletej sladkej červenej papriky, zmiešať a
-
6
opäť 5-7 minút dusiť na strednom ohreve, vložiť „sódubiku“.
-
7
Po mocca lyžičke sódy bikarbóny to v šťave zašumí a pomôže k rýchlejšiemu zmäknutiu mäsa (platí to pre každý druh mäsa). Povariť zaužívaných 5-7 minút.
-
8
Čas využiť na rozkrájanie hlavičky cesnaku (neviem ako Vy, ale tu už viac ako 10 rokov je „sila“ cesnaku na dve veci na ... a na nič a platí to aj o bobkovom liste a väčšine korenín => dobre a dobré už bolo).
-
9
Kúsky cesnaku sa počas ďalšieho dusenia či varenia v šťave rozplynú.
-
10
Podľa potreby dochutiť soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb, „hranu“ získať PL pikantnej harissy,
-
11
zaliať horúcou vodou a pod pokrievkou dovariť posledných 5-7 minút.
-
12
Napokon už iba odkryť a nechať odvariť tekutinu, aby šťava zhustla a obohatila mäso!
-
13
Podával som s talianskymi hríbovými ravioli, ale prílohou môže byť bársčo (zemiaková kaša, ryža, orzo, cestoviny a inšô).
-
14
Zvyšok vyvarených ravioli som vložil do zvyšku mäsa. Dobrú chuť!
-
15
Dnes som bol za dobrého a pozorného, tak som pridal aj šalátovú pochúťku z buľvy surovej cvikly, zeleného jablka, strúhanej mrkvy, šťavy z celého citróna, 50 ml extra panenského olivového oleja, ČL medu, ½ ČL soli, ½ ČL sušeného koriandra, ¼ ČL mletej rasce, ¼ ČL mletej škorice, hrsti pokrájaných lístočkov petržlenovej vňate a 3-4 PL pokrájaných vlašských orechov.
Diskusia k receptu