Bravčové Lilly plátky fotorecept
Dnes som varil na počesť mojej vnučky. Úspešne ukončila šesť ročnú „drinu“ na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. Promócie boli pre nás naozaj Zobraziť celý popisDnes som varil na počesť mojej vnučky. Úspešne ukončila šesť ročnú „drinu“ na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. Promócie boli pre nás naozaj ďaleko, ale oslávili sme ich tu s jej obľúbenými bravčovými rezníkmi. Podával som ich s pečeným ružičkovým kelom a pečenými zemiakmi. Spolu s bratom Samkom, dvojčaťom od skorého detstva miluje aj dedkovu milliovú polievku a tzv. francúzske zemiaky (kvôli nim som vstával o piatej ráno, upečené som schoval do „tajného úkrytu“ a „bľižňaci“ ich objavovali).
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 plátky |
|
2-3 PL |
|
250 ml |
|
250 ml nakrájaný |
|
2÷3 KL |
|
1,2-1,5 kg |
|
1 KL |
|
8-10 ks |
|
4-5 strúčikov |
|
podľa chuti g |
|
|
|
|
|
2-3 KL (Nahrin) |
|
250-300 ml |
|
1 ML |
|
podľa potreby (alebo horúca voda) |
|
3-4 PL čerstvá pokrájaná |
|
Postup
-
1
Jednoduché zloženie... Prípravu som začal ráno namočením sušených hríbov do vlažnej vody, naklepaním po okrajoch narezaných plátkov, ktoré som po obidvoch stranách posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb. Tip: ak mám čas a chuť večer ich zalejem coca colou a do rána uložím do chladničky; ráno „colu“ zlejem.
-
2
Plátky mäsa opečiem na olivovom oleji à 5-7 minút, obojstranne do červeno hneda. Opečené odložím medzi dvomi taniermi do rúry.
-
3
Vo výpeku spením pokrájanú šalotku a pór, pridám lyžičku – dve masla.
-
4
Medzičas využijem na olúpanie, umytie zemiakov, ich pokrájanie na „klinky“, posypanie soľou, korením 4 farieb a celou rascou.
-
5
Podobne pripravím ružičkový kel. Oboje som piekol na 180 ºC, než sa mäso udusilo.
-
6
Podusený šalotkovo-pórový základ zasypem pretlačenými strúčikmi cesnaku a koreninami (soľ, čerstvo mleté korenie štyroch farieb, mletá sladká údená paprika a „Nahrin“ korenie na bravčové mäso),
-
7
zalejem hríbami aj s vodou, podľa potreby dolejem vývar, alebo vodu a po privedení do varu vsypem jedlú sódu bikarbónu („finta“ našich Mamičiek presladkých, B. P.), aby plátky mäsa,
- 8
po vložení boli skôr udusené domäkka, trvá to necelú hodinku aj s 2-3 otočením.
- 9
Hotovo! Rozložené na taniere, so zemiakovou kelovou prílohou, posypané pokrájanou petržlenovou vňaťou, naozaj chutili!
- 10
Moje vnúčence * 25!
- 8
Diskusia k receptu