Dusené bravčové mäso
Dusené bravčové mäso

Bravčové Lilly plátky fotorecept

sracz - fotkasracz, včera 09:23
Bravčové Lilly plátky (fotorecept)
Foto: sracz

Dnes som varil na počesť mojej vnučky. Úspešne ukončila šesť ročnú „drinu“ na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. Promócie boli pre nás naozaj Zobraziť celý popisDnes som varil na počesť mojej vnučky. Úspešne ukončila šesť ročnú „drinu“ na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. Promócie boli pre nás naozaj ďaleko, ale oslávili sme ich tu s jej obľúbenými bravčovými rezníkmi. Podával som ich s pečeným ružičkovým kelom a pečenými zemiakmi. Spolu s bratom Samkom, dvojčaťom od skorého detstva miluje aj dedkovu milliovú polievku a tzv. francúzske zemiaky (kvôli nim som vstával o piatej ráno, upečené som schoval do „tajného úkrytu“ a „bľižňaci“ ich objavovali).

2-4
porcie
30 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 plátky
2-3 PL
250 ml
250 ml nakrájaný
2÷3 KL
1,2-1,5 kg
1 KL
8-10 ks
4-5 strúčikov
podľa chuti g
2-3 KL (Nahrin)
250-300 ml
1 ML
podľa potreby (alebo horúca voda)
3-4 PL čerstvá pokrájaná



Postup

  1. 1

    Jednoduché zloženie... Prípravu som začal ráno namočením sušených hríbov do vlažnej vody, naklepaním po okrajoch narezaných plátkov, ktoré som po obidvoch stranách posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb. Tip: ak mám čas a chuť večer ich zalejem coca colou a do rána uložím do chladničky; ráno „colu“ zlejem.

    Bravčové Lilly plátky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plátky mäsa opečiem na olivovom oleji à 5-7 minút, obojstranne do červeno hneda. Opečené odložím medzi dvomi taniermi do rúry.

    Bravčové Lilly plátky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo výpeku spením pokrájanú šalotku a pór, pridám lyžičku – dve masla.

    Bravčové Lilly plátky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzičas využijem na olúpanie, umytie zemiakov, ich pokrájanie na „klinky“, posypanie soľou, korením 4 farieb a celou rascou.

    Bravčové Lilly plátky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podobne pripravím ružičkový kel. Oboje som piekol na 180 ºC, než sa mäso udusilo.

    Bravčové Lilly plátky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podusený šalotkovo-pórový základ zasypem pretlačenými strúčikmi cesnaku a koreninami (soľ, čerstvo mleté korenie štyroch farieb, mletá sladká údená paprika a „Nahrin“ korenie na bravčové mäso),

    Bravčové Lilly plátky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalejem hríbami aj s vodou, podľa potreby dolejem vývar, alebo vodu a po privedení do varu vsypem jedlú sódu bikarbónu („finta“ našich Mamičiek presladkých, B. P.), aby plátky mäsa,

  8. 8

    po vložení boli skôr udusené domäkka, trvá to necelú hodinku aj s 2-3 otočením.

    Bravčové Lilly plátky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovo! Rozložené na taniere, so zemiakovou kelovou prílohou, posypané pokrájanou petržlenovou vňaťou, naozaj chutili!

    Bravčové Lilly plátky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Moje vnúčence * 25!

    Bravčové Lilly plátky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Dobře jsi navařil, napekl. Aj vnúčence vyfotil, máš být na co pyšný!
1x sracz