Francúzska kuchyňa (recepty podľa klikanosti)

prazdny

Jahodové veterníky

Dezerty

V sezóne jahôd dobrý, menej sladký dezert vhodný napr. na záhradnú párty.

prazdny

Levanduľovo-vanilková veža s omáčkou z bielej čokolády

Dezerty

Spojenie jemných chutí v ľahkom dezerte, preliate sladkou omáčkou.

prazdny

Kurča na provensálsky spôsob

Kuracie mäso

Kurča očistíme, rozštvrtíme a na oleji narýchlo opečieme. Potom ho podlejeme bielym vínom a pridáme...

prazdny

Tarte au fromage blanc - tvarohová tarte

Dezerty

vraj pochádza z Alsaska... Nenáročný a chutný dezert. Najmä skaramelizovaný cukor navrchu.

prazdny

Mont Blanc - dezert z jedlých kaštanů

Dezerty

Mám moc ráda jedlé kaštany, hlavně o Vánocích miluji pečené kaštany. Ráda z nich ale...

prazdny

Diamanty s brusnicami

Dezerty

Diamanty sú francúzskou klasikou. Namiesto sušených brusníc môžete použiť, čo si len želáte....

prazdny

Králik po provensálsky

Hlavné jedlá

Králika rozporciujeme, osolíme a prešpikujeme slaninou. Na masle ho z oboch strán opečieme.

prazdny

Francúzska polievka s cibuľou

Polievky

Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska alebo mesiačiky. Prudko ju opečieme na masti. Potom ju zalejeme...

prazdny

Čokoládovo-kávové pestrofarebné praclíky (bretzels)

Dezerty

Tento recept na "bretzels" je pôvodne z Alsaska.

prazdny

Citrusová marmeláda - confiture d´agrumes

Túto výbornú klasickú marmeládu robievam už roky a používam ju na palacinky Suzette, ale aj...

prazdny

Francúzsky pomarančový koláčik

Koláče

Dnes bolo poriadne upršané počasie a jediná aktivita, ktorú som bola ochotná spraviť bolo upiecť tento...

prazdny

Jemný jablkový koláč

Koláče

Koláč je pre mňa neuveriteľne jednoduchý, možno sa vám to asi bu zdať trochu zdĺhavé, ...

prazdny

Palacinky plnené mandľovým krémom

Dezerty

Cesto na palacinky musíme pripraviť asi o 12 hodín skôr, aby sa uležalo. Do misy...

prazdny

Vianočka s hruškou a syrom Brie

Bezmäsité jedlá

Tento víkend sme s priateľkou oslavovali 11. výročie :) Na znak vďaky, že to so...

prazdny

Dôme de chocolat avec ses fraises

Dezerty

Jeden veľmi jedoduchý ale efektný dezert. Cieľom bolo hlavne zvládnuť hemisféry a na 3. pokus vysli....

prazdny

Makaronky z Nancy (macarons de Nancy)

Dezerty

Tento recept pochadza z Francuzka je prevzaty z casopisu Gourmand a mnou odskusany a velmi jednoduchy a...

prazdny

Quiche z celozrnnej múky s cukinou a paradajkami

Bezmäsité jedlá

Ak by som nechodila na Varechu, tento koláč by som nepiekla. Ale šikovné varecháčky ma navnadili (prvýkrát...

prazdny

Pieprezníky

Kuracie mäso

Piepor čierny je rastlina, ktorej tepelne spracovanými plodmi sú známe guličky čierneho korenia. Odtiaľ teda...

prazdny

Kokosovo-rumový krém s ovocím (Créme Á La Noix De Coco)

Dezerty

Žĺtky s cukrom vyšľaháme. Vyškrabeme dreň vanilkového struku, pridáme vaječný krém a vytvoríme zmes z...

prazdny

Alsaské (francúzske) zemiaky

Bravčové mäso

Na panvici rozpustíme maslo, speníme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájané zemiaky (na kolieska,...

prazdny

Burgundské plnené jablká

Dezerty

Jablká očistíme, priečne rozpolíme a jadrovníky vyberieme. Potom ich položíme do misky reznou plochou nadol....

prazdny

Recyklované pistáciovo-malinové makrónky

Dezerty

Keď máš na ne chuť, tak jednoducho musíš. Tentoraz také jarné (zelené), opäť recyklačné, pretože predposledný pokus nevyšiel, tak mám materiál do zásoby....

prazdny

Francúzsky kačací rilette

Večera

Kačacie mäso pokrájame na kúsky veľké ako malé vajce, v hrnci ho zalejeme hruškovicou alebo vodou....

prazdny

Bravčové pliecko lakované sirupom z tmavého piva

Bravčové mäso

Prečo opité bravčové pliecko? V tomto recepte som použila tmavé pivko, z ktorého som najprv spravila...

prazdny

Francúzska roštenka

Hlavné jedlá

Vykostenú roštenku očistíme, nakrájame na plátky, naklepeme z oboch strán na tenko a posolíme...

prazdny

Slivková galettka so špaldovou múkou

Koláče

Galette pochádza z francúzskej kuchyne. Ide o chrumkavé koláče, plochého, nepravidelne okrúhleho tvaru...

prazdny

Cesto Pate brisée

Bezmäsité jedlá

Na požiadanie pridávam recept na cesto Pate brisée na rajčinový koláč z Provensálska.

prazdny

Brokolicová krémová polievka

Polievky

je to obľúbená rodinná polievka s vyváženou chuťou a preto lebo sa v nej používa bobkový list...

prazdny

Bourguignon

Hovädzie mäso

Keby som mal kilo hovädzej lopatky a deň voľna, tak si urobím BOURGIGŇON!A ako?Jednoducho-

prazdny

Crepes so slivkami a jogurtom

Dezerty

Prvé jedlo dňa je tým najdôležitejším. V južnej Európe sú raňajky zväčša skromnejšie a menej...

prazdny

Uhorkovo-jablkový krém s údeným lososom

Slané chuťovky

Francúzi to volajú "verrines" - malé dobroty naskladané v sklenenom pohári. Ale my sme na Slovensku,...