Foto: amelie
vraj pochádza z Alsaska... Nenáročný a chutný dezert. Najmä skaramelizovaný cukor navrchu.
Postup
-
1
Recept na pate brisée: 250 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, 1pl studenej vody, štipka soli. Vymiesiť guľu, zabaliť do potravinovej fólie a nechať minimálne 1 hodinu v chlade. Najlepšie je na celú noc. Vychladené cesto rozvaľkajte a vyložte ním okrúhlu formu na tarte. Popichajte ho vidličkou. Ostatné suroviny by mali mať izbovú teplotu, ľahšie sa s nimi pracuje.
-
2
Všetky suroviny okrem vanilkového cukru spolu dobre vyšľahajte metličkou a nalejte na cesto. Cesto rozhodne nepredpečte vopred! Posypte povrch vanilkovým cukrom a pečte 30 minút v rúre predhriatej na 180°C. Potom teplotu znížte na 160 a pečte ešte asi 15 minút. Cukor na povrchu skaramelizuje.
Diskusia k receptu