Tarte au fromage blanc - tvarohová tarte

amelie - fotkaamelie, 16. apríla 2011
Tarte au fromage blanc - tvarohová tarte
Foto: amelie

vraj pochádza z Alsaska... Nenáročný a chutný dezert. Najmä skaramelizovaný cukor navrchu.

Suroviny

300 g
500 g
4 ks
150 g
100 ml
2 pl
1 pl
2 ks (šťava)
1 pl
2 pl




Postup

  1. 1

    Recept na pate brisée: 250 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, 1pl studenej vody, štipka soli. Vymiesiť guľu, zabaliť do potravinovej fólie a nechať minimálne 1 hodinu v chlade. Najlepšie je na celú noc. Vychladené cesto rozvaľkajte a vyložte ním okrúhlu formu na tarte. Popichajte ho vidličkou. Ostatné suroviny by mali mať izbovú teplotu, ľahšie sa s nimi pracuje.

    Tarte au fromage blanc - tvarohová tarte - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny okrem vanilkového cukru spolu dobre vyšľahajte metličkou a nalejte na cesto. Cesto rozhodne nepredpečte vopred! Posypte povrch vanilkovým cukrom a pečte 30 minút v rúre predhriatej na 180°C. Potom teplotu znížte na 160 a pečte ešte asi 15 minút. Cukor na povrchu skaramelizuje.

    Tarte au fromage blanc - tvarohová tarte - obrázok 2

Diskusia k receptu

babav
Vyborny recept ,iste pochutkovy kolacik.Preco sa cesto nema predpiect? Zda sa mi ,ze je na spodku kolaca blede ,ma take byt?
annahanach
to vyzerá mňam, ukladám si......alexdidi kirch je niečo ako čerešňový likér lebo kirch = čerešne,višne, takže u nás to bude asi niečo ako griotka. :o) musíme improvizovať :o))
hamana
Tento koláč má zaujal,rada používam tvaroh. Určite ho urobim-upečiem.
amelie
@babav , raz som cesto predpiekla, ale nespojilo sa s trvarohovou nápňou a horný okraj sa pri dlhom pečení takmer spálil. @alexdidi , kirsch je 18 percentný čerešňový likér, pripomína mi maraskino a je číry. Ale môžeš ho vynechať alebo dať iný likér podľa chuti.
evinka7771
Amelie, ako sa povie po francuzsky tvaroh? Ved ja som tomu mojmu chlapovi dala ochutnat slovensky tvaroh a on tvrdi, ze to tu nemaju... ale urcite to maju, len je to proste chlap a nepozna to...
amelie
@evinka , s tvarohom, ako ho poznáme u nás, som sa vo Francúzsku naozaj nestretla (aspoň na juhu nie), ale dá sa použiť ricotta alebo fromage blanc, presnejšie druh faisselle. Ak si ju dáš cez utierku na site na noc odkvapkať, je vynikajúca, lepšia ako ricotta:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia