Citrusová marmeláda - confiture d´agrumes fotorecept

amelie - fotkaamelie, 14. februára 2012
Citrusová marmeláda - confiture d´agrumes (fotorecept)
Foto: amelie

Túto výbornú klasickú marmeládu robievam už roky a používam ju na palacinky Suzette, ale aj na gofry(vafle) a na piškótové cestá. Roládam dáva Zobraziť celý popisTúto výbornú klasickú marmeládu robievam už roky a používam ju na palacinky Suzette, ale aj na gofry(vafle) a na piškótové cestá. Roládam dáva príjemnú príchuť.

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks veľký
4 ks
2 ks
  (alebo želírovací)




Postup

  1. 1

    Ovocie na noc namočíme do vody, aby sa pri šúpaní nedostali do šťavy chemikálie, ktorým je ošetrené. Má to aj inú výhodu: je šťavnatejšie.

    Citrusová marmeláda - confiture d´agrumes (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň ovocie dôkladne ošúpeme, odstránime mielen hrubú bielu horkú šupku, ale aj tenké šupky jednotlivých mesiačikov a jadierka. Citrusy odvážime a dáme do širokého kastróla. Pridáme rovné množstvo cukru, ako váži ovocná dužina (alebo želírovací cukor, množstvo podľa návodu na obale). Zalejeme vodou - na každé kilo odváženej dužiny dáme 200 ml studenej vody. Varíme asi 30 minút na stredne silnom plamení, miešame, aby sa nepripálilo.

    Citrusová marmeláda - confiture d´agrumes (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je marmeláda zlatistá, vyskúšame, či je už hotová: kvapneme trochu na studený tanierik a ak rýchlo stuhne, môžeme ju odstaviť z ohňa.

    Citrusová marmeláda - confiture d´agrumes (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ešte horúcou marmeládou naplníme zaváracie poháre a hermeticky uzavrieme.

    Citrusová marmeláda - confiture d´agrumes (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

porzellanka
Tak o tomto recepte snivam uz dlho. Skusala som pomarancovy dzem z odstavenych pomarancov. takto je to sice pracnejsie, ale ja mam rada kusky ovocia v dzeme. musim ho urobit, zboznujem citrusove dzemy.
sjuz
pomarančový džem aj grappefruitový robievam už dlho, je vynikajúci:)
evusik
páči sa mi veľmi.... a môžem ho urobiť hoc aj hneď teraz, mimo našej obvyklej zaváracej sezóny... idem na to :-)
bejgi
jej citrusová marmeláda, ešte som nerobila, ale skúsim. :) Marmeládu netreba vôbec pasírovať ?
amelie
@bejgi , porzellanka, najlepšie v tej marmeláde sú práve drobné kúsky ovocia:-) @evusik , aj ja ju robím v zime, vtedy je citrusová sezóna a je to oveľa lacnejšie ako v lete.
celeblith
skvely jednoduchy postup, my sme robili iba pomarancovy dzem/marmeladu a nechali sme tam aj trosku tych bielych supiek, pomarancom trosku tej horkej chuti velmi svedci
rea1
ja robim dzem podla takeho receptu, kde sa k duzine pridava aj kora. tiez sa ovocie "odmoci", este som ho kefkou zvykla dobre vykartacovat a zeleninovou skrabkou osupem co najtensiu vrstvu hornej supky (bez bielej kory). tu potom nakrajam na male kusky a pridam k duzine. len ja nedavam zelirovaci cukor ale obycajny a varim staromodne ako blbec az do kómy a zhustnutia. aspon, ze odkedy kupujem citrusy v bio kvalite, odbudla velka cast zuriveho drhnutia a cistenia. rozmyslam, ze tento rok spravim aj cisty citron - zo zvedavosti. :-)
anaska
Tvoja marmeláda vyzerá veľmi lákavo, stojí za vyskúšanie.
amelie
@rea , väčšinou dávam iba obyčajný kryštálový cukor - v zime je problém zohnať želírovací. Teraz mi zvýšilo trochu želírovacieho od leta, taže som robila aj s ním, aj s kryštálom. Ale marmeláda po vychladnutí zhustne. Inak s tou voňavou kôrkou to môže byť ešte lepšie. @celeblith , snažím sa nedávať horkú bielu šupku, ani neviem prečo, ale myslím, že mi to povedala tá milá stará dáme, od ktorej som kedysi recept dostala:-) Horkastú príchuť marmeláde dodávajú grepy, kyslastú zas citróny.
alexdidi
Úžasná marmeláda,určite čoskoro urobím,ďakujem za výborný recept:)
amelie
Pani Raymonde by sa tešila, aký úspech má jej confiture:-) Ďakujem.
sherin
tato marmelada musi byt velmi chutna, preto ju urcite urobim :) KK
jeka
Ukladám si ho ,a určite stiji za vyskúšanie,dakujem
amelie
Veru, dievčence, v lete sú pomaranče, grepy aj citróny drahšie. Vtedy dobre padne aj alebo aspoň marmeláda:-)
darinka16
Fantastický recept, určite vyskúšam, chcela by som spravit aj z čistej pomarančovej štavy, moc neverím tým šupkám, lebo teraz sa všetko strieka a myslím že tá chémia sa nedá umyt vodou. Preto sa mi tento recept aj páčí, že sa všetko dokladne očisti, ďakujem za inšpiráciu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia