Kačacie rillettes s cibuľovým kompótom

Peter Kulhány
šéfkuchár a majiteľ Bistra Smartfood v Banskej Bystrici, 6. októbra 2013
Kačacie rillettes s cibuľovým kompótom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
20 minút
príprava
3-12 hod. minút
na 130/80 °C

Suroviny

6 ks
3 ks
2 strúčiky
1 l
Cibuľový kompót:
500 g
100 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Kačacie stehná zalejeme roztopenou masťou, pridáme očistenú cibuľu, cesnak, vetvičky tymianu soľ a hviezdičku badiánu. Ponorenú, ale nezakrytú kačacinu pečieme tri hodiny na 130 °C alebo 12 hodín na 80 °C. Po upečení kačku vyberieme z nálevu. Dôkladne oberieme od kostí.

  2. 2

    Tretinu čistého mäsa namrvíme na malé kúsky a ostatné spolu s kožou, cibuľou a cesnakom rozmixujeme alebo zomelieme. Zmes zmiešame s natrhaným mäsom a pridáme nasekané lístky čerstvého tymianu. Dobre osolíme a okoreníme čerstvo namletým korením. Do zomletej zmesi môžeme pridať kačaciu masť, aby vytvorila kompaktnú hmotu. Necháme dobre stuhnúť a podávame s cibuľovým kompótom a čerstvým chlebom.

  3. 3

    <b>Cibuľový kompót: </b>Z cukru pripravíme karamel. Do karamelu pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a vetvičku tymianu. V karameli ich dobre orestujeme, kým cibuľa nezmäkne (asi 5 minút). Potom celú zmes zalejeme červeným vínom a varíme ďalších 10 minút do potrebnej hustoty. Môžeme dochutiť vínnym octom. Podávame studené.

Diskusia k receptu

manya
chcela by som vyskúšať cibuľový kompót ale neviem aká bude reakcia po pridaní cibule do karamelu, asi skúsim menšie množstvo, možno sa mi to podarí ako šéfkuchárovi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia