Na požiadanie pridávam recept na cesto Pate brisée na rajčinový koláč z Provensálska.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Cesto na prípravu koláča si môžeme pripraviť deň vopred, aby malo dosť času na odležanie. Cesto je na dva koláče s priemerom 24 cm alebo jeden veľký.
- 2
Maslo vymiešame v miske, aby bolo mäkké a krémovité. Je to síce namáhavejšie ako ho zohriať v mikrovlnke, ale je to lepšie pre kvalitu koláča. Na dosku preosejeme múku, urobíme jamku, do nej dáme soľ a vodu. Spracujeme prstami, pridáme žltok a vymiešané maslo. Suroviny spracovávame rukami pokiaľ nevznikne mäkké cesto. Nesmieme ho hnietiť príliš silno. Sploštíme ho dlaňami na doske, utvoríme guľu a znovu sploštíme. Z cesta utvoríme guľu. Utierku poprášime múkou, zabalíme do nej cesto a uložíme na chladné miesto najmenej na dve hodiny alebo cez noc. Keď cesto odleží cez noc, bude koláč obzvlášť krehký. Keď chceme cesto použiť na prípravu sladkého koláča, pridáme 2 PL cukru a soli dáme len pol lyžičky.
- 3
Cesto vyvaľkáme na tenko, vložíme do formy, ktorú sme vytreli maslom. Zľahka pritlačíme popicháme vidličkou. Položíme naň papier na pečenie a nasypeme záťaž /napr. suchú fazuľu /. Pečieme 15 minút pri 180 st. C. Odstránime záťaž a necháme vychladnúť. Potom pokračujeme, ako uvádzam v recepte na Rajčinový koláč z Provensálska.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
V tomto mojom recepte je podrobny popis a aj fotopostup na toto cesto. Kto chce, moze pozriet aj tam.
varecha.pravda.sk/recepty/cesto-na-quiche-slanu-tortu-zak...