Bezlepkové éclairky s francúzskym žĺtkovým krémom
Foto: novalim
Toto musíte vyskúšať! Dnes máme pre vás recept na exkluzívne francúzske éclairky z odpaľovaného cesta. A sú jednoduchšie, než by ste čakali. Aj keď Zobraziť celý popisToto musíte vyskúšať! Dnes máme pre vás recept na exkluzívne francúzske éclairky z odpaľovaného cesta. A sú jednoduchšie, než by ste čakali. Aj keď sa nekamáratite s lepkom, nemusíte si odriekať pravé francúzske dezerty.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
125 g (alebo tuk rastlinný) |
|
250 ml |
|
0,5 ČL |
|
30 g |
|
100 g |
|
4 ks |
|
1 ČL (alebo guarová) |
|
Plnka: | |
400 ml |
|
4 ks |
|
1 ČL |
|
80 g |
|
30 g |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
V hrnci roztopíme maslo v mlieku a vode. Pridáme soľ, prisypeme preosiatu zmes ryžovej múky, zemiakového škrobu a xantánovej alebo guarovej gumy a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme aspoň 10 minút chladnúť.
- 2
Cesto si preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.
- 3
Hotové cesto nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie v tvare tyčiniek, asi 6 - 7 cm dlhých a necháme medzi nimi miesto, lebo sa počas pečenia nafúknu. Pečieme najprv 10 minút pri 180 stupňoch, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 20 minút.
- 4
Hotové koláčiky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Na plnku si v miske vyšľaháme vajcia s cukrom do penista, potom pridáme kukuričný škrob a ešte riadne vymiešame. Dáme variť mlieko s vanilkou.
- 5
Prevreté mlieko vlejeme na vajíčkovú zmes a miešame do homogénnej zmesi. Celé to vlejeme späť do hrnca, v ktorom sme varili mlieko a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
- 6
Necháme vychladnúť asi 10 minút a na záver pridáme maslo a rozmiešame ho, aby sa krém pekne leskol. Hotový krém dáme do misky, prikryjeme ptravinovou fóliou a tesne pred plnením do koláčikov do neho vmiešame vyšľahanú šľahačku.
- 7
Na zdobiace vrecúško si dáme tenký nástavec (ideálne ako keby sosáčik), ktorým spravíme dierku do eclairok a plníme ich do vnútra. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom, čím zakryjeme dierky po vpichu krému a ešte o čosi vylepšíme už aj tak skvelé koláčiky.
Tiež plnené pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu