Jahodové veterníky fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 13. júna 2010
Jahodové veterníky (fotorecept)
Foto: alexdidi

V sezóne jahôd dobrý, menej sladký dezert vhodný napr. na záhradnú párty.

12
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
125 g
200 ml
1 bal.
1/2 KL
4 ks
Plnka:
500 g
3 PL
400 ml
2 bal.
1 PL
1 bal.




Postup

  1. 1

    Do väčšieho hrnca s hrubým ťažkým dnom nalejeme vodu, pridáme pokrájané maslo, vanilkový cukor a soľ. Uvedieme do varu, stiahneme z plameňa, nasypeme múku a premiešame.Vrátime na sporák a za stáleho miešania varíme - odpaľujeme asi 2 minúty, kým nevznikne z cesta pevný bochník, ktorý sa oddeľuje od dna a na dne sa vytvorí biely povlak. Cesto preložíme do väčšej misy, dôkladne premiesime, až bude hladké a lesklé. Necháme mierne vychladnúť / asi 15 min. /, potom doň po jednom vmiešame vajcia šľahačom s hnetacími metlami alebo vareškou.

    Jahodové veterníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cestom naplníme cukrárenské vrecko s širšou hviezdicovou koncovkou a na plech vyložený papierom na pečenie alebo fóliou nastriekame 12 veterníkov. Posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme do dobre vyhriatej rúry a pečieme na strednej priečke asi 20 - 30minút do zlatista. Rúru neotvárame počas pečenia!

    Jahodové veterníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte horúce hneď po upečení priečne prekrojíme a necháme úplne vychladnúť.

    Jahodové veterníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnka: očistené a opláchnuté jahody pokrájame na polovicu posypeme prášk. cukrom a necháme chvíľu postáť. Smotanu vyšľaháme so stužovačom, kryštálovým a vanilkovým cukrom. Na polovice prekrojených veterníkov poukladáme jahody, nastriekame šľahačku a prikryjeme druhou polovicou veterníka. Na záver zľahka poprášime práškovým cukrom.

    Jahodové veterníky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

tinca
@alexdidi no tak toto by som si dala povedať, to je vlastne odpaľované cesto. Krása aj mlsa.
zdezda
:-) mňaaaaam, ukladám, určite vyskúšam, jahody akurát mám, dík.
moli
Hmmm,mňam!Už je v KK.Určite vyskúšam, veterníky milujeme a ešte jahodové... :o)))
elisticka
veterníky robím často ale tie lupienky mandľové tomu dodaju výbornú chuť a s jahôdkami musia byť úžasné!!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia