Rýchla bolonská omáčka na cestoviny

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 4. marca 2023     Dĺžka videa: 2 minúty 26 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Bolonská omáčka je jednou z najobľúbenejších omáčok na cestoviny. Táto talianska klasika sa varí aj niekoľko hodín, nie vždy je na to čas a preto vám ukážeme, ako si môžete pripraviť jej rýchlu verziu hotovú do 30 minút.

Suroviny

1 kg mleté
500 g
1/4 ks
3 ks
2 ks
50 g
3 strúčiky
2 PL
2 PL
200 ml
1 zväzok (čerstvá)
1 PL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
100 g

Postup

  1. 1

    Zeler a mrkvu nadrobno nakrájame, ideálne v sekáčiku. Maslo rozpustíme na panvici a na miernom ohni dosklovita opečieme najemno nasekanú cibuľu a cesnak.

  2. 2

    Pridáme najemno nasekanú zeleninu a za stáleho miešania opekáme asi 5 minút. Pridáme paradajkový pretlak a ešte chvíľu restujeme.

  3. 3

    V ďalšej väčšej panvici rozohrejeme olej a na miernom ohni opekáme mleté mäso, musí sa zatiahnuť a zmeniť farbu, trvá to asi 5 minút. Prilejeme mlieko a mleté mäso v ňom dusíme ďalších 5 minút.

  4. 4

    Dochutíme zmesou oregana, rozmarínu, tymianu, mletého čierneho korenia a soľou. K mäsu prisypeme dusenú zeleninu a varíme spolu asi 15 minút. Nakoniec pridáme drvené paradajky a povaríme ešte približne 5 minút. Petržlenovú vňať najemno nasekáme a pridáme k mäsovej zmesi.

  5. 5

    Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale al dente (na skus). Scedíme, naservírujeme na taniere a zalejeme bolonskou omáčkou. Podávame posypané strúhaným parmezánom a čerstvými bylinkami.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
A kam se ztratilo víno, které se přidává až po vydušení mléka a chybí i v surovinách? Jakékoliv množství času, který dušení směsi v otevřené nádobě překryté sítkem věnujete navíc, konzistenci a chuť znatelně vylepšuje.
Vymazať
@chemik (6.3.2023 18:26)

Odpoveď Janky Štrbkovej, ktorá recept pripravila:
Dobrý deň, rýchlu bolonskú omáčku pripravujem doma najmä deťom, ktorým veľmi chutí, preto som sa rozhodla, že do nich, na rozdiel od tej klasickej, víno nepridám. A aj tak chutí výborne.