Talianska kuchyňa

O talianskej kuchyni

  • Karamelová panna cotta s čokoládou (fotorecept)

    Karamelová panna cotta s čokoládou (fotorecept)

    V hrnci privedieme 230 ml smotany do varu a zalejeme ňou polámanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Rozpustenou čokoládou naplníme pripravené sklenené poháre asi do 1/3.

  • Panbrioche s tvarohom a čokoládou (fotorecept)

    Panbrioche s tvarohom a čokoládou (fotorecept)

    Áno, je to doslova "PÁN brioche", lebo tak vyzerá a taktiež chutí vynikajúco. Vhodný na raňajky, ale aj len tak ku kávičke. No darmo budem vypisovať chvály, treba vyskúšať!

  • Pizza torta (fotorecept)

    Pizza torta (fotorecept)

    Občas je zmena dobrá. Najmä keď sa chystáte niekam, kde viete, že už jedna ultra sladká torta bude, prípadne, že oslávenec sladkú tortu nechce / nemôže. Tento prípad sme mali my a napadlo...

  • Cuketa Cocozelle - exotický recept pre dôchodcov

    Cuketa Cocozelle - exotický recept pre dôchodcov

    No cocozelle som nemohol nájsť - je to pásikovaná cukina od Neapola, tak som ju nahradil mladou cukinou záhradnou.

  • Talianske kuracie rizoto

    Talianske kuracie rizoto

    Talianske krémové rizoto z ryže arborio, pripravené na víne s Podravkou grill classic, môžete podávať len s úsmevom a dobrou náladou. Tá predsa k Taliansku patrí!

  • Mäsové guľky so špagetami

    Mäsové guľky so špagetami

    Tak tieto guľky robím rada, je to rýchly a vynikajúci obed, večera. Toto jedlo patrí medzi talianske.

  • Rizoto s plodmi mora

    Rizoto s plodmi mora

    Šalotku opražíme na oleji. Pridáme tymian a ryžu arborio. Ryžu potom pražíme ešte asi 7 minút. Pridáme biele víno, necháme ho odpariť a zmes podľa potreby osolíme a podlejeme vriacim zeleninovým vývarom. Ryžu nevaríme úplne domäkka.

  • Minestrone s kvetovou špičkou (fotorecept)

    Minestrone s kvetovou špičkou (fotorecept)

    Koreňovú zeleninu na vývar očistíme. Kvetovú špičku na tukovej strane narežeme, vložíme do hrnca, prilejeme asi 3 litre vody, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, cibuľu, bobkový list, celé korenie a trochu soli. Varíme asi 2 hodiny.

  • Peperonata so sušenou šunkou

    Peperonata so sušenou šunkou

    Guláš, eintopf, minestrone, estofado, güveç... V rôznych končinách sveta radi pripravujú jedlá z jedného hrnca, pekáča či kotlíka. Stačí niečo pridať, niečo ubrať a už to opäť rozvoniava a chutí inak...

  • Schiacciata (fotorecept)

    Schiacciata (fotorecept)

    Schiacciata je druh talianskeho chleba, je pre neho typické, že sa nevaľká, len ručne vytiahne na plech. Ja by som to nazvala po slovensky: Cesnakový posúch.

  • Pizza bez lepku (videorecept)

    Pizza bez lepku (videorecept)

    Tí ktorí sú odkázaní na bezlepkovú diétu mi dajú za pravdu. Pizzerií je veľa, ale len niekde vedia pripraviť naozaj chutnú, bezlepkovú pizzu. Pritom nie je to nič zložité, ale suroviny, ...

  • Polievka Panzanella

    Polievka Panzanella

    Pri príprave chutnej a osviežujúcej studenej polievky stačí len zájsť do záhrady alebo na trh pre uhorky a paradajky. Kapary a olivy dodajú vášmu jedlu chuť Stredomoria.

  • Recept bez obrázku

    Marinovaný grilovaný baklažán v oleji a octe

    Obľúbené predjedlo z južného Talianska, vhodné aj ako ľahká večera na chlieb. Možno ste ho jedli na dovolenke v južných štátoch Európy. Tento rok sa mi prvýkrát urodil baklažán mimo skleníka, tak som si povedala,...

  • Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept)

    Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept)

    Po príchode zo Španielska ma chytila chuť na trochu Talianska pre zmenu... Cestoviny som dlho nemala, tak som zvolila jednoduchý recept z východnej Sicílie a možno sa zapáči aj vám - ako to už Taliani vedia: ľahké,...

  • Šalát Caprese

    Šalát Caprese

    Originálny šalát Caprese, je jednoduché talianske jedlo, vyrobené z čerstvo nakrájaného syra mozzarella, paradajok, zelenej bazalky, ochutené soľou a olivovým olejom. Jedlo je postavené tak, aby znázorňovalo známu trikolóru talianskej vlajky: červená, ...

  • Mušle na čiernom pive
  • Trojfarebné ihly (fotorecept)

    Trojfarebné ihly (fotorecept)

    Cherry paradajky umyjeme a odtrhneme od stopiek.

  • Pizza pre naše milované „srdiečka“
  • Fusilli s pečeným karfiolom a chrumkavou posýpkou

    Fusilli s pečeným karfiolom a chrumkavou posýpkou

    Inšpirácia z časopisu Apetit.

  • Taliansky slaný koláč Vastedda cu sammucu

    Taliansky slaný koláč Vastedda cu sammucu

    Vastedda cu sammucu je sicílsky slaný koláč s bazovými kvetmi.

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist