žĺtky

Energia 706.44 KJ
Kalórie 168,8 kcal8.44%
Sacharidy 0,84 g0.37%
Tuky 14,58 g20.83%
* žĺtky - nutričné hodnoty pre 100g

Recepty, kde je žĺtky

prazdny

Liptovské batôžky

Bravčové mäso

Zemiaky uvaríme v šupke. Precedíme ich, olúpeme a nastrúhame alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme...

prazdny

Zemiakovo–jablkové guľky

Dezerty

Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a najemno nastrúhame. Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme domäkka...

prazdny

Plnené zemiakové pagáče

Bezmäsité jedlá

Z droždia, trochy cukru a 100 ml mlieka urobíme kvások. Pridáme preosiatu múku, ...

prazdny

Slané zemiakové šišky

Dezerty

Uvarené zemiaky v šupke necháme vychladnúť a prelisujeme ich do hlbšej nádoby. Pridáme do nich pripravený...

prazdny

Žĺtkové venčeky

Koláče

250 ml vody dáme variť s tukom a keď sa tuk roztopí, pridáme hladkú múku a...

prazdny

Veľkonočný venček

Koláče

Do preosiatej múky urobíme jamku a nalejeme do nej droždie rozmrvené v troche vlažného mlieka.

prazdny

Nákyp zo šunky

Bravčové mäso

Údenú šunku nadrobno pokrájame a spolu s nakrájanou cibuľou urestujeme na oleji.

prazdny

Broskyňová polievka

Bezmäsité jedlá

Z broskýň vyberieme kôstku, stiahneme z nich šupku a polovicu podusíme v troche bieleho vína...

prazdny

Balotínka z prepelice na špargľovom rizote

Hlavné jedlá

Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a...

prazdny

Teľacia sviečková plnená špargľou

Hlavné jedlá

Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku,...

prazdny

Čokoládový mafin

Dezerty

Sous-vide je metóda varenia, pri ktorej sa jedlo pripravuje v potravinárskom vrecúšku z PVC, ...

prazdny

Pirohy plnené hubami

Bezmäsité jedlá

Najprv si pripravíme plnku. Huby očistíme a nakrájame na plátky. Maslo rozpustíme, speníme nadrobno...

prazdny

Hrianky s hubovou nátierkou

Bezmäsité jedlá

Šampiňóny očistíme, umyjeme, osušíme a 2 – 3 z nich nakrájame na plátky, zvyšné...

prazdny

Jahody so šľahačkou na vanilkovej omáčke

Dezerty

Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave

prazdny

Polievka z peniazovky s vločkami

Polievky

Prebraté vločky vložíme do studenej vody alebo vývaru, postavíme na oheň a varíme asi 20 minút....

prazdny

Maďarská bábovka „töki kuglóf“

Dezerty

Droždie necháme vykysnúť v 50 ml mlieka s 2 kockami cukru. Zvyšok cukru necháme rozpustiť vo zvyšnom mlieku.

prazdny

Tvarohový koláč po maďarsky

Dezerty

Najskôr si namočíme hrozienka do rumu. Zo všetkých uvedených prísad na cesto vypracujeme bochník cesta, ktorý (ak sa nám...

prazdny

Hubová polievka s klobásou a kyslou smotanou

Bezmäsité jedlá

V hrnci z PL rozohriatej masti a múky pripravíme zápražku, odstavíme ju z ohňa a vmiešame do nej mletú papriku....

prazdny

Pomarančovo– snehový koláč

Koláče

Maslo a hladkú múku spracujeme na mrveničku, pridáme studenú vodu a vymiesime dohladka. Zabalíme do mikroténu a dáme schladiť....

prazdny

Slivkový koláč s rumom

Koláče

Slivky vykôstkujeme a na 4 hodiny namočíme do rumu. Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hmotu, ktorú dáme do...

prazdny

Hroznový závin

Koláče

Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku asi 2 mm. Suroviny na plnku rozdelíme tak, aby vyšli na dva...

prazdny

Jahodový koláč s vanilkovým krémom

Koláče

Maslo a žĺtky vymiešame, pridáme cukor a múku. Vložíme do tortovej formy. Pečieme v predhriatej rúre asi...

prazdny

Moravské koláče

Koláče

Z časti vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknutý tuk,...

prazdny

Tvarohové pagáče

Bezmäsité jedlá

Zo surovín spracujeme cesto, ktoré necháme oddýchnuť. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 1, 5 – 2 cm a...

prazdny

Rebarborový koláč s tvarohom

Koláče

Zo surovín vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 2 diely, jeden diel dáme na vymastený plech a natrieme naň...

prazdny

Tvarohové rezy

Koláče

Cesto vymiesime, dáme na vymastený veľký rovný plech (ako na roládu) a predpečieme.

prazdny

Snehový koláč

Koláče

Všetko dáme spolu do misky a vyšľaháme. Dáme na plech, natrieme dobrým lekvárom a dáme zapiecť

prazdny

Jablková štrúdľa

Koláče

Vo vlažnej vode rozšľaháme žĺtok, ocot a soľ. Zmes prilejeme do hladkej múky, pridáme rozpustené maslo a vypracujeme...

prazdny

Barónkine rezy

Dezerty

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme rastlinný tuk, múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre vymiešame.

prazdny

Tvarohový krémovník

Dezerty

Z uvedených surovín (polohrubá múka, margarín, práškový cukor, vajce, 2 žĺtky, prášok...

prazdny

Záhorácke kapustové koláče

Dezerty

Z príslušných surovín vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

prazdny

Záhorácke kysnuté koláčiky

Koláče

Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do peny. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme ho...

prazdny

Skalický trdelník

Koláče

Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto a...

prazdny

Gerlachovské rezy

Dezerty

Z kvasníc a mlieka urobíme kvások. Potom zamiesime zo všetkých surovín cesto, rozdelíme ho na 3 časti a necháme...

prazdny

Bratislavské rožky

Koláče

Múky a práškový cukor zmiešame, pridáme žĺtky, pokrájaný tuk a čiastočne spracujeme na cesto.

prazdny

Tradičný veľkonočný koláč

Koláče

Hrozienka namočíme minimálne na hodinu do rumu. Do misky preosejeme múku a po okraji ju máličko posolíme. Do múky...