Recepty, kde je žĺtky
Liptovské batôžky
Zemiaky uvaríme v šupke. Precedíme ich, olúpeme a nastrúhame alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku.
Pridáme...
Zemiakovo–jablkové guľky
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a najemno nastrúhame. Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme domäkka...
Plnené zemiakové pagáče
Z droždia, trochy cukru a 100 ml mlieka urobíme kvások. Pridáme preosiatu múku, ...
Slané zemiakové šišky
Uvarené zemiaky v šupke necháme vychladnúť a prelisujeme ich do hlbšej nádoby. Pridáme do nich pripravený...
Žĺtkové venčeky
250 ml vody dáme variť s tukom a keď sa tuk roztopí, pridáme hladkú múku a...
Veľkonočný venček
Do preosiatej múky urobíme jamku a nalejeme do nej droždie rozmrvené v troche vlažného mlieka.
Nákyp zo šunky
Údenú šunku nadrobno pokrájame a spolu s nakrájanou cibuľou urestujeme na oleji.
Broskyňová polievka
Z broskýň vyberieme kôstku, stiahneme z nich šupku a polovicu podusíme v troche bieleho vína...
Balotínka z prepelice na špargľovom rizote
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a...
Teľacia sviečková plnená špargľou
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku,...
Čokoládový mafin
Sous-vide je metóda varenia, pri ktorej sa jedlo pripravuje v potravinárskom vrecúšku z PVC, ...
Pirohy plnené hubami
Najprv si pripravíme plnku. Huby očistíme a nakrájame na plátky. Maslo rozpustíme, speníme nadrobno...
Hrianky s hubovou nátierkou
Šampiňóny očistíme, umyjeme, osušíme a 2 – 3 z nich nakrájame na plátky, zvyšné...
Jahody so šľahačkou na vanilkovej omáčke
Varí: Branislav Križan,
šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave
Polievka z peniazovky s vločkami
Prebraté vločky vložíme do studenej vody alebo vývaru, postavíme na oheň a varíme asi 20 minút....
Maďarská bábovka „töki kuglóf“
Droždie necháme vykysnúť
v 50 ml mlieka s 2 kockami
cukru. Zvyšok cukru
necháme rozpustiť vo
zvyšnom mlieku.
Tvarohový koláč po maďarsky
Najskôr si namočíme hrozienka
do rumu. Zo všetkých
uvedených prísad na cesto
vypracujeme bochník cesta,
ktorý (ak sa nám...
Hubová polievka s klobásou a kyslou smotanou
V hrnci z PL rozohriatej
masti a múky pripravíme
zápražku, odstavíme
ju z ohňa a vmiešame do
nej mletú papriku....
Pomarančovo– snehový koláč
Maslo a hladkú múku spracujeme
na mrveničku, pridáme
studenú vodu a vymiesime
dohladka. Zabalíme
do mikroténu a dáme schladiť....
Slivkový koláč s rumom
Slivky vykôstkujeme a na
4 hodiny namočíme do
rumu. Všetky suroviny na
cesto zmiešame a vypracujeme
hmotu, ktorú dáme
do...
Hroznový závin
Na pomúčenej doske rozvaľkáme
cesto na hrúbku asi
2 mm. Suroviny na plnku
rozdelíme tak, aby vyšli na
dva...
Jahodový koláč s vanilkovým krémom
Maslo a žĺtky vymiešame, pridáme
cukor a múku. Vložíme
do tortovej formy. Pečieme
v predhriatej rúre asi...
Moravské koláče
Z časti vlažného mlieka,
kryštálového cukru a
droždia pripravíme kvások.
Do misky preosejeme
múku, pridáme cukor, zmäknutý
tuk,...
Tvarohové pagáče
Zo surovín spracujeme
cesto, ktoré necháme oddýchnuť. Potom ho
vyvaľkáme na hrúbku
1, 5 – 2 cm a...
Rebarborový koláč s tvarohom
Zo surovín vypracujeme cesto,
rozdelíme ho na 2 diely, jeden
diel dáme na vymastený plech
a natrieme naň...
Tvarohové rezy
Cesto vymiesime, dáme na
vymastený veľký rovný plech
(ako na roládu) a predpečieme.
Snehový koláč
Všetko dáme spolu do misky
a vyšľaháme. Dáme na plech,
natrieme dobrým lekvárom
a dáme zapiecť
Jablková štrúdľa
Vo vlažnej vode rozšľaháme
žĺtok, ocot a soľ. Zmes prilejeme
do hladkej múky, pridáme
rozpustené maslo
a vypracujeme...
Barónkine rezy
Žĺtky vymiešame s cukrom,
pridáme rastlinný tuk, múku
zmiešanú s práškom do
pečiva a dobre vymiešame.
Tvarohový krémovník
Z uvedených surovín (polohrubá múka, margarín, práškový cukor, vajce, 2 žĺtky, prášok...
Záhorácke kapustové koláče
Z príslušných surovín vypracujeme
redšie cesto, ktoré
necháme hodinu kysnúť.
Záhorácke kysnuté koláčiky
Masť s cukrom, soľou a žĺtkami
vymiešame do peny.
V troške vlažného mlieka
necháme vykysnúť droždie
a pridáme ho...
Skalický trdelník
Do múky pridáme cukor,
rozdrobené droždie, vlažné
mlieko, žĺtky, soľ a maslo.
Vypracujeme tuhšie cesto
a...
Gerlachovské rezy
Z kvasníc a mlieka urobíme
kvások. Potom zamiesime
zo všetkých surovín
cesto, rozdelíme ho na
3 časti a necháme...
Bratislavské rožky
Múky a práškový cukor
zmiešame, pridáme žĺtky,
pokrájaný tuk a čiastočne
spracujeme na cesto.
Tradičný veľkonočný koláč
Hrozienka namočíme minimálne
na hodinu do rumu.
Do misky preosejeme múku
a po okraji ju máličko posolíme.
Do múky...
Liptovské batôžky
Zemiaky uvaríme v šupke. Precedíme ich, olúpeme a nastrúhame alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme...
Zemiakovo–jablkové guľky
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a najemno nastrúhame. Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme domäkka...
Plnené zemiakové pagáče
Z droždia, trochy cukru a 100 ml mlieka urobíme kvások. Pridáme preosiatu múku, ...
Slané zemiakové šišky
Uvarené zemiaky v šupke necháme vychladnúť a prelisujeme ich do hlbšej nádoby. Pridáme do nich pripravený...
Žĺtkové venčeky
250 ml vody dáme variť s tukom a keď sa tuk roztopí, pridáme hladkú múku a...
Veľkonočný venček
Do preosiatej múky urobíme jamku a nalejeme do nej droždie rozmrvené v troche vlažného mlieka.
Nákyp zo šunky
Údenú šunku nadrobno pokrájame a spolu s nakrájanou cibuľou urestujeme na oleji.
Broskyňová polievka
Z broskýň vyberieme kôstku, stiahneme z nich šupku a polovicu podusíme v troche bieleho vína...
Balotínka z prepelice na špargľovom rizote
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a...
Teľacia sviečková plnená špargľou
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku,...
Čokoládový mafin
Sous-vide je metóda varenia, pri ktorej sa jedlo pripravuje v potravinárskom vrecúšku z PVC, ...
Pirohy plnené hubami
Najprv si pripravíme plnku. Huby očistíme a nakrájame na plátky. Maslo rozpustíme, speníme nadrobno...
Hrianky s hubovou nátierkou
Šampiňóny očistíme, umyjeme, osušíme a 2 – 3 z nich nakrájame na plátky, zvyšné...
Jahody so šľahačkou na vanilkovej omáčke
Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave
Polievka z peniazovky s vločkami
Prebraté vločky vložíme do studenej vody alebo vývaru, postavíme na oheň a varíme asi 20 minút....
Maďarská bábovka „töki kuglóf“
Droždie necháme vykysnúť v 50 ml mlieka s 2 kockami cukru. Zvyšok cukru necháme rozpustiť vo zvyšnom mlieku.
Tvarohový koláč po maďarsky
Najskôr si namočíme hrozienka do rumu. Zo všetkých uvedených prísad na cesto vypracujeme bochník cesta, ktorý (ak sa nám...
Hubová polievka s klobásou a kyslou smotanou
V hrnci z PL rozohriatej masti a múky pripravíme zápražku, odstavíme ju z ohňa a vmiešame do nej mletú papriku....
Pomarančovo– snehový koláč
Maslo a hladkú múku spracujeme na mrveničku, pridáme studenú vodu a vymiesime dohladka. Zabalíme do mikroténu a dáme schladiť....
Slivkový koláč s rumom
Slivky vykôstkujeme a na 4 hodiny namočíme do rumu. Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hmotu, ktorú dáme do...
Hroznový závin
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku asi 2 mm. Suroviny na plnku rozdelíme tak, aby vyšli na dva...
Jahodový koláč s vanilkovým krémom
Maslo a žĺtky vymiešame, pridáme cukor a múku. Vložíme do tortovej formy. Pečieme v predhriatej rúre asi...
Moravské koláče
Z časti vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknutý tuk,...
Tvarohové pagáče
Zo surovín spracujeme cesto, ktoré necháme oddýchnuť. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 1, 5 – 2 cm a...
Rebarborový koláč s tvarohom
Zo surovín vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 2 diely, jeden diel dáme na vymastený plech a natrieme naň...
Tvarohové rezy
Cesto vymiesime, dáme na vymastený veľký rovný plech (ako na roládu) a predpečieme.
Snehový koláč
Všetko dáme spolu do misky a vyšľaháme. Dáme na plech, natrieme dobrým lekvárom a dáme zapiecť
Jablková štrúdľa
Vo vlažnej vode rozšľaháme žĺtok, ocot a soľ. Zmes prilejeme do hladkej múky, pridáme rozpustené maslo a vypracujeme...
Barónkine rezy
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme rastlinný tuk, múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre vymiešame.
Tvarohový krémovník
Z uvedených surovín (polohrubá múka, margarín, práškový cukor, vajce, 2 žĺtky, prášok...
Záhorácke kapustové koláče
Z príslušných surovín vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
Záhorácke kysnuté koláčiky
Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do peny. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme ho...
Skalický trdelník
Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto a...
Gerlachovské rezy
Z kvasníc a mlieka urobíme kvások. Potom zamiesime zo všetkých surovín cesto, rozdelíme ho na 3 časti a necháme...
Bratislavské rožky
Múky a práškový cukor zmiešame, pridáme žĺtky, pokrájaný tuk a čiastočne spracujeme na cesto.
Tradičný veľkonočný koláč
Hrozienka namočíme minimálne na hodinu do rumu. Do misky preosejeme múku a po okraji ju máličko posolíme. Do múky...