Záhadné bravčové mäso

sovka62 - fotkasovka62, 28. decembra 2009

Ak chcete silvestrovať, ale viete, že rodina na nový rok bude čakať teplý obed, pripravte deň vopred toto mäsko. I na druhý deň chutí Zobraziť celý popisAk chcete silvestrovať, ale viete, že rodina na nový rok bude čakať teplý obed, pripravte deň vopred toto mäsko. I na druhý deň chutí presne rovnako ako čerstvé. Záhadným som ho nazvala preto, že ani skúsení kuchári neuhádli, z akých prísad vznikla tá jedinečná chuť. Ja som ho najprv jedla, až potom som si pýtala recept. Ak by to bolo naopak, asi by som sa do takýchto experimentov nepúšťala, ale výsledok bol naozaj skvelý.

8
porcií
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
240 ml
2 ks
200 ml
50 ml
250 ml
2 ks
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Bravčové karé umyjeme a osušíme. Natrieme vrstvou soli a zo všetkých strán opečieme na panvici do červena. Potom aj s výpekom preložíme do tlakového hrnca (ak nemáme predĺžime čas dusenia na 2- 2,5 hod.), panvicu neumývame. Pridáme precedené a opláchnuté šampiňóny, precedenú šťavu z pomarančov, víno a vodu. Tlakový hrniec zavrieme a dusíme 45 minút.

  2. 2

    Mäkké mäso vyberieme a necháme stuhnúť. Šťavu zlejeme do panvice, pridáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali žĺtky a maizenu. Zahrejeme do zhustnutia, ale už nevaríme. Nakoniec pridáme worcesterskú omáčku. Stuhnuté mäso pokrájame ostrým nožom na tenké plátky (na 1 porciu podávame 3-4 kúsky). Ak jedlo chceme podávať na druhý deň, necháme ho vcelku a pred podávaním zohrejeme v mikrotenovom vrecku v mikrovlnke, až potom krájame. Šťava z mäsa trochu pripomína sviečkovú, ale je oveľa jemnejšia a chutnejšia.

  3. 3

    Podávame s knedľou, najlepšie so žemľovou, ktorú my doma voláme zrazená. Jej chuť sa k tomuto jedlu veľmi hodí, takže pridám aj tento recept.

Diskusia k receptu

hefi
Milá Sovka, v sobotu som sa rozhodla že idem urobiť podľa Tvojho receptu záhadné bravčové mäsko. Keďže ja mäso od popolcovej stredy nekonzumujem (dala som si záväzok že si dám 40 dňový pôst aby som si trochu prečistila organizmus) tak neviem akú malo chuť, ale moji chlapi a návšteva, pre ktorú som ten obed pripravovala, si nevedeli vynachváliť. Robila som ho v kuchte, tak ako Ty. Ja som chutnala len omáčku s knedľami. Priznám sa že som si ju trochu prispôsobila mojim chutiam. Zdala sa mi totižto na môj vkus kyslejšia, možno som mala kyslejšie pomararanče, možno bolo vínko kyslejšie, tak som si ju dorobila tak, že som skaramelizovala jednu kopcovitú lyžicu kryštáľového cukru, a namiesto jednej smotany som dala dve. No a vznikla z toho jedna úžasná, jemná omáčka. Fakt super, nič podobné som doteraz nejedla. Všetkým veľmi chutila. Urobila som aj Tvoju knedľu, priznám sa, tá mi nechutila, urobila som aj klasickú parenú, ale syn s priateľkou a so synovcom jedli knedľu zrazenú a im veľmi chutila. Takže ďakujem Ti za úžasný recept, možno sa Ti v sobotu cez obed aj čkalo, lebo kým sme mľaskali nad fantastickým obedom tak som Ťa niekoľkokrát spomenula. Ešte raz vrelá vďaka.
sovka62
Milá Hefi, veľmi sa teším, že Vám chutilo. To, že si recept dotvorila podľa vlastnej chuti je samozrejmé, i ja tak robím podľa potreby . Prajem veľa kuchárskych i iných úspechov.
sovka62
A ešte som nenapísala, že i ja som v nedeľu varila obed podľa receeptu z Varechy, vyrážané kura bez vyprážania. Bolo výborné, pre mňa dokonca lepšie ako z panvice. Takže: Nech žije naša Varecha a naši varecháči, čo posielajú také dobré recepty.
hefi
No fajn, tak na vikend vyskušam aj ja - mala by som mať v mraziaku ešte jedno kuriatko. Robila si presne podľa receptu, či si dačo vylepšovla?
sovka62
Len jednu maličkú zmenu. U nás nikto neje kožu z kurčaťa, takže ho pred úpravou musím odrať. A keďže kura má tuk hlavne na koži, použila som podľa rady autorky receptu o pár kvapiek oleja viac - nie nejako dramaticky, celkom som minula asi 1PL. A bolo naozaj veľmi dobré.
grezu
tak dnes to skušam robit na obed..zatial to vyzera aj vonia vynikajuco..uvidime:-)))
sovka62
Ja som ho robila inulú sobotu, prišla sestra so švagrom. Už to síce u nás jedli, ale opäť boli nadšení, veľmi im chutilo. Tak dúfam, že bude aj vám.
enerrgizer
...dnes som to pripravil a bolo to výborné, pomaranče som nahradil citrónovou šťavou s cukrom a šľahačkovú smotanu obyčajnou...nemal som doma všetky suroviny, musel som improvizovať...ďakujem za výborný recept...
sovka62
Ďakujem. A aj za tip, aj s citrónom to môže byť zaujímavé, niekedy skúsim.
honestka
@Sovka : tak predsa ma len zlakalo slovicko "Záhadné" a tak dozvuky nasich navstev si pochutili vcera vecer na tejto tvojej dobrote tiez velmi radi. Supper masko - velmi chutne a odporucam vrele dalsim neveriacim zazrakom...
sovka62
Honestka, veľmi ma teší, že si recept skúsila.Mne samej mäso s pomarančami znie čudne, ale naozaj je to dobrá kombinácia. Somrada, že chutilo vám i návšteve.
jerica
@sovka62 Evka , ďakujem , Tvoj recept bude mať premiéru na druhý sviatok vianočný, už sa teším ako prekvapím naše deti :-)
lucylee
@sovicka robili sme to na novy rok a zabudla som ti napisat komentar. Je to fantasticky a chutny recept vhodny na slavnostnejsie prilezitosti.
sovka62
K tomuto receptu je tu tak málo komentárov, až mi je to ľúto. Myslím si, že je to pre tú kombináciu mäsa, vína a pomarančov, ktorá iste viacerým pripadá divná a nevedia si predstaviť výslednú chuť. Aj ja by som ho asi obišla, keby som to najprv nebola ochutnala a nezistila, že to chutí ako veľmi jemná sviečková, len je to ešte chutnejšie.
lilimi
Vcera som robila,je to naozaj velmi dobry recept,odporucam !
sovka62
@lilimi , teším sa každému jednému, kto recept vyskúša. Je netradičný zložením, ale chuť nie je exotická, nič na čo by si človek musel zvykať, je jednoducho lahodná. Ďakujem za odporúčanie.
viera1
@sovka62 pozdravuje ťa celá rodina-všetkým mimoriadne chutilo.Tiež som improvizovala.Mala som guľaté pliecko,robila som v tlak.hrnci s mandarínkovou šťavou a pridala som 2 KL trstinového cukru.Worcester nemám,ale polosladká sójová omáčka (1KL) splnila účel.Robila som jogurtovú knedľu a ver-never, aj s brusnicami je to výborné.Dosť dlho mi to trvalo,kým som sa odhodlala na túto kombináciu,zavážila skutočnosť,že od teba ešte zlý recept nebol.Takže vrelá vďaka a teším sa na ďalšie recepty.Viera.
ajuschka
vyzrea to velmi zaujimavo, a podla komentarov to aj musi byt strasne dobre, ale poradte, cim by som mohla nahradit tie zampiony? ziadne huby pouzit nemozem....
sovka62
@ajuschka , jednoducho ich vynechaj. Ja ich tam síce dávame, ale opláchnuté, v šťave ich nie je cítiť, ale nejem ich, huby nemám rada. Myslím, že ak tam nebudú bude to rovnako dobré.
domci91
Kedže som čakala vzácnu návštevu, rodičov a sestru, chcela som im navariť niečo chutné, výnimočné a netradičné a preto som si vybrala práve Váš recept. Mal veľký úspech a všetci sa oblizovali až za ušami. Ja som použila čerstvé šampióny, lebo my huby môžeme a pridala som muškátový oriešok. Ďakujem za recept, odporúčam všetkým vyskúšať, je to mňamka :)
rulik
@sovka62 asi je preto tak málo komentov, lebo už niet čo zmeniť a vylepšiť, takže Ti nemá byť prečo ľúto
sovka62
@rulik , asi by som to mala konečne nafotiť, ale aj tak si myslím, že komentárov je málo preto, že toto asi naozaj treba najprv ochutnať a až potom sa zaujímať o recept.
@domci , som rada, že sa ti darilo a že ťa pochválili. To je najlepšia odmena za námahu s varením.
marianne
@sovka akurat kuchtim Tvoje zahadne masko na zajtra.
Chcem sa len opytat @sovicka mila,to masko,ked je uz udusene:vyberies, nakrajas a naspat vlozis do omacky v kuchte? alebo ho nechas v celku a krajas k omacke....Mas to krasne,zrozumitelne napisane,(3-4 kusky na porciu) mne to dnes nejako nemysli,chytala som bronz,vela slnka...:-)) ale necham ho radsej asi v celku oddelene od omacky,co povies?...
marianne
Ja ten recept premenujem na famozne @sovkine bravcove maso,ta omacka si to plnym pravom zasluzi....tak ju pomenovali moji stravnici,jednoducho-famozne..ja som ju jedla samu s knedlou.Fotku pridam zajtra,dnes uz nevladzem:-))....
sovka62
Vidíš, @marianne , aká som ja pohotová? Kým stihnem zareagovať, ty už máš navarené aj zjedené. Pre prípad potreby v budúcnosti, mäso nechávam v celku. Ak ho podávam v ten istý deň, nechám ho vychladnúť, aby trošku spevnelo, potom prihrejem celý kus a krájam, vtedy to už ide. Ak sa krája priamo čerstvé, mohlo by sa rozpadávať.
Teším sa, že vám chutilo, ja tiež najradšej omáčku s knedľou, mäso s radosťou nechám ostatným stravníkom, lebo tá omáčka je naozaj výborná.
ursula4
@sovka 62 už dávno som nevarila tak niečo chutné ako toto mäso.Návšteve tak chutilo že hneď si písali recept.Ďakujem
sovka62
@ursula4 , ďakujem. Je to naozaj výborný recept, aj u nás vždy každému chutil. Tak nech sa len posúva do sveta.....
tatty
sovka, tak som konečne mäsko vyskúšala a zostáva natrvalo v našom repertoári. Robila som ho už dvakrát, prvý raz prišla do rany návšteva a chválam nebolo konca kraja. To sme ho mali s knedľou, druhý raz bol s cestovinou, chutné to bolo s oboma prílohami. Vynikajúci recept, ďakujem
salinka
Milá @sovicka , konečne došlo na tvoj recept. Naozaj výborné jedlo a samozrejme záhadné :-) Nikto z konzumentov neuhádol, čo sa tam skrýva. Uhádli len šampiňóny:-)))) Posielam foto, ospravedlňujem sa za kvalitu, ale nebol čas, uchmatla som poslednú porciu:-) Ďakujeme za recept.


sovka62
Naozaj sa ti vydarilo, @salinka a nielen mäso, aj tie knedle máš utešené, priam na zjedenie, hahaha......
A veľmi sa mi áči nápad podávať ho s ovocím, ako sviečkovú, to si od teba odkukám, ďakujem.
salinka
Naozaj to pripomína zušľachtenú chuť sviečkovej, tak mi k tomu pasovali brusnice:-) Ďakujeme ešte raz, od teba sa človek má čo učiť, vážim si ťa. Pekný večer:-)
denyany
Dnes sme mali vzácnu návštevu a chcela som podávať chutné jedlo nenáročné na suroviny, čas prípravy, aby som sa návšteve mohla venovať. Náhodou som objavila tento recept, zapáčil sa mi, tak som ho urobila. Veľmi nám všetkým chutilo. A naozaj bolo záhadné, hostia hádali, čo všetko v omáčke je a netrafil nikto. Robila som ju bez húb, ale tie mi tam nechýbali. Knedľu som robila kysnutú, aj tá sa mi veľmi podarila. Recept som posunula ďalej a určite si ho ešte zopakujeme, nemá chybu!
sovka62
Ďakujem za komentár, @Denyany , aj ja ho budem robiť návšteve, ktorá k nám príde medzi sviatkami, Už ho u nás síce jedli, ale veľmi dávno, verím, že im pochutí aj po rokoch. Prajem krásne Vianoce.
denyany
Aj Tebe a Tvojej rodine prajem krásne Vianoce!
A idem sa pozrieť na staršie recepty, či neobjavím ďalší poklad!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia