Brioche col tuppo (sicílske briošky)
mesačník Varecha, včera 13:00

Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
600 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
štipka |
|
170 ml |
|
25 g čerstvé |
|
80 g mäkké |
|
100 g |
|
1/2 ks |
|
1/2 ks |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Múku nasypeme na pracovnú plochu a v strede vytvoríme jamku. Do stredu dáme vajce, žĺtky a soľ, zmiešame s múkou a potom pridáme mlieko a droždie. Rukami premiešame.
- 2
Pridáme nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, mäkké maslo a cukor. Ešte raz premiešame a dáme miesiť do robota s hákovým nadstavcom. Miesime, kým nezískame hladké, elastické a homogénne cesto. Cesto vložíme do vymastenej misky, prikryjeme ho a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- 3
Po vykysnutí cesto položíme na čistú pracovnú plochu a rozdelíme približne na sedem bochníčkov s hmotnosťou 100–120 g. Malo by nám zostať zvyšné cesto na „tuppo“, menšie guľôčky. Bochníky ešte raz premiesime a vytvarujeme, kým nebudú mať hladký povrch. Potom ich položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- 4
Zo zvyšného cesta teraz vytvarujeme „tuppo“ – teda menšie guľôčky. Povrch briošiek mierne navlhčíme a „tuppo“ umiestnime do ich stredu a jemne pritlačíme. Prikryjeme a necháme opäť kysnúť, kým sa objem nezdvojnásobí.
- 5
Predhrejeme rúru na 180 °C, žĺtok rozšľaháme vidličkou a potrieme ním briošky. Potom pečieme približne 15 minút a necháme vychladnúť.
Tiež briošky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu