Brioche col tuppo (sicílske briošky)

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, včera 13:00
Brioche col tuppo (sicílske briošky)
Foto: Shutterstock
7 ks
porcií
20 (+ kysnutie) minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
1 ks
3 ks
 štipka
170 ml
25 g čerstvé
80 g mäkké
100 g
1/2 ks
1/2 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Múku nasypeme na pracovnú plochu a v strede vytvoríme jamku. Do stredu dáme vajce, žĺtky a soľ, zmiešame s múkou a potom pridáme mlieko a droždie. Rukami premiešame.

  2. 2

    Pridáme nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, mäkké maslo a cukor. Ešte raz premiešame a dáme miesiť do robota s hákovým nadstavcom. Miesime, kým nezískame hladké, elastické a homogénne cesto. Cesto vložíme do vymastenej misky, prikryjeme ho a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

  3. 3

    Po vykysnutí cesto položíme na čistú pracovnú plochu a rozdelíme približne na sedem bochníčkov s hmotnosťou 100–120 g. Malo by nám zostať zvyšné cesto na „tuppo“, menšie guľôčky. Bochníky ešte raz premiesime a vytvarujeme, kým nebudú mať hladký povrch. Potom ich položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. 4

    Zo zvyšného cesta teraz vytvarujeme „tuppo“ – teda menšie guľôčky. Povrch briošiek mierne navlhčíme a „tuppo“ umiestnime do ich stredu a jemne pritlačíme. Prikryjeme a necháme opäť kysnúť, kým sa objem nezdvojnásobí.

  5. 5

    Predhrejeme rúru na 180 °C, žĺtok rozšľaháme vidličkou a potrieme ním briošky. Potom pečieme približne 15 minút a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu