Pastiera Napolitana (pastiersky neapolský koláč) fotorecept
Foto: tiamostef
Typický pastiersky neapolský koláč sa pripravuje predovšetkým v období Veľkej noci, no ja ho robievam hlavne v zimnom období a pomerne často. V Zobraziť celý popisTypický pastiersky neapolský koláč sa pripravuje predovšetkým v období Veľkej noci, no ja ho robievam hlavne v zimnom období a pomerne často. V originál starom recepte mám zapísané v ceste namiesto masla bravčovú masť, ale s maslom nám chutí viac.
porcií
príprava
na 190/160 °C
Suroviny
Cesto: | |
165 + 6 g |
|
90 g |
|
1 ks |
|
70 g |
|
na špic noža |
|
nastrúhaná z 1/4 citróna |
|
medzi prsty |
|
Plnka: | |
cca 110-125 g (triticum aestivum) |
|
250 g |
|
150 ml |
|
100 ml |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
110 g |
|
kúsok |
|
2 PL |
|
kúsok |
|
1-2 ks |
|
1 PL (nemusia byť) |
|
2-3 kvapky (esencia) |
|
Postup
-
1
Ak nezozeniete psenicu predvarenú (grano cotto), asi by bolo najlepsie večer prepláchnut a namočit 110 g psenice siatej (triticum aestivum).
-
2
Na druhy deň prepláchnes, a pripravis ingrediencie.
-
3
Do mensieho hrnca dás 150 ml mlieka,100 ml vody, trochu masla, trochu kôry z pomaranča, skoricu celú, klinček cely, trochu vanilkoveho struku a prepláchnutú namočenú psenicu.
-
4
Na miernom az slabom ohni za občasného miesania pomaly nechás varit (ked zacne pomaly vriet do 25-30 minut by malo byt ako na foto, ak nie je, pridaj este trochu vody a povar dlhsie). Na sitku si daj do chladničky odkvapkat ricottu a ak más rada hrozienka, namoc zopár (cca 1 lyzicu). Medzitym zo surovin zamies aj cesto a daj do chladničky na cca 2 hodiny.
-
5
Ked je uz psenica uvarena, vyber kôru z pomaranča, vanilku, klinčeky a skoricu a jemne ručnym mixerom pomixuj - nie úplne na krém,(kusky psenice by mali tak 20 % zostat cítit).
-
6
Do tejto masy vmiesaj kandizovanu pomarančovú kôru pokrájanú na kúsočky a ak si namočila hrozienka tak aj tie, ale v tom pripade zníz dávku cukru - priblizne na 80 g a tiez vmiesaj,. Ked je táto zmes vychladnutá, pridaj scedenú ricottu a 1 vajíčko a 1 žĺtok, nakoniec pridaj zopár kvapiek arómy/esencie z pomarancovych kvetov. Vsetko premiesaj a daj do chladničky.
-
7
Z cesta odober 2/3 a vyloz formu cestom rozvalkanym na hrubku 3-4 mm, na to pouzi 6 g muky čo je v recepte mimo cesta + aj na mriezku, moja forma má priemer 21cm. Cesto popichaj vidličkou.
-
8
Do formy daj zmes, ktorú si pripravila z ricotty. Daj do chladničky.
-
9
Zo zvysneho cesta si urob mriezku, daj na vrch a peč prvych 10 minut na 190 °C a ostatnych cca 30 minút na 170 °C, priebezne v rúre kontroluj, ak by sa ricotta prilis zdvihala, otvor na 2 sekundy rúru a koláč klesne. Spajdlou alebo nozom skontroluj stred koláča či sa ricotta nelepí, ak je hotovo, nechaj vychladnut v rúre pri otvorenych dvierkach. Ked vychladne uloz do chladničky. Pred podávaním posyp práskovym cukrom.
Diskusia k receptu