Pražma kráľovská (Orata, Sparus aurata) a slávky fotorecept
Foto: tiamostef
Radšej mám na tento spôsob sardinky alebo makrelu, no keď je chuť na ryby, tak tentokrát pražma a k tomu slávky - Sauté di Zobraziť celý popisRadšej mám na tento spôsob sardinky alebo makrelu, no keď je chuť na ryby, tak tentokrát pražma a k tomu slávky - Sauté di cozze jednoducho "impepata".
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Vyčistené/vykuchané ryby očistím od šupín, obstrihám plutvičky a narežem krížom.
-
2
Omyjem, osuším, osolím, okorením, zľahka obalím v múke z obidvoch strán a do vnútra ryby dám soľ, petržlen, koriander, trochu peperoncina a jeden dva plátky citróna.
- 3
Ja cesnak do vnútra ryby nedávam, dám ho na začiatku keď smažím rybu do oleja aj s peperoncinom, vtedy to nie je vyslovene cesnakové ale ma to jemnú chuť, a keď máš rybu na tanieri, vieš že chutí rybacinou.
- 4
Na rozohriatom oleji opražíš asi 1 minútu z každej strany, podlej vínom, zakry pokrievkou na cca 5-7 minút na strednom plameni, ak chýba voda, trochu podlej, poslednú minútu odkry a nechaj vypariť prebytočnú vodu. Keď dáš ryby na tanier, výpek z panvice trochu posoľ, okoreň, preceď cez sitko a pridaj trochu citronu... Týmto zázrakom polej pražmu.
- 5
Slávky sú najjednoduchšie, keď ich kúpiš, nechaj ich v sieťovke "dýchať" do žiadneho sáčku ich nedávaj, je to "živý materiál" tesne pred prípravou ich očisti od morskej travy ak je jej veľa a je oblepená, použi oceľovu drotenku alebo nožík ako keď oškrabuješ mrkvu, rýchlo prepláchni, nechaj odkvapkať a daj do hrnca (hrniec musí byt o dosť väčší, slávky sa otvoria, na to potrebujú miesto) spolu s petržlenovou vňaťou a celým cesnakom, žiadna voda, žiadna soľ na najvyššom plameni za cca 1 minútu (keď sú otvorené všetky) zakryté pokrievkou, raz/2x premiešať. Podávať s s citrónom.
- 3
Diskusia k receptu