Pohánkové cestoviny
Pohánkové cestoviny

Pizzòccheri della Valtellina fotorecept

tiamostef - fotkatiamostef, 13. januára 2025
Pizzòccheri della Valtellina (fotorecept)
Foto: tiamostef

Pizzoccheri - čítaj piczókeri, je druh cestovín z pohánky, ktoré majú tradíciu v talianskom regióne Valtellina. Tento recept je v podstate rýchly a Zobraziť celý popisPizzoccheri - čítaj piczókeri, je druh cestovín z pohánky, ktoré majú tradíciu v talianskom regióne Valtellina. Tento recept je v podstate rýchly a potrebuješ jeden hrniec a malú rajničku na spraženie masla. Ak nemajú v obchode cavolo nero, použi cca 2 hrste listového špenátu.

2-3
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

120 g (pohánkové cestoviny)
2 ks stredne veľké
60 g
1/4 hlávky
zopár listov (toskánsky kel)
2 lístky
2 strúčiky
120 g
40 g (Grana)




Postup

  1. 1

    Do velkeho hrnca das varit vodu. Kym začne vriet, pripravis suroviny, nakrájas syr asiago na mini (naozaj mini) kocky a pripravís si zeleninu - zemiaky očistis a nakrájas na väčsie kocky, kel omyjes a nakrájas.

    Pizzòccheri della Valtellina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked uz voda vrie, pridas sol, pár zrniek rasce a cele korenie (2-3). Pridás zemiaky, a do minúty pridas nakrájaný kel a cestoviny pizzoccheri. Toto nechas varit na strednom stupni.

    Pizzòccheri della Valtellina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    2 minúty pred dovarením cestovín vhodis za dve hrste cavolo nero alebo 2 hrste spenátu. Do rajničky dáš maslo, lístky salvie a strúčiky cesnaku a nechás na malom ohni pomaly zprazit.

    Pizzòccheri della Valtellina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz prichadza naozaj to dolezite v rychlosti všetko dokoncit, aby jedlo nevychladlo. Scedís z hrnca do sita, zo sitka odoberies cca 1/3 naspat do hrnca, posypes 1/3 parmezanu,1/3 pokrajaneho syra asiago, znovu 1/3 zo sitka a zasypes 1/3 parmezanu a 1/3 pokrajaneho syra, zopakujes so zvyskom.

    Pizzòccheri della Valtellina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked si takto navrstvila, pridas trochu soli, trochu mletého korenia, z praziaceho sa masla vyber cesnak, salviu a este skvariacim maslom vsetko zalej a začni dobre miesat, nie na kasu (rozumej že syry + maslo vytvoria krém a všetko krasne spoja).

    Pizzòccheri della Valtellina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked je všetko premiesane, hotovo. Ja už ničím neposypam ale trochu grana ak chces môžes posypat.

    Pizzòccheri della Valtellina (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

chemik
Také se mi to velice líbí a kombinace chuti běžného a černého kelu se špenátem mi lahodí už při čtení receptu.
tiamostef
@chemik (14.1.2025 00:40)

Je to tipické zimné jedlo z hôr, ktoré zahreje a doda energiu, ja ho v zimnom období varím často. Obcas len s kelom, či len s čiernym kelom (toskánskym) , zevraj už etruskovia s ním varili polievky.
haji
Povedený receptík, neotřelý, velká výhoda dobrých surovin. Máš zajímavé recepty!
tiamostef
@haji (14.1.2025 10:13)

O to taky jde, úsmev. Dat sem niečo čo tu nieje, predsa napr. penne so syrou omáčkou je super, chutná ale už tu je, a tak si myslim že moja energia by nebola vyuzita konstruktívne , a mrhat energii a časom v dnesnej dobe ,to ne, už aj tak nám čas i energii krade kdekdo...este raz díky za pekny koment




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia