Pizzòccheri della Valtellina fotorecept
Pizzoccheri - čítaj piczókeri, je druh cestovín z pohánky, ktoré majú tradíciu v talianskom regióne Valtellina. Tento recept je v podstate rýchly a Zobraziť celý popisPizzoccheri - čítaj piczókeri, je druh cestovín z pohánky, ktoré majú tradíciu v talianskom regióne Valtellina. Tento recept je v podstate rýchly a potrebuješ jeden hrniec a malú rajničku na spraženie masla. Ak nemajú v obchode cavolo nero, použi cca 2 hrste listového špenátu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120 g (pohánkové cestoviny) |
|
2 ks stredne veľké |
|
60 g |
|
1/4 hlávky |
|
zopár listov (toskánsky kel) |
|
2 lístky |
|
2 strúčiky |
|
120 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
40 g (Grana) |
|
Postup
-
1
Do velkeho hrnca das varit vodu. Kym začne vriet, pripravis suroviny, nakrájas syr asiago na mini (naozaj mini) kocky a pripravís si zeleninu - zemiaky očistis a nakrájas na väčsie kocky, kel omyjes a nakrájas.
-
2
Ked uz voda vrie, pridas sol, pár zrniek rasce a cele korenie (2-3). Pridás zemiaky, a do minúty pridas nakrájaný kel a cestoviny pizzoccheri. Toto nechas varit na strednom stupni.
-
3
2 minúty pred dovarením cestovín vhodis za dve hrste cavolo nero alebo 2 hrste spenátu. Do rajničky dáš maslo, lístky salvie a strúčiky cesnaku a nechás na malom ohni pomaly zprazit.
-
4
Teraz prichadza naozaj to dolezite v rychlosti všetko dokoncit, aby jedlo nevychladlo. Scedís z hrnca do sita, zo sitka odoberies cca 1/3 naspat do hrnca, posypes 1/3 parmezanu,1/3 pokrajaneho syra asiago, znovu 1/3 zo sitka a zasypes 1/3 parmezanu a 1/3 pokrajaneho syra, zopakujes so zvyskom.
-
5
Ked si takto navrstvila, pridas trochu soli, trochu mletého korenia, z praziaceho sa masla vyber cesnak, salviu a este skvariacim maslom vsetko zalej a začni dobre miesat, nie na kasu (rozumej že syry + maslo vytvoria krém a všetko krasne spoja).
-
6
Ked je všetko premiesane, hotovo. Ja už ničím neposypam ale trochu grana ak chces môžes posypat.
Je to tipické zimné jedlo z hôr, ktoré zahreje a doda energiu, ja ho v zimnom období varím často. Obcas len s kelom, či len s čiernym kelom (toskánskym) , zevraj už etruskovia s ním varili polievky.
O to taky jde, úsmev. Dat sem niečo čo tu nieje, predsa napr. penne so syrou omáčkou je super, chutná ale už tu je, a tak si myslim že moja energia by nebola vyuzita konstruktívne , a mrhat energii a časom v dnesnej dobe ,to ne, už aj tak nám čas i energii krade kdekdo...este raz díky za pekny koment