Cesto na pizzu fotorecept

dominig - bez fotkydominig, 2. februára 2025
Cesto na pizzu (fotorecept)
Foto: dominig

Najlepší recept na pizzu, cesto ako vatička.

8
porcií
60 minút
príprava
10-15 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg (na kysnuté cesto)
1 kocka
2 ČL
600 ml teplá
2 PL
štipka




Postup

  1. 1

    V 200 ml teplej vody rozmiešame rozdrobené droždie a kryštálový cukor. Necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme olej, soľ, kvások a zvyšok vody. Vypracujeme cesto, cesto sa na začiatku lepí, nepodsypávať múkou, treba ho vypracovať aspoň 5 minút. Vznikne nám krásne pavučinkové cesto, ktoré necháme na teplom mieste zakryté kysnúť (stačí 30 minút). Vykysnuté cesto rozdelíme na 3-4 bochníky, ktoré ešte necháme nakysnúť a potom vyvaľkáme do tvaru kruhu.

  3. 3

    Rúru zohrejeme na 220 stupňov. Cesto obložené surovinami podľa chuti pečieme cca 10-15 minút, záleží od rúry.

    Cesto na pizzu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vyzerá 1 bochník.

    Cesto na pizzu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Môžete vidieť, že cesto je nadýchané (viď bublinky). Dobrú chuť.

    Cesto na pizzu (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

tiamostef
Aj ked nieje "lunga lievitazione" teda v tvojom pripade rychlo pizza,ale nabudúce skus este viac hydratovat a na kilo muky cca 75% hydrataciu čo sa = 750ml vody.(studenej az ladovej ) Vymiesaj formou rozkvasu (biga) nechaj postat 20min, potom ho zapracuj na hladsie a nechaj dalsich 20-30min az hodinu. Potom rozdel cca na 260g bochniky a nechaj postat 10-15min, . Prečo ti to pisem,? zvlast v normalnej rúre kde teplota max 260 stupnov sa pizza vysusi, uz aj tak aj v peci na drevo kde je hotova do 90sekund niektorí robia cesto s 80% hydrataciou. Pekny den
dominig
@tiamostef (2.2.2025 20:46)

Ďakujem :)
Ale musím povedať že Pizza nebola vôbec vysušená , inak by som ju mohla rovno vyhodiť . A myslím že som zvolila adekvátnu múku . Treba vyskúšať ;) Prajem pekný deň :)
dominig
@tiamostef (2.2.2025 20:46)

Musím povedať že toto bol teda iný level :) Jediný level ktorý je iný je v tom že nemám pec , takze tak :D
tiamostef
@dominig (5.2.2025 11:17)

Zijem v IT, pizzu robime pravidelne tak ako v normalnej rúre, tak aj v pizza rúre na 450st a aj v peci, takze to bola len dobre mienená rada, ako vylepsit . No nič, pekny deñ vam prajem