Bezmäsité jedlá (recepty chronologicky)

Burgundské plnené jablká

Dezerty

Jablká očistíme, priečne rozpolíme a jadrovníky vyberieme. Potom ich položíme do misky reznou plochou nadol....

Praženica na lyonský spôsob

Bezmäsité jedlá

Do šálky vlejeme vajcia, pridáme štipku nastrúhaného syra a vyšľaháme do peny.

Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)

Bezmäsité jedlá

Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste...

Nákyp Nanette

Dezerty

Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka...

Šampiňónové paštétky v cestíčku

Bezmäsité jedlá

Príprava bešamelovej omáčky: najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po...

Francúzka nátierka (French Paté)

Bezmäsité jedlá

Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť.

Francúzsky koláč

Koláče

Všetky suroviny určené na cesto zmiešame a vypracujeme cesto.

Bretónsky koláč

Koláče

Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru....

Diétny jablkový lekvár

Dezerty

Olúpané a na hrubom strúhadle nastrúhané jablká dáme do väčšieho hrnca. Pridáme diétny želírovací cukor, ...

Palacinky plnené mandľovým krémom

Dezerty

Cesto na palacinky musíme pripraviť asi o 12 hodín skôr, aby sa uležalo. Do misy...

Koláč s grapefruitovým krémom

Koláče

Formu vymastíme maslom a z lístkového cesta v nej upečieme koláč.

Džem z bazy čiernej

Dezerty

Plody bazy umyjeme, osušíme a zbavíme stoniek. Bazu zmiešame vo väčšom hrnci s citrónovou šťavou...

Hruškový džem s vodkou

Dezerty

Hrušky umyjeme, ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a v hrnci zmiešame s kyselinou citrónovou a...

Francúzska čokoládová torta

Torty

Žĺtky vyšľaháme s trochou cukrom a vanilkovým cukrom. Z bielkov spravíme tuhý sneh a vmiešame do...

Broskyňový džem

Dezerty

Broskyne umyjeme, dáme do sita a spolu ponoríme do vriacej vody. Necháme ich tam tak...

Ríbezľový džem s vanilkou

Dezerty

Ríbezle umyjeme, osušíme, odstopkujeme, popučíme a dáme variť. Vanilku nastrúhame.

Kokosovo-rumový krém s ovocím (Créme Á La Noix De Coco)

Dezerty

Žĺtky s cukrom vyšľaháme. Vyškrabeme dreň vanilkového struku, pridáme vaječný krém a vytvoríme zmes z...

Cibuľky s hrozienkami

Bezmäsité jedlá

Olúpané cibuľky opečieme na masle a oleji dozlata, tuk zlejeme, na panvičku pridáme sparené hrozienka,...

Jahodový džem s mandarínkami

Dezerty

Umyté neošúpané mandarínky nakrájame na plátky, posypeme 0, 5 kg cukru a necháme cez noc odstáť....

Špargľa s vajcami na francúzsky spôsob

Bezmäsité jedlá

Žĺtky a bielky natvrdo uvarených vajec osobitne nadrobno nakrájame.

Marhuľový džem

Dezerty

Marhule umyjeme, zbavíme kôstok a nakrájame. V širokom hrnci ich varíme asi 6 minút, ...

Miešaný kompót

Dezerty

Hrušky a jablká očistíme od šupky, narežeme na štvrtiny a dáme do octovej alebo citrónovej vody....

Rebarborový kompót s bielym vínom

Dezerty

Rebarboru olúpeme, umyjeme a nakrájame na kúsky asi 3 cm veľké. Zalejeme bielym vínom a...

Zapekaná zelenina

Bezmäsité jedlá

Rúru zohrejeme na 180 °C. Pekáč s rozmermi 15 x 25 cm vymastíme roztopeným olejom alebo...

Drienkový kompót

Dezerty

Umyté drienky naložíme do 300 ml pohárov, zalejeme prevareným a vychladeným sirupom a sterilizujeme 30 minút...

Pór so zemiakmi

Bezmäsité jedlá

Biele časti póru nakrájame najemno a cibuľu nasekáme. Spolu ich dáme na rozpálený olej a na...

Zapekaný baklažán

Bezmäsité jedlá

Baklažán pozdĺžne prerežeme. Do každej polovice urobíme asi 4 zárezy, pričom dávame pozor, aby...

Pražená zelenina (Achard de Légumes)

Bezmäsité jedlá

Umytú zeleninu nakrájame na tenké prúžky, cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak roztlačíme. Do zeleniny pridáme...

Paradajkový šalát

Bezmäsité jedlá

Z paradajok odstránime zvyšky stopiek. Rozkrájame ich na plátky a naukladáme na tanier alebo misku...

Francúzsky šalát

Bezmäsité jedlá

Šalát natrháme, zeleninu nadrobno nakrájame a mandarínky rozoberieme na mesiačiky.

Šalát z mladého karfiolu

Bezmäsité jedlá

Príprava jarnej šalátovej omáčky: všetky prísady dobre vyšľaháme v šľahači.

Šalát zo šampiňónov

Bezmäsité jedlá

Šampiňóny očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme ich a na masle podusíme na miernom ohni....

Marhuľový kompót s marhuľovicou

Bezmäsité jedlá

Marhule rozštvrtíme a rozdelíme do zaváracích pohárov. Do každého pohára nasypeme na špičku noža sódy bikarbóny...

Diétna čučoriedková marmeláda

Bezmäsité jedlá

Recept na chutnú marmeládu nám poradila televízna a rozhlasová moderátorka Eva Pribylincová.

Karfiolová krémová polievka

Bezmäsité jedlá

Karfiol, mrkvu a pór nakrájame na väčšie kúsky a dáme ich variť do posolenej vriacej vody....

Džem z hrušiek a manga

Dezerty

Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, odvážime požadované množstvo a nakrájame alebo roztlačíme (podľa tvrdosti ovocia) na...