Karamelové sušienky - na štyri spôsoby

dajaana - fotkadajaana, 11. mája 2010
Karamelové sušienky - na štyri spôsoby
Foto: dajaana

Tak toto zvyknem piecť v nedeľu večer. Prečo? Sušienky sú najlepšie odstaté - aspoň cez noc. A potom ich rozdeľujem spravodlivo medzi všetkých členov Zobraziť celý popisTak toto zvyknem piecť v nedeľu večer. Prečo? Sušienky sú najlepšie odstaté - aspoň cez noc. A potom ich rozdeľujem spravodlivo medzi všetkých členov rodiny - pekne na kôpky. Majú zásobu mlsania - do školy i do práce ku káve či k čaju.

20 minút
príprava
10 minút
na 175 °C

Suroviny

225 g
100 g
1/2 šálky
1 lyžička
1 lyžica
3 lyžice
1/2 lyžička




Postup

  1. 1

    Takže hlavný recept znie - urobíme karamel z 2 polievkových lyžíc cukru. Pridáme 3 polievkové lyžice vody a vymiešame. Sirup necháme vychladnúť. Pridáme múku, škoricu alebo škoricový cukor, cukor, margarín, mlieko a sódu. Vyhnetieme hladké cesto. Urobíme valček, vytvarujeme kolieska, pokladieme na suchý plech a popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre - 175°C - 10 min. Druhý variant - vytvarujeme guľôčky, vytlačíme do nich jamku a pokladieme nastrúhanú, nakrájanú čokoládu.

  2. 2

    Tretí variant - namiesto 25g hladkej múky pridáme kokos - podľa mojich skúseností aj 50g. Vytvarujeme obdĺžníčky.

  3. 3

    Štvrtý variant - karamel urobíme na tmavšie a namiesto 1 a 1/2 polievkovej lyžice vmiešame do karamelu citrónovú šťavu. Do cesta potom dáme vanilkový cukor namiesto škoricového a prisypeme aj citrónovú kôru. Vytvarujeme tvar citróna. Neviem ako vaše deti, ale tie moje majú rady rôzne tvary :-) .

Diskusia k receptu

marlen
milá@dajaana , isto si myslela 5Og kokosu? dá sa aj z masla?páči sa mi, že sa nič nemusí vaľkať a vykrajovať:)))
dajaana
presne - 50g kokosu. dá sa aj z masla - ale z masla pečiem len na Vianoce - to chcem mať pocit, že robím niečo lepšie - inak používam bežný nargarín. a to spracovanie - práve to sa páči aj mne - všetko si vyťapkám a vyformujem rukami - žiadne váľanie, žiadne formičky - a navyše - pri tvaroch sa fantázii medze nekladú - deti si vyrábajú slimáčiky, minivianočky a kadejaké patvary...
marlen
navnadila si nás, budeme piecť so synovcami, neterky sú, žiaľ, celiatičky.....
evusik
@dajaana pripomenula si mi časy keď boli naše deti malé a "zavadzali" mi v kuchyni, stále chceli pomáhať a všetko chceli robiť so mnou - a aj robili a teraz nato naše spoločné varenie a pečenie veľmi radi spomíname. Tiež sme pekávali drobné koláčiky, každému som dala kus cesta a keď sa ich výtvory upiekli ešte si ich aj ozdobili a ja som ich vždy pochválila za dobrú robotu. Teraz sa teším na vnúčence ako budem s nimi piecť a určite vyskúšam aj tvoje keksíky :-)
dajaana
@evusik - ani nevieš ako ma teší, že ti moje keksíky (a to ešte neupečené) vyvolali úsmev na tvári - zdá sa, že sladké je naozaj všemocné... ;-)
sovka62
Zo sladkostí mám najradšej keksíky, ale ide mi nA nervy vykrajovanie, vaľkanie, vykrajovanie a tak kolom dokola. Takže toto je recept presne pre mňa, ďakujem. Určite ich spravím cez víkend, dám vedieť, ako sa mi darilo.
orchidea
Rada pečiem takéto sušienkové pečivo a rada ho aj vykrajujem rôzne tvary, môže sa to cesto aj rozvaľkať a vykrajovať?
dajaana
@orchidea - jasné, že môže - ale neodporúčam podsypávať múkou - sušienkam neprospieva, keď sa do nich dostane viacej múky - čiže: igelitový sáčok pod cesto i na cesto a smelo do toho valčekom :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia