Vianočná hríbová polievka (Fraštacká)

frona - fotkafrona, 16. mája 2010

táto polievka patrí v našej rodine k najobľúbenejším. Niekedy sme ju varili iba na vianoce a to preto, lebo tam idú pravé dubáky a tých niekedy nebolo dostatok. Teraz ju varievam častejšie, hlavne na dcérine narodeniny a potom pri sviatočných príležitostiach. Pôvodne sa 3 hlavné suroviny varili každá v samostatnom hrnci, ale ja som si to vylepšila a robím to iba v jednom

7-8
porcií
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste
1 hrsť
1/2 hrste
2-3 ks
1 ks
3/4 l
3-4 PL
2 KL
1/2 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sušené huby namočíme na 5 minút do vody.

  2. 2

    Dáme variť vodu, krúpy, bobkový list, huby, soľ, korenie.

  3. 3

    Asi po 1/4 hodine pridáme sušené slivky. Keď sú huby mäkké(asi po pol hodine) pridáme zátrepku z múky a šľahačky, rozriedime mliekom a podľa chuti prisladíme a prisolíme. Necháme prejsť varom a polievka je hotová.

  4. 4

    Najlepšia je, keď troška vychladne.(Pozor! Treba ju spraviť trochu redšiu, lebo po vychladnutí zhustne. Ako každá mliečna polievka) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

hanina
Je to veľmi zaujímé ako veľmi sa líši naša vianočná polievka od tej Vašej. Spoločné sú len hríby a zátrepka. U nás sa sušené slivky a hruška varili zvlášť a podávali sa ako dezert. Vďaka - niekedy vyskúšam.
bozulka
Zaujímavá polievka,ja som polievková ale takto som ešte nerobila,vyskúšam.
frona
Každý, kto ju ochutnal, bol nadšený...je trošku sladkastá,ale je fantastická.....
dada1010
vyzerá dobre, len by som potrebovala bezlepkovú verziu, čím by sa dali nahradiť tie jačmenné krúpy ?
frona
neviem, či je ryža bezlepková....tuším ano. Niekedy, keď nebolo dostať krúpy, dávala som hrsť ryže namiesto nich. ale ryžu treba variť trochu menej, aby sa celkom nerozvarila
pepuco
V prípade, že budete dávať ryžu, tak ju pridajte až keď budú hríby polomäké. Stačí naozaj za hrsť a povariť do mäka. Čo sa týka zahustenia, tak ja osobne nedávam polohrubú, ale hladkú múku. Aby som nezabudol mne osobne táto sladká verzia ako dieťaťu nechutila :-), tak slivky a cukor sa tam nedávali a teraz ich tam nedávam už ani ja. Po dovarení na tanieri si ju dochutíme ešte troškou octu a nakládame aj dva krát. Takže dobrú chuť