Zeleninové lievance s omáčkou z lesných húb

Mária Kaľamárová
šéfkuchárka hotela Academic vo Zvolene, 14. mája 2010
Zeleninové lievance s omáčkou z lesných húb
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

20 g
10 g
300 ml
200 g
2 kis
10 g
200 g
Omáčka:
20 g
10 g
50 g
50 g
205 ml
80 ml
10 ml
50 ml
10 g
800 g
40 g




Postup

  1. 1

    Z mlieka, múky a vajec si pripravíme hustejšie liate cesto do ktorého pridáme droždie, cukor, zeleninu ktorú sme si povarili a nechali vychladnúť. Cesto ochutíme soľou, necháme nakysnúť. Z nakysnutého cesta pečieme na panvičke lievance z oboch strán do zlatista.

  2. 2

    Omáčka z lesných húb a smotany – z oleja a múky si pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme mliekom, ochutíme soľou a octom a za stáleho miešania privedieme do bodu varu a varíme približne 30 minút.

  3. 3

    Na cibuľke opražíme pokrájané lesné huby ktoré si ochutíme soľou, vegetou, korením a cesnakom a krátko podusíme. Takto udusené huby vložíme do pripravenej omáčky, spolu povaríme a nakoniec zjemníme maslom a smotanou.

Diskusia k receptu

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Toto vyzerá veľmi dobre. Lenže čo my tu na dolniakoch vraj rýdziky, osikovce, mne to nič nehovorí. Ja len tak tie sušené dubáky čo mám v špajzke (dodávka z Oravy). Hadam by to nepokazilo. Určite to vyskúšam.
vcelka
@esi , však to sú tipy pre hubárov a tí majú raj aj na dolniakoch. Kto nie je hubár (a to môže byť aj horniak alebo hore presťahovaný dolniak, lebo Bratislavčan. z centra..), tak použihe iné huby, nie? Čerstvé šampiňóny (tie kúpi), alebo mrazené huby, či v najhoršom prípade nakladané šampiňóny, ktoré dobre "poprekladá" sušenými namočenými hríbami kvôli chuti aj vôni. Lebo nakladané huby sú ako zamrazená ryba - špongia bez chuti.
modrykamen
Recept ako stvorený na letné dni. Mrazenú zeleninu nahradím čerstvou a na huby sa práve chystám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia