Výrobky z kravského mlieka z automatu

frezia68 - fotkafrezia68, 10. mája 2010

Tieto recepty pridávam na základe diskusie o mlieku z automatoch.Pri otvorení jedného z nich sme dostali leták,tak opíšem prípravu jogurtu.

Suroviny

1  liter




Postup

  1. 1

    Liter mlieka zohrejeme na 65°C a necháme ochladnúť na 40-50°C a odstavíme.Prilejeme jeden a pol dcl bieleho jogurtu,premiešame,zakryjeme.Pri izbovej teplote vznikne z mlieka jogurt za 10-16 hod.Uskladnený v chladničke spotrebujeme do 3 dní. Ak chceme výrobu jogurtu opakovať, môžeme miesto kúpeného jogurtu použiť vlastný.

  2. 2

    Iný spôsob: Dva litre mlieka prevaríme,vychladíme na 60°C ,pridáme jeden biely jogurt a plechovku zahusteného,nesladeného mlieka a 1/2 plechovky sladeného mlieka.Zmiešame,na dno pohárov dáme džem,alebo ovocie podľa chuti,nalejeme jogurt,zatvoríme a necháme na teplom mieste vykysnúť-najlepšie pod dekou 5-8 hodín.

  3. 3

    ACIDKO:mlieko necháme skysnúť 1-2 dni.Ak chceme acidko (kyslé mlieko) rôznej chuti,pridáme do kyslého mlieka rozmixované jahody,marhule.......alebo len vanilku a vymiešame.

Diskusia k receptu

michsamant
frezijka ja robim jogurt uplne jednoducho...zoberem lyzicku bieleho jogurtu, ktory som si bud kupila alebo mi susedka poskytla....prevarim pol litra mlieka, necham ochladnut aby zostalo teple ale nie horuce, zamiesam donho lyzicku jogurtu a v teple necham usadit. ale to je taky nesladeny. dcerke donho pridam len kakaovocukrovy prasok alebo dzem. aj ked toto je moj problem ze tu tomu hovoria "curd" pre nich indicky jogurt, v preklade tvaroh ale mne to pripomina kyslu smotanu :)
hanina
Kyslé mlieko mám od detstva najradšej. Aj teraz si sem tam kúpim mliečko od súkromníkov a nechám skýšiť a nepotrebujem žiadne prísady.A jogurt robím podľa čísla 1. Je super!
tothka
frezia68 ďakujem za recept zajtra by som to vyskúšala, verím že bude výborný.
dajaana
nuž, ja z toho mliečka tiež robím jogurt - a je skvelý. na liter mlieka dávam jeden bio jogurt (je to divné, ale je ho dostať v bille), jedno tatra mlieko a jeden vanilkový cukor. výsledný jogurt síce nie je sladký, ale pekne vonia :-) . pre mlsných je možnosť pridať ešte jednu 12% smotanu. mlieko zohrejem na cca 50°C. pridám všetko potrebné a to priamo do hrnca. poriadne premiešané prikryjem prikrývkou a na noc dám do rúry v ktorej udržujem 50°C. mal by v nej stáť 12 hodín - kratšie som to neskúšala. ráno, skôr než deti vstanú ho šupnem do chladničky. a na raňajky je už čerstvý jogurtík - samozrejme s ovocím, grankom, škoricou, műsli, banánom - čímkoľvek, čo do neho ,,pasuje".
marienka44
Tie nase jogurty /aj biele/ obsahuju skrob-viď. zloženie. Kvoli zahustenie. Preto sú nevhodné, myslím si, na zaočkovanie domackeho jogurtu.
betica
Ja tiez robievam jogurt doma z domaceho mlieka (dobre smotankove!), pre ktore si chodim k sukromnikovi a tesim sa z toho , ze mame v meste prvy automat na mlieko, ktore je tiez vyborne! Mlieko zasadne neprevaram aby sa v nom zachovali vsetky zive kultury, ale len zahrievam na tych cca 60°C, pridam trochu jogurtu a vsetko to vylejem do termosky. Ak mam toho viac, tak do nerezoveho hrnca, ktory dobre drzi teplotu a zabalim do deky.
evusik
ja tiež kupujem mlieko z automatu a robím aj tvaroh aj jogurt a robím ho tak ako je tu č.1 len dávam jogurt zo živou kultúrou a je úplne super, kto chce si pridá ovocie a ja si robím šalátiks reďkovkou, s uhorkou a s jogurtovou zálievkou ..... mňam
to s kondenzovaným mliekom sa mi zdá zbytočne komplikované a načo mám do seba tlačiť ďaľšie zbytočné kalórie ....
frezia68
@evu šik,máš pravdu.Len som opísala z letáčika a druhý spôsob snáď pre deti,alebo štíhlych.My tiež diétujeme,ale zdravo :-)
evanaaa
Toto som ešte neskúšala, také množstvo jogurtu by som za krátky čas nespotrebovala , ale skysnúť mliko si dám.Konečne po dlhom čase ho budem - také domáce - znovu piť !
kethy
Prosím Vás vie mi niekto z vás poradit kde a či vôbec sa takýto automat nachádza v Bratislave? ďakujem
arnoud
Robím jogurt úplne jednoducho a rýchlo. Do 1 litra neprevareného mlieka z automatu dám 1 kelímok jogurtu /najradšej BIO/, rozmiešam metličkou a vlejem do pohárkov z jogurtovača. Za 6 hodín je v jogurtovači pripravený na konzumáciu. Ak robievate často doma jogurt môže doporučiť kúpiť si jogurtovač. Nie je to drahé a ušetrí veľa času. Používam ho už roky k plnej spokojnosti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia