Bryndzová polievka so syrovými haluškami

stefanm - fotkastefanm, 14. mája 2010
Bryndzová polievka so syrovými haluškami
Foto: stefanm
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1a1/2 l
250 g
1 kelimok
ks 1
3-4 PL
2 PL
1/2 hrnčeka
1 ks
2 trojuholníky




Postup

  1. 1

    Na oleji troch upražíme nadrobno pokrajanu cibuľu,pridáme rozmrvenu bryndzu krátko opečieme a zalejeme vodou zo zemiakov.Pridáme na malé kúsky nakrájaný zemiak,osolíme,pridáme celé čierne a nové korenie,bobkový list a varíme kým zemiaky nie sú skoro uvarené.Potom pridáme kyslú smotanu v ktorej sme rozmiešali hladkú múku.Podľa potreby dolejeme vodu.V hrnčeku si rozmiešame hrubú múku s vajíčkom a vodou a pridáme syry.Lyžicou hádžeme haluštičky do vriacej polievky a krátko povaríme.

Diskusia k receptu

jezibabka1
@stefanm dávno som nerobila a pritom ju mám rada, len ja nerobím halušky do nej a trošku iný recept mám. Ale ak budem robiť, tak vyskúšam po Tvojom:)
alexdidi
moja mamička ani babička nevarili bryndzovú polievku, neviem prečo, možno preto, vtej oblasti odkiaľ pochádzam sa necovali ovce...teda som ju nevarila ani ja, ale už dosť dlho sa nato chystám...vyskúšam teda tú tvoju...vyzerá fajn
jezibabka1
@dena84 uvar ju , ochutnaj a až potom kritizuj. A už deti od malička učíme, že sa na jedlo nehovorí hanlivo !
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Mám rada bryndzovú polievku a raz som sa ju pokúšala aj uvariť. Niekde som vyčítala recept, že dáme uvariť zemiaky s koreninami a keď budú hotové vypnúť, nechať vodu trošku schladiť, aby nebola vriaca a potom do nej vmiešať bryndzu. Naivne som si myslela, že takýto recept sa nedá nezvládnuť. Dopadlo to katastrofálne. Na vareške zostala nalepená hmota podobná gleju na topánky a zvyšok sa podobal na zvratky. Viackrát som bryndzovú polievku nevarila. Dodnes mi nie je jasné, kde sa stala chyba. Sú len dve možnosti : alebo bola zlá bryndza, alebo som ja nanič kuchárka.
honestka
pripomenul si mi tuto polievku, nasa mama ju vzdy robila, ked varila halusky s bryndzou a volali sme ju "Obarova" polievka. naviac ju posypala cervenou mletou paprikou a tak na tanieri nielenze bola chutna "Dena84 ! "ale aj dobre vyzerala! A naviac- niekedy ludia nemali na vyber s jedlami ako je to teraz, takze nabuduce nehan, pokial neskusis prosim...
hanina
@honestka , @jezibabka1 To je úplnne zbytočné upozorňovať Denu84.
Asi je majsterka sveta - domyslíme si v čom! O jedle povedať, že je to humus!? @stefanmT á polievočka môže byť aj dnes super a akosi mi pripomína polievku mojej starej mamy. Len si neviem spomenúť ako ju varievala, ale určite vyskúšam túto. Vďaka.
pugy
Polievka je super jedol som ju,vyskusal som a budem ju varievat.Ved natom nemoze byt nic zle,bryndza,syr,super.A to ze Dena84 ti napisala ze je humus si nelam hlavu,ved niekto kto zije na sackovych polievkach po cely cas tak nemoze posudit normalne co je dobra polievocka
sracz
Výborný variant "Demikátu"! Keď som mal stály prísun bryndze, demikát som varieval na viac spôsobov. Tento však nepoznám, ale určite ho vyskúšam, len čo mi dcérka pošle tohoročnú "májovú". Poslednýraz som si na demikáte pochutnal ešte ako kvestor Vojenskej leteckej akadémie na Podbanskom v rekreačnom zariadení Nitrianskej univerzity. Bol uvarený pod dozorom tamojšieho kvestora, žiaľ dnes už nebohého, Štefana Ballaya, super kuchára - výborného odborníka zvlášť na zabíjačkové pochúťky a znalca dobrého vínka. S úctou spomínam. Blahoželám stefanm=PištaM zo spriateleného Prešova!
stefanm
Zdá sa,že pán "sracz" ma celkom dobrý prehľad nie len o varení ale aj o politickej situácii vo svet keď až v ďalekej Amerike vie,že čo sa u nás deje.Že vraj Pišta.!!No ale prečo nie?Narodil som sa ako Števko,vyše 35 rokov som "prežil" ako Sťopa,teraz už 20 rokov žijem ako Steve tak prečo nie aj Pišta???
hamana
Bryndzová polievka je super . Varievam ju veľmi často. Moje vnučata ju majú veľmi radi . Bryndzu pridávam na koniec rozmiešanu v smotane sladkej a už nevarim.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Na žiadne jedlo som nepovedal "fuj". Každému chutí niečo iné. Bryndzovú polievku nevarím, ale niekedy to skúsim. Len neviem prečo je bryndza taká drahá. Za cenu kila bryndze kúpim skoro tri kilá bravčového pliecka. Keď varím bryndzové halušky pre celú rodinu, kupujem kilo bryndze.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia