![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Dusené uhorky
Uhorky očistíme, pozdĺžne rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na 8 cm dlhé kúsky.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Zemiaky s tvarohom
Zemiaky uvaríme v šupke, prekrojíme a dáme na 10 minút piecť do rúry vyhriatej na 180°C.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Brokolica so syrovou omáčkou
Umytú a nakrájanú brokolicu dáme napariť v naparovacom hrnci alebo v mikrovlnnej rúre.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Bryndzové pagáčiky
Z múky, bryndze, soli, tuku a vajca urobíme cesto, do ktorého dáme aj prášok do pečiva....
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Kapustníky
Kapustu postrúhame, posypeme 2 kl soli, necháme stáť asi 30 minút a po zmäknutí vytlačíme vodu.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Záhorácke kapustové koláče
Z príslušných surovín vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Tvarohová žemľovka
Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom. Oddelíme žĺtky od bielkov a žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Pirohy s nivou
Zo surovín spracujeme cesto, rozvaľkáme ho a formičkou vykrajujeme kolieska na pirohy a tie plním plnkou z vymiešaného mletého syra, šunky...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Zapečený ovčí syr
Lístkové cesto necháme trocha zmäknúť. Čerstvý ovčí syr rozpučíme. Na panvici roztopíme maslo, primiešame múku, prilejeme mlieko a...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Syrový puding
Do vriaceho mlieka pridáme tuk, soľ a naraz vysypeme múku. Za stáleho miešania vypracujeme hladké tuhé cesto, ktoré...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Syrové krokety
Ementálsky syr postrúhame, pridáme mlieko, rozšľahané vajce, mleté čierne korenie a zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Vyprážané korbáčiky z ovčieho syra
Syrové korbáčiky obalíme v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Syrové prsty
Tvrdý syr nakrájame na hranolčeky. Zľahka ich potrieme olejom, obalíme v trojobale múka – vajce – strúhanka a vypražíme...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Syr so zeleninou a smotanou
Syr pokrájame na hrubšie plátky, obalíme ich v múke a z oboch strán krátko opečieme na oleji, nie...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Syrové rožky
Najprv si urobíme kvások a zo surovín vypracujeme vláčne cesto. Necháme na teplom mieste nakysnúť.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Nakladaný hermelín
Hermelíny nakrájame na štvrtiny, pokrájame cibuľu, cesnak a bokom v miske zmiešame mleté čierne korenie, čili korenie a...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Bryndzové rožky
Do mlieka vložíme droždie a vymiešame ho vidličkou. Prilejeme olej. Zmiešame s preosiatou múkou a soľou.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Lacné keksy z bryndze
V preosiatej múke rozmiešame soľ, pridáme maslo, bryndzu, vajce, smotanu alebo mlieko a zamiešame.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Zapekané palacinky s bryndzou
Bežným spôsobom upečieme 12 palaciniek a naplníme ich bryndzovou náplňou.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Bryndzová nátierka
Všetky suroviny spolu dobre vymiešame a natierame na čerstvý chlieb alebo pečivo
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Šmirkas
Maslo vymiešame, pridáme bryndzu, nakrájanú cibuľu, červenú papriku a zmiešame.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Spišské pirohy – lekvárové s makom
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Syrová polievka
Vodu dáme variť spolu s polievkovým korením, môžeme pridať bujón, karí, čili korenie, cesnak a podobne.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Sedmohradská paradajková polievka
Z múky pripravíme zápražku, podlejeme ju paradajkovým pretlakom a vodou.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Praženica na lyonský spôsob
Do šálky vlejeme vajcia, pridáme štipku nastrúhaného syra a vyšľaháme do peny.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)
Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Nákyp Nanette
Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Šampiňónové paštétky v cestíčku
Príprava bešamelovej omáčky: najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Francúzka nátierka (French Paté)
Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť.
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Cibuľky s hrozienkami
Olúpané cibuľky opečieme na masle a oleji dozlata, tuk zlejeme, na panvičku pridáme sparené hrozienka,...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Zapekaná zelenina
Rúru zohrejeme na 180 °C. Pekáč s rozmermi 15 x 25 cm vymastíme roztopeným olejom alebo...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Zapekaný baklažán
Baklažán pozdĺžne prerežeme. Do každej polovice urobíme asi 4 zárezy, pričom dávame pozor, aby...
![prazdny](/static/imgs/transparent-16x9.png)
Pražená zelenina (Achard de Légumes)
Umytú zeleninu nakrájame na tenké prúžky, cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak roztlačíme. Do zeleniny pridáme...