Ríbezľový chilli džem

kimlo - fotkakimlo, 5. augusta 2011
Ríbezľový chilli džem
Foto: kimlo

Recept pochádza z webu, a keďže som mal tento rok dosť ríbezlí, vyskúšal som...týmto pozdravujem kamošku Fku z Chilliwebu. :-)

90 minút
príprava
50 minút
na 100 °C

Suroviny

1 kg
1 ks väčší
10 cm
2-3 ks
500 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ríbezle zbavíme stopiek, pomaranč ošúpeme, zázvor očistíme a nastrúhame, papričky nasekáme.

    Ríbezľový chilli džem - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme ríbezle, trocha roztlačíme, pridáme nakrájané chilli, ja som použil Lemon Drop, majú príjemnú ovocnú chuť a citrónovú vôňu...pridáme nastrúhaný zázvor a najemno nasekanú kôru z polovice pomaranča. Potom pridáme na kúsky pokrájanú dužinu z pomaranča.

    Ríbezľový chilli džem - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme cukor a uvedieme do varu.

    Ríbezľový chilli džem - obrázok 3
  4. 4

    Miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí.

    Ríbezľový chilli džem - obrázok 4
  5. 5

    Ztlmíme plameň pod hrncom, a pomaly varíme za občasného miešania asi 50 minút až hodinu, pokiaľ zmes primerane nezhustne.

    Ríbezľový chilli džem - obrázok 5
  6. 6

    Vykonáme skúšku hustoty, ja som dal najprv do mrazáku na chvíľu tanierik, a naň potom kvapol trocha džemu. A hľa, už hustota je už akurát...

    Ríbezľový chilli džem - obrázok 6
  7. 7

    Pomocou lievika z PET fľaše naplníme malé poháriky a zatvoríme. V pôvodnom recepte sa uvádza aj sterilizácia, ja som dal 15 minút pri 100°C.

    Ríbezľový chilli džem - obrázok 7

Diskusia k receptu

kimlo
K hocičomu, trebárs k divine, do guláša alebo palaciniek.
malinka711
fíha chilli tak to ja môžem ..... aj ríbezle mám, možno skúsim .... a plnenie s tou PET fľašou tak to je pecka ! diky za recept :D
marcy
tiež zvyknem ogyzdať poháre,hoci mávam rukavicu s puntikami,aby nepálila horúca hmota....dobrý nápad,len ríbezle už nemám...nevadí,suseda vypomôže jesennými :)
evusik
tak k divine to musí byť úplne super, len škoda že už nemám ani ríbezle ani také špeci papričky... ale odložím a skúsim na rok :-)
tatranka
No recept je ohromný.Problém bude pozháňať ríbezle.Ukladám recept do KK.
dodo46
Super - vynikajúce ! Bohužiaľ nemám ríbezle, ale ak sa k nim dostanem určite si to spravím. Nemixuješ ?
kimlo
Nemixoval som. Sú tam sice zrnká, nabudúce prepasírujem a porovnám.
dodo46
@kimlo ! Ty máš s týmto skúsenosti. Na ríbezle je už neskoro, ale keby
som zohrial ríbezľový džem a primiešal mleté čili - mohlo by to byť ???
kimlo
Neviem Dodko, treba skúsiť... inak pripravujem recept na ďalšiu chilli omáčku, Sriracha, iste poznáš... ešte sa to fermentuje..
helios
Vynikajúce, ešte som ho len varila a manžel ho už ochutnával. Tohto roku máme veľa ríbezlí, takže sa chystám urobiť ešte ďalšiu várku.