Celozrnný koláčik s mirabelkami fotorecept

atka7 - fotkaatka7, 2. augusta 2011
Celozrnný koláčik s mirabelkami (fotorecept)
Foto: atka7

Niečo "sladké" na môj štýl.... :)

10
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

pol hrnčeka
pol hrnčeka
2 PL + na vymazanie formy
podľa potreby
štipka
2 KL
1 KL
podľa chuti  alebo hrozienka
podľa chuti sekané
1 KL
na vysypanie formy
podľa chuti
1 balenie
500 ml
1 PL
na ozdobenie sekané
na ozdobenie
na ozdobenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny...

    Celozrnný koláčik s mirabelkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja som zabudla na javorový sirup, tak ten je dodatočne tu... :)

    Celozrnný koláčik s mirabelkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky nasypeme obe múky, pridáme nadrobno pokrájané ďatle alebo hrozienka, podrvené orechy, štipku soli, karob, perníkové korenie, sušenú stéviu podľa chuti (ja som si dala asi 1 KL, ale ja veľmi sladké mať nemusím) a sódu bikarbónu.

    Celozrnný koláčik s mirabelkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Formu na koláč potrieme olivovým olejom a vysypeme kokosovou múčkou.

    Celozrnný koláčik s mirabelkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do zmesi na cesto pridáme toľko vody, aby nám vzniklo redšie mazľavejšie cesto (dobre premiešame), ktoré vylejeme do formy a zarovnáme.

    Celozrnný koláčik s mirabelkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Navrch poukladáme odkôstkované a na menšie kúsky pokrájané mirabelky.

    Celozrnný koláčik s mirabelkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov asi na 30 minút.

    Celozrnný koláčik s mirabelkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzičasom si z vanilkového pudingu Amylon (neobsahuje umelé farbivá, ale kľudne môžete použiť svoju obľúbenú značku), 500ml vody a 1 PL javorového sirupu uvaríme klasickým spôsobom puding a necháme ho trochu vychladnúť.

    Celozrnný koláčik s mirabelkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Puding nalejeme na upečený koláč a rovnomerne rozotrieme po celej ploche.

    Celozrnný koláčik s mirabelkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď puding trochu ztuhne, posypeme ho sekanými orechami.

    Celozrnný koláčik s mirabelkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Koláčik dáme stuhnúť do chladničky, pred podávaním podľa chuti posypeme karobom a polejeme javorovým sirupom. Dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
@katkat , dakujem, karob som kupila u nas v jednote, ale len v jednej z tych nasich ziarskych mavaju taketo "zdravotinky", v ostatnych nie. Neviem, ako je to u vas... Ale myslim, ze v obchodoch so zdravou vyzivou by to mali mat a ked nie, ja potom objednavam taketo veci z netu... @dorisa , dakujem :)... @danculka , steviu som kupila v predajnicke s cajmi v tescu v ZH, ani nestala vela, myslim ze okolo 1,29, bola som prekvapena, tak som si zobrala na vyskusanie :) a prepac, CL je cajova lyzicka, ale tu sa vraj pouziva oznacenie KL, tak to opravim. A dakujem za pochvalu :) ....@ancicka a @marienka44 , karob je po starom svatojansky chlieb, akasi nahrazka kakaa, kuknite na link:  www.strava.sk/showdoc.do?docid=2908....
@ancicka , dakujem za pochvalu a @marienka44 , nie, netreba tam vajicko
ďaľší výborný recept na koláč,tento rok mirabelky akoby sa pohnevali na gazdu na strome bola jedna aj to padla a tak budú slivky, ale tie sú tiež tento rok akoby kamarátky s červíkmi. Recept si ukladám je dobre fotopopísaný :-))
@tornadolue , dakujem :) aj ja som castokrat obdivovala tvoje recepty, dokonca este v case, ked som tu ani nebola prihlasena a chodila som sem len "smirovat" a hladat inspiraciu :) ja mam formu z billy, maju ju teraz s tymi bodmi len za 2,99, zda sa mi celkom fajn, mozem len odporucit...
@jerica dakujem :) ja som na tento kolacik pouzila len minimum mirabeliek, este co mi prednedavnom mama dala, ale myslim ze by sa to hodilo napr aj s broskynami...
nááááááádherny koláčik.Ďakujem za ďalší skvelý recept,síce mirabelky nemám ale to nevadí bude dobrý aj s iným ovocím.
Formu z Billy mám, treba ju " pokrstiť" takýmto koláčikom, v ktorom sú samé dobroty. Karob - kedysi svätojánsky chlieb, neviem prečo, bol k dostatiu, celé lúsky, dnes je to niečo nevídané. Ako malá som ho jedla, taká akoby sladkokyselkavá zvláštna chuť ale dobrá. A keď sa usušil a pomlel, vznikol karob, ale to som sa dozvedela len odtiaľto. Už tu nejaké recepty s ním boli.Javorový sirup, ešte neotvorený, neochutnaný ( škoda), som dala dcére a mirabelky mám takmer " pod nosom", zajtra si pár natrhám z nich. Ten link sa nedá otvoriť. Ale podívam sa u nás v Jednote, či nemajú.
Aha, ešte som zabudla - stévia mi rastie na balkóne a postupne trhám a suším lístky, len neviem, čo v zime, kedy ju dať dnu a ako potom s ňou.
@vavan , dakujem :) a urcite sa k tomu bude hodit hocijake ovocie, ako aj ty tvrdis.... @evanaaa , ja si pamatam asi 13 rokov dozadu, ked moja sestra bola roky vegetariankou a vyvarala nam doma vselijake zdrave jedla, ze ten karob mali skoro vsade.. nebol s tym taky problem ako teraz... sa mi vidi, ze co je dobre, to nam zrusia, alebo aspon stazia pristup k tomu, bohuzial... :( a s tou steviou ti bohuzial neviem poradit, ja sa kazdorocne snazim zadovazit si napriklad bylinky v kvetinacoch, ale zakazdym poputuju do kosa :( mame velmi teply a slnecny byt, comu som sice velmi rada, ale v tomto je asi ten problem... cize aj tu steviu som si radsej kupila uz susenu. @bejaja , chutil? :)

Pridaj komentár k receptu: