Foto: pumaamravec
Osviežujúci nápoj s mangom a banánom s jemným nádychom vanilky so zdravou jogurtovou kultúrou.
porcií
príprava
Postup
-
1
Prichystáme si activie, jednu vanilkovú a jednu bielu.
-
2
Dozreté mango a veľký banán.
-
3
Vanilkový cukor. Ja používam trstinový, v ktorom mám zasypané dva vanilkové lusky. Takto pripravený vanilkový cukor, má oveľa intenzívnejšiu arómu ako kúpený vanilkový cukor a navyše vôňa je získaná prirodzene a nie synteticky. Vždy si len do pohára dosýpam cukor a on nasiakne vanilkovú arómu. V jednom pohári mám približne 250 g cukru a lusky uvoľnujú vôňu aj 3 roky, takže je to aj ekonomickejšie ako si pokaždé kupovať syntetický vanilkový cukor;)
-
4
Mango narežeme na kúsky a pridáme ho aj s banánom a mliekom do mixéra.
-
5
Nalejem ešte obidva jogurty, pridáme med a vanilkový cukor.
-
6
Mixujeme na najvyššom stupni kým zmes nebude úplne hladká.
-
7
Pridáme 10 kociek ľadu a zase vymixujeme na najvyššom stupni. Prelejeme do pohárov, dáme minimálne na polhodinu do chladničku a podávame s kopčekom kvalitnej vanilkovej zmrzliny, najlepšie Carte Dor alebo Movenpick. Kto má rád spojenie banánu a kakaa, môže si aj posypať nápoj trochou kakaa.
-
8
Z uvedeného množstva vám vyjdú 2 veľké poháre, ale 5 menších ako je na úvodnej fotke.
-
9
Tip: Kupujte len poriadne dozreté červené mango, zohnať ho na Slovensku je však občas problém, preto môžte kúpiť aj trochu zelené mango, dať ho do šáčku spolu s banánom a za pár dni vám prirodzene dozreje vďaka eténu (etylénu), ktorý vo veľkom množstve uvoľnujú banány.
Wikipedia:
Etén (starší názov etylén), napomáha dozrievaniu plodov. Plody, ktoré produkujú etén, nazývame klimakterické (napr. banán, jablko, broskyňa, slivka, paradajka a iné), ostatné neklimakterické (pomaranč, čerešňa, jahody a podobne). Vlastnosti eténu sa využívajú v poľnohospodárstve, v praxi sa takto urýchľuje dozrievanie plodov, synchronizuje kvitnutie ananásov alebo sa napomáha klíčeniu niektorých semien.