Mätový sorbet fotorecept

pumaamravec - fotkapumaamravec, 2. augusta 2011

Osviežujúci sorbet z ľahko dostupných surovín. Ja najradšej robím mätový s čajom, ale fantázií sa medze nekladú a treba všetko poskúšať. Tento máme v Zobraziť celý popisOsviežujúci sorbet z ľahko dostupných surovín. Ja najradšej robím mätový s čajom, ale fantázií sa medze nekladú a treba všetko poskúšať. Tento máme v rodine už takmer desaťročie a stále nám rovnako chutí :)

4
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

10-12 výhonkov
1 ks alebo citrón
3 PL sypaný
60 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Ja som použila do sorbetu citrón, ale aj limetka v ňom pekne vynikne. Čaj používam sypaný akejkoľvek značky, hlavne nech je kvalitný, lebo veľkú časť v tomto sorbete tvorí práve čaj. Používam zelený, biely alebo oolong, môže byť aj ochutený.

    Mätový sorbet (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do pol litra vody dáme cukor a necháme zovrieť. Odstavíme z ohňa. Pridáme lístky mäty a necháme asi 7 minút lúhovať, potom pridáme čaj a necháme 3 minúty lúhovať.

    Mätový sorbet (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Scedíme a necháme vychladnúť, pridáme citrónovú alebo limetkovú štavu z jedného plodu a dáme do mrazáku. Počas mrazenia aspoň 3 krát premiešame, aby sa netvorili ľadové kryštáliky. Pred podávaním zošrabujeme lyžicou a potom naberáme kopčeky. Síce tekutina v odmerke je hnedá, po oškrabovaní lyžičkou získa bielu farbu. Ozdobíme lístočkom mäty a podávame.

    Mätový sorbet (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dodatok k bodu 2: Mätu vždy lúhujte 10 minút, čaj ale robte podľa návodu na obale. Ja som mala 3 minútky. Preto som mätu lúhovala 7 minút a až potom dosypala čaj, inak by bol sorbet príliš silný. Vždy je to však 10 minút, nie viac.

Diskusia k receptu

domci4
a ten čajík, si spravím normálne do jedného hrnčeka?
alena45
práve rozmýšľam čo s mätou, každé dva týždne donesiem plnú tašku, limetku mám, toto urobím, len to leto vraj nebude... A mám aj dve veľké hniezda tymiánu, to už vôbec neviem, nasušené do jedla mám... toto sa nedá z toho ?
pumaamravec
@marienka44 ano serviruje sa to ako zmrzlina:) a cukor mozes nahradit napriklad medom, daj ho tam trosku viac ako ked si len sladis caj a bude to dobre;)
nazarboncuk
@alena45 ak nevieš čo s mätou, poradím Ti. Nasekaj a nechaj usušiť. Je veľmi dobrá do zeleninových jedál, polievok ale aj do dresingov :)
pumaamravec
@alena45 tymianovy sorbet som este nejedla ani to neskusala, mozno by to chutilo zaujimavo:) Skor to obmienam tym ze vymenim matu za medovku alebo ine bylinky. Ale popytam sa znamych, ze na co by sa dalo vyuzit velke mnozstvo tymianu:)
alena45
nazarboncuk, doteraz som len sušila a mám už dosť. No rastie a rastie a keď nechcem aby išla do kvetu, je potom taká až štipľavá, musím ju strihať. U nás sa veľmi do jedla nedáva, skôr celá rodina pije čaje. Ešte skúsim urobiť mätový sirup, to by som rozdala. Bazový sa vypil, a tak sa zíde, hoci ja sladké vody nepijem.
nazarboncuk
fíha, ty nevieš co s mätou, ja som nasadila do kvetináčov a mala som asi tri dvojcentimetrové rastlinky :D možno by nebolo na škodu vyskúšať aj mätový likér...len zohnať recept
alena45
v kvetináčoch to tak nerastie, vonku ako divá, do jesene budem mať husto mäty asi 4-5 metrov štvorcových. Treba strihať, tak sa rozrastá.
mojack
videla som , nahodou v telke , oliver ... dalej neviem pripravoval takyto sorbet s limetkami a ... + ine suroviny.