Kokosové banány fotorecept

angelheart - fotkaangelheart, 28. júla 2011

Mala som banány a koláčik sa mi nechcelo piecť :)

4
porcie
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 ks
 (alebo voda)
2 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Z hrašky a vody pripravíme cestíčko, ja som dala vodu, aj mlieko pre lepšiu chuť, ale kto je alergický, postačí aj voda. Na 80 g hrašky by malo ísť približne 120 ml vody - množstvo prispôsobíme počtu banánov.

    Kokosové banány (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme fruktózu s vanilkovou príchuťou (alebo vanilínový cukor) a kokos podľa chuti. Ak nám je cestíčko dosť sladké, nemusíme pridávať fruktózu.

    Kokosové banány (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cestíčko by malo byť tak husté, aby netieklo z banánov, asi ako hustejšia horčica. Banány rozkrojíme na polovičky a ešte pozdĺžne a obalíme v cestíčku.

    Kokosové banány (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z oboch strán krátko posmažíme. Naozaj krátko, aby neostali veľmi mäkké, len aby chytili farbu.

    Kokosové banány (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové banániky obalíme v kokose

    Kokosové banány (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a rýchla maškrtka je na svete. :)

    Kokosové banány (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

angelheart
hraška - je konzistenciou podobná múke, ale skladá sa z hrachu, kukurice, ryže a proso? pšeno? - mám český letáčik a je tam "jáhly" a vo vanilkovej hraške je naviac vanilková fruktóza.
Ďakujem za komenty
@sandratamer - ja milujem sladké, ale občas musím aj takéto odľahčené, lebo už sa o chvíľu do ničoho nevpracem :(
angiek
no moc zdrave to nie je ked je to pecene v oleji a uz samotne banany maju vysoky glykemicky index :)) ale co tam po tom vyzera to dobre :D
evanaaa
Možno by sa mali použiť menej zrelé, skôr zelenkavé banány, ja už ani iné nekupujem, aj keď ich treba tiež rýchlo jesť, lebo v teple rýchlejšie dozrievajú. Pochúťka je toto dobrá, len hrašku som zháňala, dcéra ju jeden čas predávala, ale nevedela, že ju chcem. Aj na Obchodnej v BA by mala byť pred. zdr. výživy, kde mal byť dostať aj Xylitol - prírodný cukor pre diabetikov a iných aj zdravých ľudí.
angelheart
@evanaaa - ja tiež kupujem také banány, tvrdšie, skôr do zelena, ako do žlta. Na Obchodnej takú predajňu nepoznám, ale ani som ju tam zatiaľ nehľadala, takže keď tam na budúce budem, popozerám a ak nájdem, dám vedieť. Xylitol by sa pre otca hodil
lucylee
Jahly=pseno. Urcite je to zdravsie ako klasicke kaloricke bomby, co sa tu pridavaju. Olej vobec neskodi, pomaha dokonca rozpustat tuky, zalezi len od toho, co sa na nom prazi. Ukladam, skvely recept.
mikat
Zdravé nemusí byť bezpodmienečne nízkokalorické :) URČITE je to zdravá maškrta, tak ako píše @lucylee. Teda, pokiaľ banány v oleji neplávajú a nevypráža sa to v bravčovej masti :) A banániky by sa mali jesť práve tie prezreté. Majú síce veľa cukru (nevhodné pre diabetikov), ale je to jednoduchý cukor, ktorý je ľahko stráviteľný. Zelené banány sú plné škrobu a ten je neštiepený, takže ťažko stráviteľný.
mikat
@Angelheart , zabudla som dodať - receptík si ukladám a vyskúšam, malý bude mať radosť :)
evanaaa
Mikat, ono je to s tými banánmi prašť ako uhoď, lebo som čítala, že diabetici by mali jesť menej zrelé, pritom aj ten škrob v nich sa asi mení na cukor, no aj pri inim probléme ( zápcha) sú lepšie ako prezreté a ja som si vždy myslela, že na to sú lepšie zrelé - vidíš a naopak to funguje.
angelheart
Ďakujem všetkým za komenty, aj za nové info o banánoch :)
Dúfam, že všetkým, čo recept vyskúšajú, budú banániky chutiť aspoň tak, ako nám :)
Keby sme sa riadili len tým, čo je zdravé a nezdravé, nejedli by sme skoro nič :), takže všetko s mierou, ani týchto banánov netreba zjesť za vagón :-D
mikat
@angelheart , ja sa teda riadim tým, čo je zdravé a čo nie a vyberám, čo zjem ja aj malý :) Ale Ty si naozaj použila zdravé ingrediencie a zaradila by som to medzi zdravú maškrtu, telu aspoň trochu prospešnú :) Takže radšej radšej zahnať chuť na sladké Tvojimi banánmi ako kokosovými rezmi, naplnenými maslovou plnkou :P :))
mikat
@evanaa , veď to, že pre diabetikov je všetko sladké a zrelé ovocie nevhodné :/ Škrob sa síce mení na cukor, ale tráviaci trakt je viac zaťažený, lebo musí vydať energiu na tú premenu. Hm, s tou zápchou som prekvapená, tiež by som povedala, že skôr tie zrelšie :)
atka7
... ani som nevedela, ze hraska byvava uz aj vanilkova... kraaasny receptik
angelheart
@milkat - dúfam, že budú chutiť, keď ich pripravíš :) Ja teda občas "musím" aj zákusok plnený krémom, najelpšie čokoládovým :P ale je to fakt len občas. U mňa všetko závisí od chuti a nálady :)
@atka7 - ďakujem
mikat
@angelheart , mne sa Ti vegetariánstvom akosi zmenili chute, spoznala som nové, intenzívnejšie kombinácie rôznych potravín. To, čo som predtým zjedla v pohode, mi už nepripadá zaujímavé a chutné. To sa týka mäsa ale aj niektorých sladkostí. V obchode napríklad bez problémov a slintania prechádzam regále s čokoládami, doboškami a cukríkmi všetkého druhu. Jednoducho mi to nejde na chuť :) Ale rada si pomaškrtím na makových či kokosovo-citrónových guličkách, celozrnných palacinkách alebo slnečnicovom koláči :P
angelheart
@milkat - tak ja nie som úplný vegetarián, ale mäso nepotrebujem každý deň, niekedy si naň nespomeniem ani týždeň, dva, takže to nie je najhoršie :) Veď uvidím, ako sa mi chute "vyvinú" :-D :-D :-D
tornadolue
Aj ja som prešla veľkou zmenou chutí. A @sandratamer neviem, či si prečítaš moju otázku...ako to dopadlo s besanom, aj ja by som rada vyskúšala a nechcem použiť hrašku, tuším obsahuje arómu mliečneho pôvodu...
sandratamer
Prečítam :-D Dopadlo to brutálne... Strašne som si naložila, je to absolútna lahôdka... Ja som si to vo finále poliala agavovým sirupom. Je to strašná bašta :-))) Besan je super a skúsila som aj so špaldovou múkou, oboje skvelé, len sa mi začína míňať ryžové mlieko a zohnať ho nie je sranda, tak sa zas čo nevidieť vydám na potulky...
angelheart
@sandratamer - som rada, že chutilo :))
@tornadolue - hraška vanilka neobsahuje arómu mliečneho pôvodu - podľa letáčika, čo mám, tú arómu obsahuje len pikantná a jemná hraška, hraška vanilka a hraška vegan túto arómu neobsahujú :)
tornadolue
Tak v našom bioobchode majú akurát tie nevegánske druhy hrašky :-( Ale cícerovú múku majú, takže určite vyskúšam.
lucylee
@angelheart hrasku mam, chystam sa na tento tvoj recept. Kde si kupila fruktozu s vanilkovou prichutou? Videla som zatial len klasicky ovocny cukor....
angelheart
@lucylee - fruktózu s vanilkovou príchuťou som raz kúpila v CBA, medzi dia výrobkami, ale naozaj to majú zriedkakedy :(
tornadolue
Dnes som dostala strašnú, ale naozaj strašnú chuť na sladké a tieto banány mi zachránili nervy :-) Sú skvelé!
jozka2
na vyprazanie by sa mali pouzivat plantain,su podobne bananom a hodia sa na vyprazanie,neviem ci je ich dostat na Slovensku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia