Foto: evusik
Tohto roku sa bazalke mimoriadne darilo. Teraz jej hrozí, že pôjde do kvetu tak som ju ostrihala a pripravila si fajnové domáce bazalkové pesto...
príprava
Postup
-
1
Lístky bazalky otrháme, hrubšie stonky odstránime, opláchneme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať. Prípadne odstredíme, alebo osušíme kuchynskou utierkou.
-
2
Pripravímw si všetky ingrediencie. Syr nastrúhame, cesnak ošúpeme a rozpučíme, alebo nakrájame. Píniové jadierka opražíme na troche oleja a necháme vychladnúť.
-
3
Všetko okrem oleja šupneme do kuchynského drviča (ponorný mixér) a za postupného prilievania oleja rozmixujeme na kašu. Osolíme. Konzistencia by mala byť kašovitá, nie príliš riedka. Pomer surovín som uviedla iba približný, ja som robila z väčšieho množstva. Pesto treba ochutnať a ak treba pridať syr, cesnak alebo soľ. Niekto dáva do pesta aj cibuľu, ja nedávam.
-
4
Pesto dáme do vhodných pohárov, neplníme až po okraj, necháme asi 2cm medzeru...
-
5
pesto zalejeme cca 1cm vrstvou oleja
-
6
uzavrieme a dáme do chladničky, alebo na tmavé, chladné miesto.
-
7
Pesto môžeme použiť na topinku, po taliansky je to bruschetta, ktorá má milión spôsobov prípravy. Tak napríklad: chlieb opečený na sucho potrieme pestom, navrch dáme paradajky vo forme koliesok, nakrájaných na kocky, ošúpaných, alebo zo šupou, alebo sušené paradajky... pokvapkáme olivovým olejom, posypeme parmezánom... dnes som mala na raňajky, mňam dobrotka :-)
-
8
alebo ako Penne s pestom ktoré som si musela hneď uvariť, pretože ich mám veľmi rada :-)
-
9
Malá rada: pesto sa nesmie variť, môžete ho dať na horúce cestoviny, alebo do akéhokoľvek pokrmu, ale až po jeho tepelnom spracovaní na úplný záver.
áno, bazalke sa darilo, kým som bola doma - mne bazalku počas mojej dovolenky zožrali sliziaky. svine :)))
ak ide bazalka do kvetu, odštipnem jej vrchol a pekne vyháňa do bokov a dá tak oveľa viac zelenej hmoty.
bazalku nijako zvlášť nehnojím, len zo začiatku používam hnojivo, ktoré podporuje rast, keď už je väčšia nehnojím, lebo sa mi zdá, že potom ide rýchlejšie do kvetu a to nie je dobre, treba zaštikávať...
a veľmi záleží na odrode, pretože v záhradkárstve predávajú veľa druhov (ja pestujem zo semena) ja mám tohto roku tri druhy - bazalka pravá, bazalka fialová (Red Rubin) a bazalka trpasličia to je tá na samom vrchnom obrázku, je veľmi krásna pretože vytvára taký kríček s maličkými lístkami :-)
v záhrade je vhodné pestovať bazalku spolu s rajčinami alebo uhorkami, pretože odpudzuje vošky
vdaka
@ajuschka píniové jadierka som kúpila v Tescu majú ich tam kde je zelenina, tak tam je jeden regál so semiačkami a tam som objavila aj píniové jadierka, mali 50g aj 100g balenie.
minulý rok mi tak začala kvitnúť a aj som ju nechala a vedľa som mala kvetináč s feferónkou, tú som na jeseň obrala a koreň vyhodila, ale kvetináč so zeminou ostal na balkóne :-( no a na jar tam začalo čosi rašiť, nemala som ani potuchy, že čo mi to tam rastie a ona to bazalka :-) ako sa vysemenila, semienka popadali do hliny, ako to prežili cez zimu to netuším ale teraz mám plný kvetináč krásnej bazalky...
pesto netuším ako dlho vydrží v chladničke, u nás sa skôr zje ale ten mesiac vydrží... ale treba vždy zaliať vrch olivovým olejom
@evusik Máš to krásne oku lahodiace :-)
vylucila som absolutne vsetku chemiu, ziadny postrek ani hnojivo, potom sa Vasa zahrada premeni na raj, objavili sa po rokoch take velke cierne chrobaky - netusim, ako sa volaju a tie pozieraju vajicka slimakov na stovky.
my sme si tohto roku doniesli z lesa cibuľky medvedieho cesnaku a zasadili v záhrade, pekne sa ujali tak dúfam, že prežijú zimu a na jar budem mať bohatú úrodu :-)
u nás zas šarapatí krtko, muž sa mu vyhráža likvidáciou, ale krtko stále víťazí :-)
pesto treba dať do zatváracieho pohára asi 2cm pod okraj, dobre s ním pobúchať aby vzduchové bubliny vyšli na povrch a vrch zaliať olejom do výšky 1cm... ja ho mávam v chladničke... vždy keď odoberiem, lyžicou urovnám povrch a zas zalejem olejom... pokiaľ si ale pamätám dlhšie ako mesiac sme ho nemali, vždy sa stihlo zjesť... ak ti môžem poradiť, radšej sa snaž udržať bazalku v črepníku čo najdlhšie a radšej si sprav vždy čerstvé... je to dosť nákladná záležitosť, škoda peňazí keby sa ti mala pokaziť....