
Bôbová polievka so špekáčikmi
Prvýkrát som kúpila bôb pred rokmi od súkromného pestovateľa na trhoch. Nechala som sa od neho poučiť, ako ho variť a čo s ním....

Kuskus s paradajkami a mozzarellou
Kuskus sa dá pripraviť na akýkoľvek spôsob. Jeho výhodou je veľmi rýchla príprava. Tentokrát je...

Stopkový zeler zapečený so syrom
Málo práce, výborný výsledok. Tak by sa dalo charakterizovať toto jedlo....

Cícerová polievka s paprikou a tahini
Cícer sa kedysi v našich kuchyniach používal častejšie ako dnes. Čo je škoda....

Pikantná kačica
Kačica je veľmi chutná hydina vďaka tuku, ktorý obsahuje. Preto je na vyváženie veľmi vhodné použiť zeleninu....

Šalát z červenej kapusty s chrenom
Šaláty sú mojou obľúbenou časťou jedál. Iné robievam na jar a v lete, iné na jeseň a v zime....

Oplátková saláma
Zvýšili sa vám tortové oplátky a neviete, čo s nimi? Vyskúšajte túto nepečenú sladkú salámu....

Pšenový nákyp so slivkami
Pšeno je mojou obľúbenou surovinou. Je veľmi vďačné, dá sa robiť naslano, aj nasladko....

Chlieb so sušenými slivkami
Tento chlebík sa výborne hodí na raňajky alebo večeru. Natretý maslom alebo lekvárom, ale aj...

Kuskus zapekaný so zeleninou a vajíčkom
Kuskus nemusí byť iba prílohou k mäsu. Dá sa z neho pripraviť aj samostatné jedlo....

Sójový šalát s brokolicou a paradajkami
Tento šalát môže byť nielen chutnou večerou, ale aj plnohodnotným obedom....

Raffaello guľky s lieskovcami
Toto je ďalší z receptov, ktorý sa dá použiť na poslednú chvíľu. Výsledok bude výborný....

Nepečené orechové rezy
Aj na poslednú chvíľu sa dá pripraviť chutné vianočné pečivo, ktoré ale nemusí byť vyložene vianočným....

Vianočné makové koláčiky
Mak v koláčoch a drobnom pečive je veľmi príjemnou surovinou. Tieto koláčiky robíme každoročne, tešia...

Placičky „Dokonalost sama“
Keď sa tento recept objavil asi pred 30 rokmi v časopise Vlasta, okamžite ma upútal svojím názvom. Urobíme a uvidíme, či sú ozaj dokonalé....

Rýchly jablkový závin z kysnutého cesta
Tento závin je síce z kysnutého cesta, ale nakoľko ani kvások, ani cesto sa nenecháva kysnúť, je veľmi rýchlo hotový....

Orechové taštičky
Orechové taštičky sú vianočné pečivo, ktoré má tú výhodu, že ho môžeme upiecť s veľkým predstihom, aj dva týždne pred Vianocami, keď ešte nie je taký nával práce....

Fazuľková polievka nakyslo
U nás na Šariši sa varili dva druhy fazuľkovej polievky. Jedna na cibuľke s mletou červenou...

Pečená brokolica so zálievkou z tofu
Brokolica sa u nás teší veľkej obľube. Je to jedna z najzdravších zelenín. Spojením so...

Zapečené pšeno s jablkami
Pšeno je jedna z mojich veľmi obľúbených surovín. Dá sa pripravovať naslano, ale aj nasladko. Keďže je to bezlepková obilnina, hodí sa aj pre tých, ktorí lepok nemôžu....

Pečený pstruh plnený sušenými slivkami
Kombinácia ovocia a mäsa je ešte stále pre mnoho ľudí tabu. Pritom je to výborná vec. Sušené slivky v kombinácii s rybacím mäsom sú delikatesou....

Kapusta s vlašskými orechmi a tofu
Kapusta bola v slovenskej kuchyni odjakživa veľmi používanou zeleninou. Väčšinou sa používa zvlášť biela a zvlášť červená. Ono to ide ale spojiť do jedného a výsledná chuť je výborná....

Šarišský sladký kapustový závin
Tento kapustový závin nám robievala ešte naša babička. Mali sme ho veľmi radi, bola to...

Špagetová tekvica zapekaná s párkami
Toto je jeden z ďalších spôsobov ako pripraviť špagetovú tekvicu. Tentokrát zapekanú....

Kačica so sušeným ovocím
Pečená kačica je delikatesa. Dá sa pripravovať na veľa spôsobov. Jedným z nich je aj pečenie na sušenom ovocí....

Mrkvovo-cviklový šalát
Zeleninové šaláty sú vhodné v každom ročnom období. Na jeseň príde vhod cvikla a mrkva...

Treska s hubami shimeji
Shimeji je výborná huba pochádzajúca z Ázie. Je nielen chutná, ale podľa starej čínskej medicíny...

Paradajková polievka s cícerom
Cícer je strukovina, ktorá sa u nás na rozdiel od fazule a hrachu používa menej....

Tvarohovo-kalerábová nátierka
Kaleráb je v slovenskej kuchyni často používanou zeleninou. Pripravujú sa z neho polievky, šaláty, rôzne prílohy... Ale vyskúšali ste už z kalerábu nátierku?...

Zemiaková zmes z Verony
A opäť jeden z receptov, kde nechýbajú moje obľúbené paradajky. Tentokrát v kombinácii so zemiakmi...

Strapaté zemiakovo-brokolicové placky
Zemiakové placky nemusia byť iba starou známou klasikou. Dajú sa obmieňať pridaním inej zeleniny...

Slaná roláda s cviklou a kyslou kapustou
Táto roláda sa u nás teší veľkej obľube. Prídu si na svoje nielen milovníci zeleniny, ale aj "mäsožravci"....

Šalát z koreňovej zeleniny
Koreňová zelenina nemusí byť iba súčasťou polievok. S obľubou ju používam do rôznych šalátov, ktorým dodá úplne iný rozmer....

Vajíčkové fašírky
Fašírky z vajec... divné, však? Tento recept som našla pred rokmi ešte počas štúdia v nejakom časopise. A keďže študenti mali vždy hlboko do vrecka, okamžite bol zrealizovaný....

Špagetová tekvica s bravčovým mäsom
Špagetová tekvica je mojím najobľúbenejším druhom tekvice. Dá sa z nej pripraviť mnoho jedál....